szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:896/2080)

Rurki z bitą śmietaną 155

Agnieszka . Marzenka. . 25 dkg maki 3 łyżki jogurtu naturalnego 20 g masła szczypta soli 1 jajko Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki.Następnie rozwałkować cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki na sodzie z patelni – Zrobisz je w kilka chwil 121

sodzie z patelni – zrobisz je w kilka chwil. Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy gdy w domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane(...)twarogiem ze szczypiorkiem czy z jajkiem i pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. PRZEPIS BUŁECZKI NA SODZIE Z PATELNI Składniki: 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka

Dorota Smakuje
Wytrawne syrniki – serowe placki ze szczypiorem i wędzonym boczkiem 252

syrniki lepsze – bardziej miękkie i puszyste, wyraźnie serowe. Twaróg wrzucamy do dużej miski i bardzo dokładnie kruszymy go widelcem – ja wzięłam w sklepie twaróg chudy, pokruszył się bardzo szybko ale nie był suchy. Ważne jest żeby ser tak rozdrobnić, by grudki były jak najdrobniejsze. Szczypiorek drobno siekamy. I tak samo siekamy albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wędzony na gorąco(...)Mąkę wsypujemy też do głębokiej miseczki – będziemy w niej otaczać gotowe syrniki. Tak jak w kluskach leniwych , śląskich i kopytkach – to ciasto nie lubi masowania, dotykania i pieszczenia. Całe mieszamy przy użyciu widelca a formujemy w dłoniach szybko. Mnie najszybciej idzie z gałkownicą do lodów – odmierzam nią identyczne, równe porcje.   Gotową porcję szybko w dłoniach lekko ugniatamy formujemy

Karo in the Kitchen
Wielkanocne gniazdko kokosowe 170

mnie czas zaczął tak szybko lecieć, że żyję od Świąt do Świąt. Mam nadzieję, że u Was tak nie ma.  Kolejną propozycją jaka mam dla Was, to wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo.  Składniki:  ciasto 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki

Niezły Młynek
Francuskie rożki z jabłkiem 143

skomplikowany wypiek, bo na taki akurat nie miałam czasu. Ale w lodówce zalegało od jakiegoś czasu ciasto francuskie i żeby się nie przeterminowało, to postanowiłam coś z niego wyczarować. Wybór padł na bardzo tradycyjne ciastka francuskie z prażonymi jabłkami, tzw. rożki. Bardzo szybkie i proste do zrobienia ciastka, które są fajnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo udekorowałam

Waniliowe Improwizacje
Cytrynowe ciasto jogurtowe ( łatwe ) 398

wymieszać składniki. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem, jogurtem, sokiem i skórką z cytryny. Całość szybko zmiksować, nie ubijać. Do składników mokrych, wsypać suche składniki. Całość bardzo dokładnie wymieszać, łyżką lub mikserem. Keksówkę długości około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do blachy. Cytrynowe ciasto piec w temperaturze 170 stopni C przez 45-50 minut. Upieczone ciasto

kolorowotorcikowo
Migdałowe ciasto z malinowym dżemem chia 341

Brzmi dziwnie? To nie jest żadna filozofia! To ciasto zostało zrobione z płatków owsianych i migdałów. Nie zawiera mąki pszennej ani masła. Pod bardzo chrupiącą kruszonką jest malinowy dżem chia, który przygotowuje się bardzo szybko. Można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, jeżyny. Jest to potężna dawka energii i daje uczucie sytości na długi czas. Polecam podawać polane

Jaglusia
Francuskie roladki nadziane szynką i pesto z rukoli 143

Ciasto francuskie w lodówce sobie leżało, trochę rukoli niewykorzystanej zostało, a szynka co długo dojrzewała w końcu na swoje danie się doczekała. Tak na szybko, bo tylko 2 min miksowania, chwila smarowania, sekundy szynki układania, trochę rolowania, tylko pieczenie i to co najprzyjemniejsze :) JEDZENIE.  Przekąska banalna, ale w smaku idealna. Składniki ok. 18 szt.: 1 gotowe ciasto francuskie

