jedno z moich ulubionych dań z użyciem ciasta francuskiego. W słonej odsłonie świetnie sprawdzi się zarówno na szybką kolację na ciepło, jak i posiłek dla niespodziewanych gości. Tarta na cieście francuskim z fetą jest banalnie prosta, zobacz sama. Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona
Rozdomowionawierzchu, w roli posypki. Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak ciekawie! Wszystkie te smaki świetnie do siebie pasują i tworzą pyszną całość. Dodatkowo to jogurtowe ciasto jest proste, bez cukru i szybko się je przygotowuje. Bazowa mąka to orkiszowa razowa (więcej przepisów z jej wykorzystaniem możecie znaleźć tutaj ), więc jest zdrowo, fit i kolorowo jednocześnie Ciasto jogurtowe z mango
Fitkotczyimś blogu i niestety nie pamiętam teraz na czyim a sobie nie zapisałam... Z góry przepraszam autorkę za to, że nie podaję jej autorstwa... Przepis jest bardzo prosty. Ciasto wyszło pulchne ale jednocześnie wilgotne i miękkie. W oryginalnym przepisie były maliny. Ja użyłam śliwek, które akurat miałam w zamrażalniku. Składniki: 8 jaj 200 g cukru drobnego cukier waniliowy otarta(...)białą masę. Dodać otarte skórki oraz cynamon. Zmiksować. Dodać migdały i wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodawać partiami do migdałów. Mieszać delikatnie ale w miarę szybko. Na koniec dodać do ciasta lekko rozmrożone owoce. Całość przelać do formy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą bezglutenową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175stopni i piec ok50 minut. Sprawdzić patyczkiem
Ze smakiem bez glutenuzimnej wody, miksuję do czasu aż ciasto zacznie się do siebie lepić i przypominać kruszonkę – jeśli jest za suche, dodaję jeszcze łyżkę-dwie zimnej wody. Ciasto wyjmuję z malaksera na blat i zagniatam szybko w jednolitą kulę, a następnie rozpłaszczam ją na okrągły placek, zawijam w folię spożywczą i chowam do lodówki na godzinę. To akurat tyle, ile potrzeba(...)twarde, ale już dojrzałe węgierki – zbyt miękkie i bardzo dojrzałe śliwki mogą się porozpadać. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na połowy i wyjmujemy pestkę. Wszystkie robaczywe owoce odrzucamy. Ciasto można upiec w formie na tartę lub w dużej patelni o grubym dnie, z odpinaną rączką – tortownica z odpinaną obręczą raczej się nie przyda – sok z owoców razem z karmelem
Karo in the KitchenŁatwo, szybko smacznie :) Najlepsze drożdżowe z owocami ;) U mnie oczywiście z rabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru
Domowa cukiernia Ewywkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Około dwie godziny przed podaniem ciasta, rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej dwie tabliczki czekolady - mogą być mleczne, deserowe lub mieszane. Dolewamy do nich 3 łyżki śmietanki lub mleka i mieszamy na gładko, studzimy. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki obracamy do góry dnem, pomagając sobie talerzem, lub deską(...)miseczkę lub filiżankę. Brzegi ciasta oprószamy gorzkim kakao. Do zagłębienia po filiżance wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Ponownie wkładamy śmietanowy kopiec do lodówki, by czekolada zdążyła zastygnąć przed krojeniem ciasta na porcje. Ja popełniłam błąd. Wlałam czekoladę bezpośrednio przed krojeniem. Jak widzicie na zdjęciach, spektakularnie zaczęła wylewać się ze środka. Dość szybko musieliśmy podkładać talerze :) Przygotowanie
Kronika Piekarnikaciasta, który jest w moim domu już kilka lat, zawsze w sezonie do niego wracam, bo jest do czego. Mega kruche ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i słodziutkiego budyniu. Nie wiem jak u Was,ale u mnie majowe wypieki są właśnie najczęściej z rabarbarem. To ciasto nie może się nie udać ! Polecam. Blaszka o wym 24/39 cm Ciasto(...)łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasta: Mąkę krupczatkę i tortową mieszamy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz pokrojoną na kawałki niezbyt twardą margarynę, całość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Większą wylepiamy dno blaszki o podanych wymiarach wyłożonej pergaminem. Druga część ciasta wkładamy do zamrażarki, do schłodzenia. Umyty
Wanilia i KardamonCiasto budyniowo-jabłkowy duet to wspaniała kompozycja słodko-kwaśnej masy jabłkowej i lekkiej delikatności budyniu. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa :). Szybkie w przygotowaniu, bardzo łatwe ciasto bez pieczenia które zachwyca swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8 dużych jabłek 3 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 400 gram herbatników 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki
Blog kulinarny S9.PLmoże nam się przydarzyć latem. Ciasto na pierogi z jagodami musi być delikatne, miękkie i cieniutkie, a sam pieróg wypełniony po brzegi jagodami. Dzisiaj podsuwam Wam bardzo szybki i prosty sposób na ciasto na pierogi, takie które zawsze wychodzą! CIASTO NA PIEROGI: - 420 g mąki pszennej typ 500 - 240 do 260 ml wrzątku - 55 g oleju rzepakowego Mąkę wsyp
SMYKWKUCHNIakcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 1 żółtko 1 całe jajko 120 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 łyżki kwaśnej śmietany
Opowieści z piekarnikaprzykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można
wesoła kuchniapiekłam tego ciasta, jednak jest na tyle pyszne, proste i eleganckie, że teraz od czasu do czasu gości na moim stole i znika dość szybko. Pewnie dlatego, że wilgotnemu ciastu z jabłkami i delikatnemu kremowi budyniowemu nie można się oprzeć. A Wy znacie, lubicie to ciasto? Ciasto: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
Cynamonowe szczęściePrzygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 35x25 cm. Tak przygotowany spód chłodzić w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiec około 15-20 minut
Nastoletnie Wypiekaniezainspirowanego znanymi pralinkami. "Raffaello" to ciasto na bazie herbatników przełożone budyniowymi kremami: kokosowym i migdałowym oraz oblane delikatną polewą z białej czekolady. Jest ono proste w przygotowaniu, szybkie i przede wszystkim przepyszne... Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia - Składniki: ok. 300 g herbatników (po 5 g każdy) 100 g wiórków kokosowych 75 g migdałów masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki
Słodka StronaNiezapowiedziani goście już w drodze..a ciasta do kawki w domu brak..ale co tam...jak się tylko ma chęci to i na szybko ciacho się zrobi...a ciacho łatwe do zrobienia i co najważniejsze sprzątania mało, bo tylko 1 łyżka(...)dwie miski.Do ciasta można dać dowolne owoce, u mnie trochę porzeczek,winogrono..miałam także zamrożoną kruszonkę, którą wykorzystałam..ale to nie jest koniecznie.Ciacho szybko zrobione...przełożone do foremki aluminiowej Gosia , której nie trzeba smarować..ciasto pięknie się upiekło[ nawet ciut za mocno -po prostu nie dopatrzyłam się]..no a do ciacha winko ..Monte Santi..i goście już mogą wpadać
Moje domowe kucharzenie