Dawno nie piekłam sernika, a miałam ochotę na jakiś szybki, niezbyt wymyślny i prosty w przygotowaniu... Ten - okazał się wielkim hitem nie tylko wśród rodziny, ale dostałam też zamówienie od kilku znajomych, którzy mieli okazję go spróbować. Miłe. Masa jest bardzo delikatna oraz kremowa. Dodatkowo cudownie pachnie i posiada apetyczny, żółty kolor. Kokosowy wierzch to przepyszne zwieńczenie całości. Po prostu(...)pieczenia przygotować kokosową pierzynkę. Białka ubić na sztywno. Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę. Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka. Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. (*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu
Di gotujekażdy z nas wie, że delikatne i miękkie ciasto to połowa sukcesu. Co jest tego przyczyną? Najczęściej dzieje się tak, gdy ciasto jest nieodpowiednio wyrobione, a gluten nie mógł się odpowiednio wytworzyć. Poświęć kilka dobrych minut na to, aby zagnieść ciasto. Wymaga to nieco wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Ciasto na uszka może też stać się twarde(...)zdejmuje trochę presji i pozwala naprawdę cieszyć się gotowaniem. Wigilijne uszka z pieczarkami możesz przygotować zarówno wycinając z ciasta kwadraty jak i kółka. Te na bazie kwadratów wydają się łatwiejsze do zlepienia, a dodatkowo przy ich robieniu marnuje się mniej ciasta na ścinki. W obu przypadkach, po nałożeniu farszu na środek należy złożyć je na pół, dokładnie skleić brzegi
okolicepalnika.plłyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny Palma Bielmar 1 żółtko Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną margarynę schłodzoną prosto z lodówki wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.Jedną wsadzić(...)miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić. Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem
Wanilia i KardamonKolejnym daniem jakie przygotowałam na pieczarkowy tydzień , są sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami . Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Pieczarki, dlatego też wspólnie z Mopsikiem , Mirabelką i Malwiną postanowiłyśmy przygotować danie z pieczarkami, koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na potrawy z pieczarkami! Miałam pewien problem, jak nazwać to danie, ponieważ jego nazwa wg mnie lepiej brzmi(...)Wielkiej Brytanii bardzo popularne, podaje się je z przeróżnymi farszami. Często jem pie na szybki lunch lub przekąskę na mieście. Sakiewki faszerowane pieczarkami i porem są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Danie z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Składniki
Codzienne Gotowanieprzekąski zdecydowanie zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchennych. Zamiast sięgać po kolejne ciastko ze sklepu, czy nieznanego składu ciasto zakupione w pierwszej lepszej cukierni (w którym mogą być zarówno dobre i naturalne składniki, jak i cała tablica Mendelejewa) lepiej szybko upiec takie ciasteczka owsiane, do których dodacie wszystko to, co lubicie. A gdy na kawę przyjdzie pora i pojawi(...)jajko lub dodajemy banana (w opcji z bananem można dodać mniej cukru) i wlewamy płynny tłuszcz. Wszystko mieszamy i ugniatamy dłonią. Piekarnik rozgrzewamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki odrobinę większe niż orzechy włoskie, rozpłaszczamy je na dłoni i układamy na papierze do pieczenia. Kiedy wszystkie będą już gotowe, to wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Analiza SmakuTyle krzątania przy grobach bliskich. Chciałam wypiec coś bardziej świątecznego, eleganckiego.... a upiekłam szybki chlebek bananowy wzbogacony o aktinidia - polskie kiwi, które obrodziło w tym roku wyjątkowo. Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią około 2 szklanek mąki pszennej uniwersalnej 2 jaja 1/2 szklanki brązowego cukru 1 szklanka obranych owoców aktinidi 1 jabłko 2 bardzo dojrzałe banany 1 płaska łyżeczka proszku(...)jajka i olej - wymieszaj. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, y po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posyp ciasto odrobiną wiórków kokosowych. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z foremki. Podawaj gdy lekko przestygnie
