pieczenia, po drugie-ósemki jabłek wrzucone bezpośrednio na ciasto i po trzecie- tak duża ilość, że podczas krojenia, kawałki jabłek wypadały z ciasta i postanowiłam zrobić podobnie przy najbliższej okazji. Może nie było to tak szybko jak mogłoby być, ale jednak okazja się nadarzyła, gdy Mąż poprosił mnie o szarlotkę:) Ciasto- pyszne i super kruche, jabłka- (w mniejszej ilości
Ciasteczkowy Potwórmojej kuchni. Szukałam inspiracji dość długo, wreszcie mój wybór padł na ciasto Ambasador. Przepis brzmiał ciekawie, ale musiałam go zmodyfikować po swojemu. Przyznaję, ciasto wygląda na pracochłonne. To mylące wrażenie. Robi się je dość szybko. Możemy też jego przygotowanie rozłożyć na dwa dni – dzień wcześniej można upiec biszkopt, a następnego dnia złożyć całość ciasta. No i warto tak rozplanować czas
W mojej kuchniśmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód i ponownie odstawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneśmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód i ponownie odstawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneśmietany kremówki 36% + 3/4 szklanki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód i ponownie odstawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetradycyjnej formie, ale niestety dzisiaj jej też nie będzie. Będą prażone jabłka, cynamon, przyjemny zapach kojarzący się z ciepłym kątem i klasycznym pieczonym ciastem, ale tym razem się nie napracujecie robiąc szarlotkę. Oto wersja szybka, prosta i bez pieczenia. Zapraszam na Charlottę w mojej jabłkowej wersji. Tak na marginesie, moim zdaniem nazywanie Charlottą ciasta na biszkoptach np. z truskawkami jest
Bon appetit mon amieciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto się zmrozi, dzielimy je na kawałki i jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę 15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 12 minut
Słodkie PrzyjemnościPrzed Państwem przecudnej urody i smaku mięsne rollsy, tudzież paszteciki z indykiem i morelami! Są soczyste i pełne smaku, a francuskim akcentem jest tutaj francuskie ciasto, które dostaniemy w zdecydowanej większości sklepów. Pyszna, szybka i co najważniejsze łatwa przekąska! :D Serio, jestem nią zachwycona! Sam pomysł podpatrzyłam u jednego z moich kulinarnych idoli - Donala Skehana i zmodyfikowałam go po swojemu
Kuchnia w Słońcu Skąpanapyszne i proste, chrupiące rogaliki z dowolnym słodkim farszem. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis na rogaliki z dwóch składników, które sprawdzą się jako szybki deser do kawy lub kubka kakao. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego – 275 g marmolada, nutella lub kostki czekolady do oprószenia cukier puder 1 małe jajko do wysmarowania rogalików
Zasmakuj Kuchniroku przynajmniej raz w sezonie piekę ciasto z truskawkami. Tym razem chciałam, żeby było lekko i szybko. Wzorowałam się nas jednym z przepisów siostry Anastazji, użyłam jednak połowę mniej jogurtu oraz pominęłam warstwę z galaretką truskawkową. Wyszło naprawdę pyszne ciasto. Sami spróbujcie! Składniki (blaszka 20x36cm): 4 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao
Kuchnia domowa Anipianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ Pyszne ciasto z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami to prosty i szybki sposób na pozbycie się nadwyżki białek :)) *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest
Blog z ApetytemJabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwa kawałki w proporcji 2/3 – 1/3 Oddzielnie zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłek – jabłka
Kuchnia Pokoleńszklanka mleka Budyń rozpuszczamy w mleku. Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy do nich pozostałe składniki łącznie z budyniem i mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto orzechowe, które zacznie powoli wypływać do góry, dlatego szybko wkładamy całą blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Serowiec pieczemy około godziny. Warto piec go na dolnej półce i pilnować
Trzeci talerzpudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie składniki szybko zagniatamy (można to zrobić za pomocą miksera), z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w filię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Roztapiamy trochę masła i za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie foremki. Wysmarowane foremki
Smakowity Blog KulinarnyPamiętacie murzynek z jabłkami?Szybki i zawsze pyszny!Dziś zrobiłam go z orzechami i gruszkami z kawałkami gorzkiej czekolady(niemal brownie!) i mówię Wam warto było! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę sody 1 szkl. oleju 6 gruszek(...)cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy powoli olej, dodajemy pokruszone orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, do wymieszanego ciasta (na wierzch)dodajemy pokrojone gruszki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Kuchnia Beaty