sól, cukier, żółtko i posiekane nożem na mniejsze kawałki masło. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto podzielić na 40 części, każde o wadze 7 g. Z ciasta uformować kule, lekko spłaszczyć, zrobić na środku wgłębienie i ułożyć w odstępach(...)kolejnego garnuszka. Następnie dodać cukier żelujący i ponownie gotować 4 minuty. Każde ciasto udekorować na środku odrobiną galaretki. Jeżeli stężeje zbyt prędko, to można ją ponownie podgrzać i czynność powtórzyć. Ciasteczka zostawić, aż galaretki odpowiednio stężeją, po czym oprószyć przez sitko cukrem pudrem. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Passions hobbies lifeMuffinki z rabarbarem w formie zawijasków Rabarbar i truskawki to połączenie, które każdy z Nas bardzo lubi. Owoce te znajdują się na tą chwilę niemalże na każdym ryneczku. Muffinki z rabarbaru w formie zawijanych plastrów to bardzo fajna i szybka alternatywa dla standardowych babeczek. Można je zrobić prawie z niczego bo do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jakiś czas(...)temu na moim facebooku - smykwkuchni, pokazywałam Wam filmik z patentami na rabarbar, znajdziesz go TUTAJ . W filmiku pokazałam jak bardzo łatwo możecie z rabarbaru ułożyć nietuzinkowe wzory na cieście, wszystkie triki, które znam tam właśnie znajdziecie! Między innymi te jak pokroić rabarbar na cieniutkie plasterki, które można zwijać. SKŁADNIKI: - 3-4 laski rabarbaru (wybierz ten czerwony) - 100 g masła
SMYKWKUCHNIOwoce, owoce, owoce, najcudowniejszy okres w roku, na straganach królują już pierwsze rodzime truskawki i rabarbar, czyli to co lubię najbardziej. Żal nie kupić i nie zrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde
Bernika - moj kulinarny pamietniksię nie pojawią z pewnością będą cieszyć oczy i podniebienie oraz szybko znikać z półmisków. Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką - SkładnikiDrożdżówki:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła4 żółtka1/2 szklanki cukru (130 g)25 g drożdżypół łyżeczki solicukier waniliowyok. 400 g dowolnych owoców np. malin, truskawek, brzoskwiń, jagód, borówekKruszonka:4 łyżki mąki2 łyżki cukru3 łyżki masłacukier waniliowyMini Drożdżówki(...)Sposób przygotowania:Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce
Słodka StronaZaczął się sezon na moje ukochane truskawki. Co prawda najlepsze i najsmaczniejsze owoce, to te które zrywam własnoręcznie z działkowego ogródka, ale... póki co nie mam
Słodkie okruszkiZnane ciasto, które zawsze dobrze smakuje... Półkruche kakaowe ciasto ze śmietankową, budyniową pianką oraz owocami - tym razem u mnie borówki prosto z mojego ogródka 😉. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, borówkami, czereśniami...a najlepsze jest z miksem różnych owoców. Ma jedną wadę- za szybko znika(...)Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy
Kuchnia MagdaLenydobrze smakuje... Półkruche kakaowe ciasto ze śmietankową, budyniową pianką oraz owocami - tym razem u mnie borówki prosto z mojego ogródka 😉. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, borówkami, czereśniami...a najlepsze jest z miksem różnych owoców. Ma jedną wadę- za szybko znika 😉 Jest tak dobre! Składniki(...)Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy
Kuchnia MagdaLenyśledzi mojego Instagrama , wie już, że pierwsze tegoroczne ciasto z rabarbarem i bezą było, jak by to delikatnie powiedzieć... pyszną, kruchą i słodką porażką ;) Czemu porażką? A no już spieszę wyjaśnić ;) Zachciało mi się dać truskawki, ale że nie miałam świeżych tylko mrożone, to postanowiłam je podsmażyć z cukrem tak, by sok odparował i całość lekko zgęstniała. Tak też było(...)łyżki kaszy manny pod owoce Beza kokosowa: 3 białka 150 drobnego cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na min 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wylepiamy dobrze spód oraz boki, dziurkujemy
Kuchnia w czekoladzieCzasami mam ochotę na coś szybkiego i nieskomplikowanego i bardzo domowego. Ten przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje i jest naprawdę pycha. Ciasto w smaku przypomina trochę ciasto drożdżowe, czyli oddaje idealnie smak babcinych wypieków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ciasto z truskawkami składniki 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 2 małe łyżeczki proszku
Delusional Trinecukrem (60g) 1 łyżeczka z soku z cytryny Dodatkowo: owoce, np. borówki, truskawki, maliny, winogrona bezpestkowe, brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce
Zasmakuj KuchniDziś mam dla Was przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto. Możecie je zrobić, zawsze kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego. Robi się je dosłownie kilkanaście minut, potem już tylko pozostaje czekać, aż się upiecze. Proponuję tu wersję z truskawkami, bo akurat mamy sezon, ale możecie wykorzystać dowolne owoce. Co kto lubi, pełna dowolność. Piekłam w blaszce
Agusiowe smakołykiśliwkami przygotowałam na bazie przepisu na ciasto z białą czekoladą i truskawkami. Dodatek białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą
Smakołyki BerenikiSzybkie i proste ciasto, pysznie brzoskwiniowe, z niezawodną masą śmietanową, z mascarpone i kawałkami owoców. I brzoskwiniową galaretką. Mówię Wam, pycha! Biszkopt mięciutki, z mojego niezawodnego przepisu. Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców np. truskawek, jeżyn, jagód, poziomek, a ciasto będzie równie pyszne. Nam ostatnio bardzo posmakowała wersja z brzoskwiniami. I tę Wam polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieupiekłam takie rurki. Mając ciasto francuskie piecze się takie rurki bardzo szybko. Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla mnie zbyt mało truskawkowy - czuło się zaledwie truskawkową nutę. Wymaga dopracowania :) Rurki z kremem truskawkowym Płat ciasta francuskiego 1 szklanka musu z truskawek 250 g serka mascarpone 50 g masła cukier puder truskawki do dekoracji Coasto
Gotuj Sam!papierem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto wyrośnięte, na cieście poukładać truskawki, kawałkl moreli, brzoskwiń piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 60 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z blachy jak wystygnie i posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne i szybko się zjada.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię