Szybka w przygotowaniu, słodka przekąska. Ślimaki z ciasta francuskiego z nadzieniem z orzechów laskowych, kakao, daktyli i masła - bez dodatku cukru. W sam raz na imprezę do ręki albo do śniadaniówki dla dziecka. Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi Składniki: kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g) 100 g orzechów włoskich 6 miękkich daktyli 2 łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki
Smaczny zeszytRoladki z ciasta francuskiego z łososiem – to pomysł na szybką przekąskę z ciasta francuskiego, idealną na imprezę, np. na Sylwestra. Taka przekąska również świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Można ją zajadać samodzielnie lub w towarzystwie sosu czosnkowego . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – Składniki: pół opakowania ciasta francuskiego
Kulinarne Przebojeminuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to około godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy kolejny raz aby pozbyć się powietrza
PatiGotujeJest już rabarbar! Czas zatem upiec pierwsze ciasto z rabarbarem. Czy może być coś pyszniejszego wiosną? Ciasto jest proste, szybkie do przygotowania. Kwaskowaty rabarbar otulony mięciutkiem ciastem z migdałami smakuje wybornie! Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne idealne na wiosenny podwieczorek lub plenerową imprezkę! Do ciasta użyłam ciemniejszej, zdrowszej wersji mąki orkiszowej 1050, a cukier zastąpiłam ksylitolem. Ciasto możesz przygotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babka cynamonowa nieodłącznie kojarzy mi się z zimą. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest to ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Babka cynamonowa należy do ciast ucieranych, dlatego przygotowanie tego zimowego wypieku nie zajmie wam dużo czasu. Wypieki z nutą cynamonu są jednymi z moich ulubionych. Cynamon dodany do ciasta(nie tylko szarlotki) wzbogaca i nadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka
Ciasta z tradycjamiBabka cynamonowa nieodłącznie kojarzy mi się z zimą. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest to ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Babka cynamonowa należy do ciast ucieranych, dlatego przygotowanie tego zimowego wypieku nie zajmie wam dużo czasu. Wypieki z nutą cynamonu są jednymi z moich ulubionych. Cynamon dodany do ciasta(nie tylko szarlotki) wzbogaca i nadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka
Ciasta z tradycjamiminuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to ponad godzinę). W tym czasie co najmniej dwa razy wyciągamy ciasto z miski
PatiGotujeTakie mini porcje francuskich babeczek ze śmietankowym kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka kwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia. Kiedy myślę o imprezie myślę też o różnych kolorowych przekąskach
Zasmakuj Kuchniminuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to ponad godzinę). W tym czasie co najmniej dwa razy wyciągamy ciasto z miski
PatiGotujeminuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to ponad godzinę). W tym czasie co najmniej dwa razy wyciągamy ciasto z miski
PatiGotujesitku. Suche porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić na później. Przygotowanie ciasta – mąkę przesiać do miski, dodać schłodzone masło, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia. Posiekać ciasto nożem, następnie szybko zagnieść rękoma. Uformować wałek i podzielić ciasto na trzy równe części. Do jednej dodać kakao i ponownie ugnieść. Ciasto musi wchłonąć kakao. Włożyć każdą porcję ciasta do woreczka foliowego
Kuchnia Pokoleńmarchewkowe ciasto z cukierni Cynamon i postanowiłam zrobić podobne ,lub lepsze ...i udało się .Aby uzyskać lepszy smak,można podsmażyć wiórki i orzechy przed dodaniem ich do ciasta .Ciasto robi sie szybko,jak wszystkie produkty przygotowane.Polubiłam to ciasto i reszta domowników i wiem ,że już kupnego nie chce.Ps.ciasto jest lepsze jak postoi pare godzin. Składniki 2 szklanki mąki (500gr
w mojej kuchnimasz czasu na pieczenie? a masz w domu ciasto francuskie i marmoladę? Więc możesz zrobić szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.Błyskawiczne, proste do wykonania, nie ma możliwości, żeby sią nie udały. Potrzebny czas to jakieś 20 minut. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - domowa marmolada przepis , możecie użyć również innej Przygotowanie: Ciastko francuskie rozwijamy, wycinamy z niego
Życie zaczyna się w kuchnimarcepanem, zamiast dekorować je lukrem, użyłam właśnie migdałowej masy, zabarwionej, oczywiście, na niebiesko. Ciasteczka spotkały się z uznaniem i zachwytem, polecam więc je i Wam. Ciasto kruche rozwałkowałam cieniutko, ciasteczka więc dość szybko łapią wilgoć z dżemu i miękną. Nic nie szkodzi - nadal smakują wybornie. Spróbujecie? Ciasteczka migdałowe z marcepanem Składniki: (na około 50 sztuk) 150 g mąki pszennej(...)morelowo-jabłkowego 500 g marcepanu plastycznego niebieski barwnik spożywczy w paście Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Wykrawać kółka
Pożeraczka, czyli raz adobrzetwarogu półtłustego 1 żółtko małego jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 brzoskwini Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1-2 łyżki wody Dodatkowo: białko do posmarowania ciasteczek Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami i uformować w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej, można całą noc). Nadzienie: Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego
