Przy przepisach na wybitnie ‚kurczakowe’ zupy, czyli bulion drobiowy i na złoty rosół , używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego
Karo in the Kitchen6 do 60 min Łatwe Przystępne Przepis na pierś z kurczaka zapiekaną w sosie śmietanowo-kurkowym Pierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w
PysiaGotuje.plPrzepis pochodzi z książki Marii Pakulnis i Janusza Mizery „Sceny kuchenne”, którą z jakiejś okazji albo i bez, dostałam od swojego Teścia. Muszę
Szybko Tanio Smacznierodzaju rollsy, koreczki, wrapy. Można je zawsze zrobić z różnymi dodatkami i zawsze wyjdą smaczne. Można je też zabrać na piknik, przygotować na imprezę lub przekąskę. Robi się je szybko i są niezwykle proste w przygotowaniu :-) U mnie tym razem z szynką, awokado, sałatą, serkiem i papryką, a na górze pomidorki koktajlowe :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 1 opakowanie placków(...)śmietankowy (może być też z dodatkami) pomidorki koktajlowe sałata u mnie strzępiasta wykałaczki 1. Paprykę myjemy, kroimy w paska, awokado obieramy, też kroimy w paski. Szynkę kroimy w plasterki, sałatkę myjemy. 2. Na placek tortilli tak do połowy rozkładamy sałatkę, następnie plasterki szynki. Teraz szynkę smarujemy serkiem i na serku układamy paski papryki i pomiędzy paski awokado. 3. Tortillę zawijamy
kruche babeczkizamierzchłych czasów, kiedy to w latach 80 moja mama po raz pierwszy zrobiła taki majonez. Majonez z przepisu wychodzi bardzo gęsty, wręcz dekoracyjny. Jeśli będzie używać go do sałatki, warto na samym końcu ubijania, dodać kilka łyżek wrzątku. Majonez stanie się rzadszy, ale nie za rzadki i jaśniejszy. Im dłużej ubijamy majonez, tym będzie on również gęstszy. Kolor majonezu(...)Dijon. Ja jednak polecam naszą domową musztardę, musztardę sarepską lub rosyjską. Ponieważ będziemy używać tutaj dość dużo oleju, ważna uwaga. Majonez może nam się zważyć jeśli będziemy olej wlewać szybko i w dużej ilości. Jeśli będzie wlewać go cienką strużką i wolno, nic nie powinno nam się przytrafić. Jeśli jednak majonez nam się zważy, nie wyrzucajmy go. Zacznijmy robić
Mieszam w GarnkuDzień dobry, Gdy szukam pomysłu na szybki obiad w tygodniu , pierś z kurczaka przychodzi mi z pomocą. W kilka chwil mogę wyczarować z niej bardzo wiele dań, muszę się tylko zatroszczyć o to, aby nie wyszła sucha. Mam na to dwa sposoby. Pierwszy to krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni grillowej, podobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi soczyste(...)naprawdę pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia
Chilli Czosnek i Oliwapasuje do tego, a czy nie dodać więcej soli bądź pieprzu... Takie prozaiczne, a jednak dla mnie znaczyło to bardzo wiele. Zaszczyt. fot.: Fairy. Przepiórki trafiły do piekarnika, sałatka już czekała na stole, ryba dochodziła, zabajone się robiło... Powoli wielkie gotowanie dobiegało końca, uwieńczenia pyszną ucztą. Zaserwowaliśmy dania, chciałam pozostać na straży do samego finału, ale Grzegorz wygonił mnie(...)smaki, te aromaty, zapachy! Ta różnorodność, te kolory... Po prostu, brak słów. Każdy raczył się, degustował, relaksował jedzeniem. Przy naprawdę miłej, ożywionej konwersacji, przy cudownym jedzeniu, czas mijał szybko, a spotkanie powoli się kończyło. fot.: Fairy. Gdy ostatni z biesiadników odszedł od stołu, zaczęliśmy się żegnać. Fairy nie zapomniało o nas, każdy otrzymał mały podarek. Natomiast Grzegorz obdarował nas swoją
W kuchni Karmel-itkikażdej strony (po 4 minuty). I gotowe! Przyrządzamy tuż przed samą kolacją wigilijną, bo taki jest najsmaczniejszy. 5. Ryba po grecku Wbrew wszystkiemu, rybę po grecku robi się szybko. A na pewno dużo szybciej, gdy się ma elektryczną szatkownicę do warzyw :) Rybę po grecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna. Składniki : filet(...)szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się w czasie 30 minut? I by kojarzyła się ze świętami? To było wyzwanie! Spróbowałam zrobić warstwową sałatkę śledziową, też w wersji
dobra gospodyni dom wesołym czyniPodróży kulinarnych ciąg dalszy. A wszystko zaczęło się na początku grudnia, kiedy to w pracy organizowaliśmy sobie śniadanie wigilijne. Jak to zwykle na takich imprezach
Szybko Tanio SmacznieW naszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj
Salonik smakówOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli czytasz tego bloga, to wiesz, że jestem psychofanką śledzia i przeróżnych śledziowych sałatek i obiadów. Moje pomysły na rybkę znajdziesz tutaj . Taki domowy “śledzik na
Ugotowane pozamiatanewieki była zabawa tylko dla najbogatszych, gdyż olej/oliwa kosztowały ciężkie pieniądze i używano ich raczej jako paliwa do lamp. Dopiero w XX w. stir fry upowszechnił się jako technika szybkiego smażenia potraw, najpierw na Zachodzie, w USA, w rodzinach chińskich imigrantów, skąd trafiła do kuchni na całym świecie. Stir fry uważane jest za jednen z najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków, gdyż(...)obniżyć cenę dania można je zastąpić krewetkami koktajlowymi) Papryka czerwona Papryka zielona Papryka żółta ( do tego dania wystarczy po kawałku każdej papryki, zobacz jak wykorzystać resztę papryki w sałatce tri colores ) Brokuł Ząbek czosnku Garść szpinaku 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy extra vergine 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka miodu
Niedzielny kucharzMizeria to idealny dodatek do obiadu na lato. Cudownie orzeźwia i wybornie smakuje. Szczególnie z młodymi warzywami z własnego ogródka. Robi się ją błyskawicznie. To bardzo
Krokusowy DomTarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese. CIASTO NA TARTĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 cebula biała(...)każda 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz czarny mielony suszone oregano Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniam