chłodzenia) 20 minut pieczenia Liczba porcji 32 rogaliki Wartości odżywcze w jednej sztuce: Kalorie: 80 Białko: 1,3 g Tłuszcz: 3,3 g Węglowodany: 11 g Przygotowanie Do przygotowania ciasta polecam wykorzystać malakser — pójdzie znacznie szybciej. Mąkę, proszek, cukier, pokrojone w kostkę masło, serek i żółtka miksujemy razem do uzyskania gliniastej konsystencji. Następnie przekładamy całość na blat, zagniatamy w kulę(...)minimum 30 minut. Jeśli nie mamy blendera ani malaksera, to wszystkie składniki łączymy dłońmi. Masło, serek i żółtka staramy się dokładnie i dość szybko wetrzeć i wgnieść w suche składniki, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Ugniatamy je jeszcze przez chwilę, podsypując mąką, aby lekko się ogrzało i uelastyczniło. Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość
Analiza SmakuJeśli lato, to koniecznie ciasto z rabarbarem. Tym razem, najprostsze chyba, ciasto jogurtowe. Do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką. Łatwe, szybkie i dobrze smakuje - czego chcieć więcej? składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju(...)kawałki. W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (mieszam łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przekładam ciasto do foremki (21 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam rabarbar. Piekę około godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze
babka w formiepołowę tego ostrej – no chyba, że ktoś lubi odwrotnie 1 szklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem. Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części mąki, wbiłam żółtko i dolałam spirytus. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest
Pieprzyć z FantazjąProsta i bardzo szybka w przygotowaniu babka. Dodatek kefiru, który można zamienić na maślankę sprawia, że babka jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam jest pyszna :) SKŁADNIKI: 4 całe jajka szklanka cukru cukier wanilinowy lub olejek szklanka kefiru 120 ml oleju 1 łyżeczka sody łyżka kakao 2 szklanki mąki WYKONANIE: Dużą formę na babkę moja(...)Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę. Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy. Połowę ciasta wlewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 45-55 minut do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy z formy. Jak całkiem przestygnie
Pani na desertylko na chłodne dni. Czasami jesteśmy w ciągu dnia tak bardzo zabiegani, że obiad jemy na szybko i często nic konkretnego. Jest to też dobry pomysł na poczęstunek, bo świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła(...)szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na około pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, zawijając lekko
Codzienna kuchnia niecodziennamleczna 10 dag cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy
przepisy- MilkiPrzygotowanie ciasta na pierogi Przygotowanie ciasta na pierogi rozpoczynamy od zagotowania wody i odstawienia jej na 2-5 minut (woda powinna mieć około 80 – 90 °C ). W międzyczasie do miski dodajemy mąkę , olej , sól oraz wodę . Następnie dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto dłońmi lub mikserem. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni . Odrywamy kawałek ciasta (około(...)Wyłowione pierogi można również lekko polać olejem i zamieszać, zapobiegnie to ich sklejaniu. Przechowywać w lodówce 2-4 dni lub zamrozić . Więcej informacji jak przygotować ciasto na pierogi znajdziecie tutaj . Wegeświęta Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa Boczniaki po kaszubsku Więcej świątecznych przepisów znajdziesz tutaj Zobacz również #wegańskie #wegetariańskie #pierogi #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #kuchniapolska #BożeNarodzenie #czasochłonne(>60min) #domrożenia #mąka