Moniki Smakołyki
Rolada śmietankowa, waniliowa lub z adwokatem :) 188

Jestem fanką delikatnych ciast tortowych, właśnie takich jak rolady :) Chyba każdy się nimi chętnie poczęstuje, bo nie są ciężkie i zapychające :)  Nie pamiętam już jak to się dokładnie stało, że zaczęłam robić takie zrolowane wypieki, w każdym razie są one szybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Płaska łyżeczka(...)zimną wodą. A więc żelatynę o temperaturze pokojowej powoli wlewamy do śmietany i szybko mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec możemy dodajemy do kremu adwokata lub innego gęstego likieru lub pozostawiamy krem śmietankowy. Zimny biszkopt powoli rozwijamy ze ściereczki, a następnie smarujemy kremem, pamiętając, by koniec ciasta pozostawić suchy. Biszkopt zwijamy w roladę i wkładamy do lodówki by ciasto stężało

Smakowy Raj
Pyszny mazurek kawowy z marmoladą 150

zrobiłam na bazie mleka w proszku. Dodałam odrobinę kawy rozpuszczalnej i efekt wyszedł cudowny :) Wymiary blaszki : 40 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 300 g masła 200 g cukru do wypieków 1 żółtko 2 łyżki serka waniliowego lub śmietany Nadzienie: 100 g mleka w proszku 1 łyżka kawy(...)przygotowania: Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli. Dodajemy 200 g schłodzonego masła i 100 g cukru. Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek. Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia.  Mniejszą część należy rozwałkować

Różne smaki w kuchni
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 154

Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki piernik. Inspiracja znalazłam tutaj . U mnie tylko z powidłami, bo z masłem orzechowym i polewą, to już byłby za słodki. Robił go mój mąż, ja tylko go instruowałam, bo niestety okres przeziębień, katarów itd. mnie dopadł. Wyszedł super, więc go chwalę, żeby nie było, że nic nie wspomniałam(...)miski przelewamy wcześniej zagotowane składniki, dodajemy do nich obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i żółtka. Miksujemy, na końcu dodajemy ubitą pianę. Całość mieszamy, ja zmiksowałam na najmniejszych obrotach. Ciasto przelewamy do 2 keksówek (28x10cm), lub jednej większej, które wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu przekładamy powidłem

kruche babeczki
Fiona 161

dodajemy cukier puder i wystudzoną, ale nie stężałą, galaretkę. Dokładnie miksujemy. Wykładamy masę na delicje. Trzeba to zrobić bardzo szybko, ponieważ masa szybko tężeje. Wyrównujemy. Na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę malinową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby delicje troszkę odmiękły

Gotowanie moimi oczami
Ciasto śliwkowe pod bezowymi czapkami 105

Niby takie zwykłe, ucierane ciasto śliwkowe, ale z dodatkiem bezowych ”czapeczek” nabiera całkiem nowego wyglądu. Klasyk w zabawnym wydaniu. A dodatkowo można wykorzystać białka, które zostaną nam, kiedy pieczemy kruche ciasteczka albo pączki . Samo ciasto ma nutkę lekko cytrynową, a dodatek śliwek sprawia, że uruchamia się nostalgiczne wspomnienie babcinej kuchni. Szybkie ciacho, które można pokochać. Składniki: 250 g masła ¾ szklanki(...)soli, całość ucieram. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i dodaję stopniowo do masy, ucieram. Blaszkę (40 x 25) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek, wewnętrzną stroną do góry (żeby sok nie wlewał się do ciasta). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 35 minut

Słodki sentyment
Keto brownie ze śliwkami (Paleo, LowCarb) 164

chciał, że w pobliskim warzywniaku wszystkie były już wykupione, zostały tylko morele i śliwki. No to powstało keto brownie ze śliwkami. Keto brownie ze śliwkami – czekodżem śliwkowy w formie ciasta Jak wiadomo połączenie śliwek i czekolady jest bardzo udane. Moją ulubioną konfiturą śliwkową jest tzw. “ czekodżem śliwk owy” właśnie, więc i brownie nie miało prawa wyjść niesmaczne(...)ochotę na takie mocno czekoladowe, lekko zakalcowate brownie bez mąki i dokładnie takie dostałam! Jest przy tym dość proste i szybkie. Trzeba tylko pamiętać, żeby jajka wyjąć z wyprzedzeniem z lodówki, czego ja oczywiście nie zrobiłam… W efekcie ciasto po połączeniu czekolady z jajkami zrobiło się bardzo gęste i ciężko się z nim pracowało. Myślę, że przez to straciło też

Modern Cave Girl
ciasto maślane z rabarbarem i kruszonką 160

W sezonie rabarbarowym nie może zabraknąć tego ciasta. Klasyczne ucierane, na maśle, z owocami i kruszonką. Puszyste, delikatne i pięknie pachnące. Proste do wykonania i zawsze

babka w formie