Nastoletnie Wypiekanieowoców znalezionych w lesie, lecz u nas na działce. Na razie piekę z tych, które spadły, lecz te na drzewach już są coraz słodsze :) Jest to takie ciasto - nieciasto, bardzo szybkie, zrobione w tak ekspresowym tempie jak ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym , jedzone na ciepło i nakładane na talerzyki łyżką - jak zapiekanka . Najlepiej smakuje ze śmietaną lub lodami waniliowymi. Jabłka
Posadzone i zjedzonełyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 50 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą
Nastoletnie WypiekaniePyszne ciasto które powstało szybki sposób. Nie miałam czasu na pieczenia ciasta a miałam ochotę na ciasto z truskawkami więc postanowiłam zrobić ciasto podobne do 3-bita, zamiast masy toffi dodałam mus truskawkowy. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki ¼ szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kilograma truskawek 2 łyżki cukru
Bajeczna Kuchniawaniliowym. Rozbełtać jajko widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno dać się zlepić łatwiej niż ciasto kruche. Na koniec dodać cukier i szybko połączyć z ciastem. Schłodzić ciasto w zamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Obciąć
Weekendy w domu i ogrodzieudało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się np. na dziecięcych przyjęciach. Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko, za jednym razem, bo masy dość szybko tężeją. Ja posłużyłam się zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy. *foremka 23*28 cm Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki cukru pudru szczypta soli Wykonanie Krok 1 . Na stolnicę wsypać mąkę ,rozdrobnione margarynę 1 jajko całe i 2 żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Zagnieść ciasto w miarę szybko . ( nie musi być jednolita masa ) .Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki Krok 2 . Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu . Biorąc tylko 600ml mleka Krok 3 . Umyte
Eli Gotowanieodstawić na godzinę w ciepłe miejsce, jeśli zaś chcemy piec pączki np. następnego dnia rano, miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Po tym czasie uderzyć ciasto ręką i szybko zagnieść. Ręce można lekko natłuścić, żeby ciasto się do nich nie kleiło, odrywać nieduże kawałki ciasta i formować kulki wielkości piłki ping-pongowej, można też w środek włożyć pół
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiasto łaciate z jabłkami to smaczne, bardzo szybkie do przygotowania ciasto, świetnie też wygląda. Wzorek w kształcie łat dodaje mu uroku. Moje siostrzenice na jego widok powiedziały, że to ciasta wygląda jak krówka Składniki: 4 jajka 150 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju 3 łyżki kakao 100 ml wody 1 jabłko Masa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzukałam pomysłu na ciasto z czereśniami, ale bardziej eleganckie niż szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu) , które pokazywałam Wam ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka
Kto ugości moich gości?szklanki białego cukru. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tak przygotowanej blachy wylepić ciastem i dokładnie ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni MiejskaTeściowej natrafiłam właśnie na ten przepis. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam, że po prostu muszę go upiec, zwłaszcza że ciasto nie jest skomplikowane, a wręcz bardzo szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak , ale jednak warstwa kokosowa daje trochę inny smaczek. Składniki na ciasto: 250g margaryny lub masła 82% ½ szklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
Smakowy Rajmiodownik przy pachnącej choince nadaje uroku tym świętom. Tym razem przygotowałam to ciasto z nutą pachnącej kawy , którą otrzymałyśmy do przetestowania. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę i ciasto zniknęło bardzo szybko... Miodownik z orzechami i kawą SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kefiru 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżeczka sody
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto jogurtowe ze śliwkami to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które nie wymaga użycia miksera, a zachwyca smakiem. Jest to ciasto wilgotne, o charakterystycznym dla ciast jogurtowych delikatnym smaku, puszyste i rozpływające się w ustach. Żeby dogodzić kubkom smakowym, jako dodatków użyłam śliwek oraz wiórków kokosowych, które znajdziecie w samym cieście, jak i na jego wierzchu. Ciasta jogurtowe
Smakołyki BerenikiTarta z warzywami na francuskim cieście to pomysł na szybką kolację lub obiad. Najwięcej pracy, a raczej zabawy czeka nas przy ścinaniu i rolowaniu pasków z marchewki i cukinii. Do tej czynności warto zaangażować jakiegoś małego pomocnika. Coraz częściej w sprzedaży pojawiają się kalafiory w różnych barwach. Trudno im się oprzeć, kuszą swoją barwą i strukturą. Takie kolorowe kalafiory oprócz(...)marchewki – ok. 200 g 1/2 kalafiora – ok. 300 g 1 jajo 100 g śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone sól pieprz gałka muszkatołowa 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) Wykonanie Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę możemy obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z warzyw długie, cienkie paski. Kalafiora dzielimy na różyczki. W miseczce mieszamy jajko