WegePrzepisCiasteczka owsiane w 5 minut Szukacie prostego przepisu na szybki deser lub podwieczorek? Ciasteczka owsiane w 5 minut to zdecydowanie coś dla Was. Ciastka z owsianymi płatkami górskimi są ekspresowe w przygotowaniu, są też troszkę zdrowsze niż tradycyjne wypieki. Górskie ciasteczka owsiane w 5 minut są bardzo sycące - pieczemy je z dodatkiem rozpuszczonego masła i dużej ilości płatków(...)będą też pyszne z czekoladą , orzechami albo bakaliami . Ten łatwy przepis jest idealny, kiedy chcecie przygotować coś pysznego na szybko . Smacznego:) TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy z płatkami owsianymi. Jeśli szukacie pomysłu na szybki deser bez miksera, polecam moje leniwe ciasto budyniowe z owocami : Prosty przepis na ciasteczka owsiane w 5 minut, składniki: na 16 małych ciastek (do odmierzania używamy
Lekcje w kuchnipolski czosnek – 2 główki * bryndza – ok. 150 g * cukier – 1 łyżka * świeży tymianek * świeży szczypiorek * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ( można to robić w malakserze ). Zawijamy w folię, chłodzimy. FARSZ: Oczyszczone ziemniaki gotujemy zostawiając je lekko twarde, odcedzamy. Szalotkę kroimy w piórka, podsmażamy na 3-4 łyżkach oliwy, dodajemy(...)dodatkiem oprócz szczypiorku i tymianku będzie również świeży rozmaryn i koper. 4.Do ciasta możecie dodać suszone zioła – dzięki czemu zyska fajnego aromatu i delikatnego posmaku. 5.Wybierzcie odpowiednią patelnię – najlepiej z nieprzywierającą powłoką i grubszym dnem. 6.Nie wałkujcie ciasta zbyt cienko – będzie się ono zbyt szybko piec, a zarazem szybciej robić twarde. 7.Nie żałujcie dobrej jakości oliwy
Ostra na Słodkopolski czosnek – 2 główki * bryndza – ok. 150 g * cukier – 1 łyżka * świeży tymianek * świeży szczypiorek * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ( można to robić w malakserze ). Zawijamy w folię, chłodzimy. FARSZ: Oczyszczone ziemniaki gotujemy zostawiając je lekko twarde, odcedzamy. Szalotkę kroimy w piórka, podsmażamy na 3-4 łyżkach oliwy, dodajemy(...)dodatkiem oprócz szczypiorku i tymianku będzie również świeży rozmaryn i koper. 4.Do ciasta możecie dodać suszone zioła – dzięki czemu zyska fajnego aromatu i delikatnego posmaku. 5.Wybierzcie odpowiednią patelnię – najlepiej z nieprzywierającą powłoką i grubszym dnem. 6.Nie wałkujcie ciasta zbyt cienko – będzie się ono zbyt szybko piec, a zarazem szybciej robić twarde. 7.Nie żałujcie dobrej jakości oliwy
Ostra na SłodkoBardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Bez wyrabiania ciasta. Miękkie i smaczne ciasto. Jeśli lubisz taki chlebek, ten przepis jest dla Ciebie. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g) 2 i 1/2 szklanki - drożdże (u mnie suche) (8 g) - cukier - 2 łyżeczki (12 g) - sól - 2 łyżeczki - woda, ciepła ok. 500 ml (2 szklanki) WYKONANIE: Wymieszaj
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasDziś kolejna klasyka - pierogi z białym serem na słodko . Wspomnienie dzieciństwa i szybki postny obiadek. Zapraszam :) Pierogi z serem Ciasto: - 300g mąki + do podsypania - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego -szklanka ciepłej wody - pół łyżeczki soli Farsz: - 2 kostki półtłustego twarogu ( 250g) - 4 łyżki cukru - 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego - 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka
Kuchnia Pełna EmocjiSzpecle z serem i prażoną cebulą są popularną potrawą w Niemczech. Ich przygotowanie jest proste i szybkie – najpierw gotuje się kluseczki z gęstego ciasta, a później krótko podsmaża na patelni wraz z dodatkami. Gotową prażoną cebulę można zastąpić świeżą, którą wcześniej wystarczy zeszklić. Składniki na szpecle z serem i prażoną cebulką 250 g mąki pszennej 2 jajka
niecodziennikpary