Gotuj Sam!ilością wody i żelatyną), szybko miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową. Przed wylaniem galaretki możemy ciasto dowolnie udekorować. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczamizapakowałam w ciasto francuskie i .... powstała pyszna i ładnie wyglądająca rolada ... francuska. Możecie swoje rolady urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g podwójnego fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia cebula po pół czerwonej i żółtej papryki(...)wkładałam porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do miseczki. Roztopiłam pozostałe masło wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją. Dodałam czosnek i za chwilę wrzuciłam pieczarki. Podsmażyłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Dodałam zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszałam. Całość przełożyłam do miseczki. Ciasto wyjęłam z lodówki żeby się ogrzało. Rozwinęłam go na desce
Kuchnia u Krysiszklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: ciasto kruche zagniatamy, dzielimy na dwie części,jedną część rozwałkujemy do blachy, smarujemy dżemem. do drugiej części kruchego ciasta dodajemy kakao, dzielimy je na 5 części z których robimy cienkie wałeczki i układamy wzdłuż blachy na dżemie, ( ja zrobiłam 4 ale z 5 jest ładniejsze w przekroju ), całość wstawiamy(...)drugą szklankę mleka zagotowujemy, do gotującego się mleka wlewamy wymieszaną masę z miski i zagotowujemy jak budyń szybko mieszając, zdejmujemy z gazu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, wystudzoną masę budyniową miksujemy wraz z kostką masła, zmiksowaną masę wykładamy na wystudzone kruche ciasto z dżemem, przykrywamy biszkoptem, gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLdużej miski wlać wodę wsypać mąkę, drożdże i zakwas, wszystko szybko wymieszać i odstawić na 12-18 godzin, pamiętając, aby przykryć miskę folią spożywczą. Po 12 godzinach fermentacji należy dodać pozostałe składniki do miki z zaczynem, zaczynając od wody. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto mieszam w dużej misce, aby miało gdzie rosnąć, chleb
SprawdzonaKuchnia.plDelikatny, puszysty serniczek na zimno w sam raz na upalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w ustach, a ciasteczka znikają w mgnieniu oka :D Składniki: 300 g herbatników (wszystko zależy od wielkości blaszki, tak żeby starczyło na 2 warstwy) 300 ml śmietany kremówki (30%) 1 kg serka (u mnie(...)Rozpuść 2 galaretki w 200 ml wody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę
Kulinarna (nie)codziennośćweekendowy czas. W tym tygodniu było to pieczenie szarlotki jesiennej. Cudownie było zanurzyć się w mojej kuchni, która szybko wypełniła się zapachem smażonych jabłek i cynamonu oraz mruczeniem Hugo siedzącego na stołeczku i śledzącego każdy mój ruch. Już dawno pieczenie ciasta nie sprawiło mi takiej frajdy. Kiedy rumiany jabłecznik wynurzył się z piekarnika, nie mogłam doczekać się chwili, aby usiąść
W mojej kuchniwiększość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)dodajemy sól i pokrojone na małe kawałki masło. Rozcieramy to wszystko bardzo dokładnie i szybko, żeby zbytnio nie ogrzać masła. W osobnej misce ubijamy jajka, żółtka i łyżkę cukru pudru na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z masłem. Mieszamy, ja mieszałam hakiem do ciasta, ale można zrobić to szpatułką – ma się zbić w lekką zwartą kulkę. Dodajemy
ladykitchenutworzy się cienka membrana. Uformuj kulę, przełóż ją do miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut, w zależności od temperatury. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformuj delikatnie kulę i odstaw na 15 minut pod przykryciem. Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt, dwa przeciwległe brzegi zroluj jednocześnie do środka, przełóż(...)wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz w nagrzanym do 180 ° C ok. 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na kratce. Wymieszane suche składniki. Punkt 1. Dodajemy mokre składniki. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto. Punkt 3. Koniec pierwszego wyrastania. przepis zaczerpnięty z blogu Dodol & Mochi
Grahamka, weka i kajzerkawyjaśni ] ..taka szpatułka jest potrzebna aby rozprowadzić równomiernie ciasto po blacie naleśnikarki..była tylko szpatułka do przewracania ciasta. Severin CM 2198 -naleśnikarka posiada powłokę nieprzywierającą, która zapobiega przyklejaniu się ciasta i tym samym ułatwia czyszczenie urządzenia. Smażenie na naleśnikarce nie wymaga użycia oleju..a nic i tak na niej się nie przypali.. Urządzenie o mocy 1000 W wyposażone jest(...)dużym rozmiarze ..bo niestety jakaś szpatułka lub coś innego jest potrzebne, aby rozprowadzić ciasto po całym blacie naleśnikarki..ale smażenie małych naleśników [ wielkości małego talerzyka] idzie całkiem sprawnie..przewracanie już nie sprawiało mi żadnego problemu. Podsumowując...naleśnikarka działa bez zarzutu...smażenie odbywa się bez problemu ..szybko i sprawnie...blat naleśnikarki nagrzewa się równomiernie..a w razie potrzeby zmniejszamy lub zwiększamy
Moje domowe kucharzenie