danie dla leniwych ;] robi się je bardzo szybko i jest bardzo smaczne oto przepis: Składniki: - 1/2 kg twarogu - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Utrzeć łyżką twarożek wsypać mąkę i cukier i dobrze wymieszać. Jajka rozbić i wlać do masy twarogowej i dobrze wyrobić łyżką. Ciasto nie może być ani za twarde
Tanio szybko zdrowoprzykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo słodkie! Podajemy polane syropem mniszkowym
les mirabellesKonce rogów powinny byc dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie rozklejac. Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30 miut. Piekarnik nagrzac do 180 st C. Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe. Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce. Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania
w mojej kuchniluźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka. Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę masła i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gotujemy mieszając około
Mania Gotowaniamasło. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką wyciąć środki ciastek. Landrynki rozgnieść w moździerzu. Powstałym miałem wypełnić puste środki ciastek. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Źródło: "Ewa gotuje - szybko" E. Wachowicz
Z miłości do słodkościprzykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Sami spójrzcie, jak szybko znikały ciepłe jeszcze bułeczki ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaktóre robi się szybko i równie szybko znikają. Składniki: -2 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -0,5 kostki margaryny -1 dkg drożdży -aromat -1 jajko -słoiczek dżemu domowego (gęstego) -1 łyżka wody Drożdże rozprowadzamy w wodzie. Do mąki dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, aromat i drożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części. Ciasto
Maminek kulinarnyciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A ja tymczasem zbieram się szybko w sobie, i jadę do koleżanki na kawę. Mam ciastka, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzesodą i proszkiem do pieczenia. łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 25 sztuk. Rozgrzewamy w garnku olej. Serowe pączki wkładamy partiami na gorący olej (5 sztuk, gdyż rosną) smażymy powoli, aby pączki za szybko nie zbrązowiały z obu stron na złoty kolor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchałwą – Jak ktoś śledzi mojego bloga to wie, że uwielbiam rabarbar i mam piękny okaz we własnym ogródku, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z jego udziałem. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Bardzo mi smakowało. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową. 5. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. 6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem ( patrz FILM ), zdjąć folię spożywczą. Odłożony krem krótko wymieszać szpatułką i posmarować
Mała Cukierenkasię mówi "życie lubi płatać nam figle". Ja osobiście pokochałam tego swojego "figla" i zaczęłam drążyć temat oraz umiejętności... Jak zwykle były to małe i najprostsze potrawy, ciasta, torty itp... Pamiętam już jako mała sześcioletnia dziewczynka stwierdziłam, że muszę zrobić coś sama, no i oczywiście jak dla takiej małej istoty, wiecznie będącej samej w domu było to niczym wyzwanie(...)wróci z pracy, skrupulatnie wyliczyłam wszystkie swoje zaskórniaki i wyruszyłam do sklepu po produkty. Niestety moje marzenia o pięknej niespodziance dla mojej mamy "wypłynęły" z mojej głowy tak samo szybko jak sernik z tortownicy... Ponieważ bardzo "zdolna istota" czyli Ja, źle zinterpretowałam przepis i zalałam spód wyłożony biszkoptami, rozpuszczoną galaretką, oczywiście nie doczytałam że musiała stężeć trochę
Zainspiruj się kuchniąPestce w Poznaniu - zapraszam do kibicowania. W pierwszych eliminacjach robiłam rybę w mleczku kokosowym [ klik ]. 11 kwietnia będą czarne skrzynki... Zobaczymy co to będzie :). Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu muffinki, idealne do popołudniowej herbaty (np. owocowej Richmont) lub kawy. Składniki suche: 2 szkl mąki tortowej 3/4 posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku(...)drugiej zmiksować blenderem jajka, banany i jogurt grecki (można podusić banany widelcem i wymieszać z resztą). Dodać do mokrych składników mleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi. Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków. Smacznego
Trufelkowomiętowym. Najlepsze na drugi dzień, kiedy krążki lekko nawilgną masą. Mięta w kremie jest mało wyczuwalna, ale daje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli. Mieszamy, a następnie robimy na środku dołek i dodajemy jajko oraz żółtko, a także pokrojoną na malutkie kawałki margarynę. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 2. W tym czasie robimy krem: Z pomarańczy wygniatamy sok, powinno go być ok 0.5l. W pół szklanki soku rozpuszczamy budyń
Kuchnia w czekoladzierabarbaru, 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy), 1 łyżka startego imbiru, 5 białek, 150 g cukru pudru, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka, imbir i wanilię włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki długości około(...)miodem i imbirem. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Formę do tarty (ja piekłam w tortownicy) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec
królestwo garów