Tajemnice Smakuprzepisy przekazywane przez nasze babcie są najlepsze! W tym przepisie nie trzeba długo prażyć jabłek na marmoladę, wystarczy pokroić je w kawałki, wysypać na kruche ciasto, zapiec i gotowe – taka szarlotka „na szybko”. Można upiec ją w głębszej tortownicy i włożyć więcej owoców, lub w formie na tartę, gdzie tych owoców będzie nieco mniej. Tak czy tak, zawsze będzie(...)masło i szybko ucieramy (staramy się zrobić to sprawnie, aby nie ogrzewać zbyt długo masła dłońmi). Kiedy mamy już wszystko razem roztarte, to dodajemy żółtka i znowu szybko zagniatamy już jednolite gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na nierówne części (w proporcjach
Analiza Smakuprzygotować tartę z jabłkami i kremem? Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i schłodzone masło, masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto tak, aby zbyt mocno się nie ociepliło. Ciastem wylepić formę łącznie z brzegami, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dno wysypać groch, fasolę lub ryż, aby obciążyć ciasto
Kuchcik gotujeCiasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa klops(...)mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego w szybkowarze klops z jajkami karczek pieczony z polędwicą w środku Sałatki: sałatka Uli sałatka Waldorf sałatka z granatem i rukolą szybka sałatka z rukolą buraczki zakwaszone czerwonym octem szybka sałatka na śniadanie wytrawna ćwikła Majonez Zupy: rosół z gęsi
Proste Potrawypszenna)**, 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić
Wołowina od rekinacytryny 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cynamonu Beza: 3 białka 150 g cukru Przygotowanie ciasta: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Uformować kulę i zamrozić (można wykonać dzień wcześniej). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce
Słodka Strefamoże być obiadowe, może być kolacją- zależy od Was. U mnie powstały spontanicznie na sobotnie popołudniowe małe co nieco. Pomyślałam , że taki szybki przepis na szybką słodycz przyda się i Wam:) Składniki na ciasto: 3 jaja ¾ szklanki mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany mała opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka mąki Podane składniki roztrzepujemy dokładnie widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany
Domowe ciastaCiasto waniliowo kakaowe z gruszkami. Uwielbiam szybkie, proste i co najważniejsze pyszne wypieki. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pyszne dwukolorowe (waniliowo kakaowe) ciasto z gruszkami. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o rodzynki. Mój synek je uwielbia, a więc musiały się pojawić Nadały ciastu wyjątkowego smaku. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Myślę, że nikt nie będzie miał z nim problemów
Słodkie okruszkiSzybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. Deser Rajska Chmurka z mascarpone i bitą śmietaną zasmakuje wszystkim łasuchom. Składniki: ok 200 g okrągłych biszkoptów szklanka mleka 50 g wiórków kokosowych skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 250 g serka mascarpone 400 g śmietany 30% 3 łyżki drobnego cukru (może być cukier puder) garść ulubionych owoców (maliny
e-PrzepisyKulinarneSezon na rabarbar trwa dlatego grzechem jest nie zrobienie z nim szybkiego, a pysznego ciasta. Nie dość że jest proste w wykonaniu, to do tego tanie, szybkie i idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi nie tylko od święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś przedstawiam szybkie, ale jakże smaczne ciasto kojarzące się z jesienią. Pogoda wprawdzie nie przypomina pięknej, polskiej złotej jesieni, ale dzięki tej szarlotce (szczególnie jeszcze ciepłej) możemy przeżyć chociaż krótką chwilę zapomnienia, gdy mamy nadmiar pracy i brak odpoczynku. Ciasto niby zwykłe, a jednak wyjątkowe. Smacznego! Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 3 żóltka 250 g margaryny 1 szkl. cukru
psgotujemybędzie szybki hit mojej jesieni. Ciasto pyszne, pełne słodkich gruszek, choć ciasto samo w sobie za słodkie nie jest. Idealne do kawy i herbaty. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych, na babskich spotkaniach czy dla naszych dzieci. Macie gruszki? To pieczemy! Składniki : * 4 szklanki mąki * szklanka cukru pudru * kostka masła bądź Kasi * 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Magiczne Życie MartySzybkie i bardzo łatwe ciasto do przygotowania. Nie potrzeba nam wiele, wystarczy tylko kubeczek po jogurcie naturalnym, którym będzie nam służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce- u mnie śliwki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco! Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g) 3 kubeczki mąki pszennej 1 1/2 kubeczka cukru 1 kubeczek oleju
magiczna kuchnia KasiSzybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „ bez miksera ”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living). Składniki
Mała CukierenkaProste, szybkie i niesamowicie czekoladowe ciasto, zaspokoi chęć na czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów
Mania Gotowania