iasto cytrynowe ma piękny zapach cytryn, lekko kwaskowaty smak. Jest puszyste oraz wilgotne, to za sprawą jogurtu, dzięki temu nie traci zbyt szybko swojej świeżości ( nie wysycha ). J a piekłem to ciasto z podwójnej porcji w foremce o wymiarach 40 x 14 cm. R ada : Zamiast jogurtu możesz użyć śmietany. Ciasto to możesz też upiec w karbowanej formie
Przepisy i porady kulinarneluźna konsystencję, podsypujemy je niewielkimi ilościami mąki tylko do rozwałkowania, * jeśli nieusmażone faworki będą miały na sobie mąkę, po wrzuceniu na tłuszcz, mąka będzie się szybko palić a tłuszcz może się bardzo mocno pienić, * ciasta nie wybijamy wałkiem, * ciasta nie schładzamy w lodówce, ale za to możemy je zamrozić, * wycięte z ciasta surowe faworki od razu smażymy ! Nie dajmy
Gotowanie...to proste !bezową piankę: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru (ok. 220g) *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – Wykonanie: Przygotować spód z kruchego ciasta: Masło i jajka schłodzić. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Blaszkę (o wymiarach 22x33cm) posmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia, spód
Kulinarne Przebojeciasto z jabłkami musi być koniecznie na naszym stole. Dziś przepis na irlandzkie, korzenne ciasto z jabłkami na które przepis znalazłam gdzieś w necie. Ciasto jest pyszne, wilgotne i robi się je bardzo szybko a smakuje wybornie nie tylko na spotkaniu z przyjaciółmi ale równie pysznie do kawy czy herbaty przy czytaniu książki. Na wieczorkach karnawałowych będzie znakomitym deserem, polecam
Moje Małe Czarowanierabarbarowa drożdżówka Wszystko co dobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar. Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru
Miód i pieprzszybko. Nawet z małym, lepiącym je też pomocnikiem ;) właśnie z tym pomocnikiem całość od rozpoczęcia do ugotowania zajęła mi godzinę. W tym przypadku farsz jest szybki i prosty, więc zajęłam się nim, gdy ciasto chwilę odpoczywało. W czasie lepienia już wstawiłam wodę do gotowania, żeby było szybciej (zawsze tak robię), więc pierwsza partia ugotowała się jeszcze zanim ulepiłam ostatniego pieroga
Kolorowy Przepisownikprzypadku koloru nadaje cynamon. Jest to babeczka aromatyczna, a dzięki dodatkowi dżemu wilgotna i rozpływająca się w ustach. Nadmienię jeszcze, że niesamowicie szybko znika, więc polecam wszystkim serdecznie :-) Składniki na ciasto cygan 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (taki na 0,5 kg mąki) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki 0,5 szklanki
Rozpustne gotowanieciastem drożdżowym, a taka tarta chodziła za mną od chwili kiedy kupiłam podobną w sklepie jak szłam do pracy. Droga i smak pozostawiał dużo do życzenia, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Tamta była z jagodami, a moja z jeżynami, może być z innymi owocami. Moja domowa wyszła pyszna! Nie starałam się przy niej zbytnio, bo robiłam ją na szybko(...)ciasta pozwijałam sobie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i malinowym z miętą. Tartę piekłam w temperaturze 200 stopni 20- 30 minut. Musicie obserwować ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej, jak Wam boki szybko zaczną łapać kolor to przykryjcie wierzch folią aluminiową, ja tak zrobiłam. Tarta musi dobrze wystygnąć, aby Wam ciepły ser nie wypływał podczas krojenia. Drożdżówki piekłam
Blondynka Gotujeodkąd sama mam dzieci w wieku szkolnym;) Pamiętam także, że rodzice organizowali nam (i sobie) poczęstunek - kanapki z wędliną, jajkiem, żółtym serem, ogórkiem i papryką, najróżniejsze ciasta i ciasteczka. Nasze mamy przygotowywały popisowe ciasta i wymieniały się przepisami. Zawsze następnego dnia dzieciaki na karteczkach przynosiły spisane przepisy o które prosiły mamy kolegów, czy koleżanek. To miało niesamowity urok, łączyło rodziców(...)się przepis z bloga Madame Edith . Zmodyfikowałam go nieco po swojemu. Moje orzeszki wyszły kruche, ale nie rozpadające się, intensywnie orzechowe i z tendencją do szybkiego znikania! Składniki na ok. 50 sztuk Ciasto: 250 g mąki pszennej uniwersalnej 50 g skrobii ziemniaczanej 150 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku
Kulinarne Inspiracjebiałe kiełbasy (parzone), 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego), 1 żółtko, 3 łyżki mleka. Bardzo szybki przepis na efektowne i oryginalne podanie białej kiełbasy. Ciekawy pomysł na święta Wielkanocne i nie tylko. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 3 pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę. Tak przygotowane roladki, pokroić
Świat Domowej KuchniBrownie z ciecierzycy to intensywnie czekoladowe, ciężkie i wilgotne ciasto, które skradnie niejedno serce . Ma kremową konsystencję i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać zdrowszą i mniej kaloryczną wersję, pomińcie polewę czekoladową, a maliny dodajcie do ciasta przed pieczeniem . Dodam, że smak ciecierzycy w cieście jest niewyczuwalny, co sprawdziłam na kilku osobach . Brownie z ciecierzycy 480 g ciecierzycy
Przepisy na widelcuPyszna domowa pizza Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna pizza domowa. Ciasto jest miękkie, elastyczne i łatwe do wyrobienia. Pizze robi się szybko i sprawnie, a w smaku bardzo przypomina tą z pizzerii. Warto wypróbować! Składniki na 3-4 pizze: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru
Blog z ApetytemCzerwiec w pełni a u nas w kuchni pojawiają się szybkie desery owocowe. Takim ekspresowym wypiekiem są kieszonki z borówkami z ciasta francuskiego, pychotki. Składniki: 275 g ciasta francuskiego 200 g borówek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 żółtko roztrzepane 3 łyżki posiekanych migdałów Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podsmaż
Niezły MłynekPrzepis na to ciasto znajduje się w moim przepiśniku (z lat młodzieńczych ;)) od bardzo dawna. Wychodzi zawsze i do tego bardzo szybko się robi, wystarczy mieć tylko podstawowe składniki w domu i ciasto gotowe. Nie raz uratowało mnie w trakcie wizyty niezapowiedzianych gości. Murzynek jest ciastem prostym, bez udziwnień, po prostu wsypać, ubić i wymieszać. Może stanowić też podstawę
CookYourself