pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (+ ok.4-5 łyżek zimnego mleka) 2 galaretki truskawkowe Ok.1 kg truskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną(...)konsystencji dodajemy po trochu do śmietanki i szybko mieszamy. Śmietankę wykładamy na biszkopt i dobrze rozsmarowujemy. Następnie układamy na niej połówki truskawek, po czym wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by się dobrze schodziła.* Po około 30 minutach wylewamy na nią zimną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę i ponownie zostawiamy w lodówce. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas ma pyszny, orzeźwiający
Smakowy Rajlaski waniliiDodatkowo:2 białka110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)200 g czereśni200 g truskawekSposób Przygotowania:Na sam początek do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruche ciasto i mieszamy za pomocą haka lub ręką. Masa powinna przypominać kruszonkę którą dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko przygniatamy dłonią(...)zagotuje dolewamy wymieszane żółtka i szybko mieszamy, zdejmując z ognia.Gotowy budyń wykładamy na ostudzony, kruchy blat, na który wykładamy umyte i wydrążone czereśnie i truskawki z oderwanymi szypułkami. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce i posypujemy pozostawioną kruszonką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego
Słodkie PrzyjemnościCiasto idealne na upały, szybkie, bez udziału piekarnika ;) Podobne do tych, które możecie znaleźć już na blogu, wyróżnia je jednak mus truskawkowy na wierzchu jogurtowca. Smakuje lekko, orzeźwiająco, pysznie po prostu. Truskawki, które już coraz trudniej dostać, można zastąpić innymi owocami - polecam maliny, jagody lub porzeczki ;) To jak, wypróbujecie przepis? ;) Ps. Zapraszam na stronkę http://promotiontops.pl/ , mają ciekawe gadżety :) Składniki(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe biszkopty Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty. Ciasto wstawić
Domowa cukiernia Ewypojawiają się długo wyczekiwane letnie owoce. Dla mnie oznaką zbliżającego lata są rabarbar i truskawki. W zeszłym roku postanowiłam przechytrzyć zimę i zamroziłam te owoce. Jako, że sezon się zbliża, zapasy uświetniły ciasto jogurtowe. Ciasto możecie przygotować oczywiście ze świeżych owoców! Uwaga, znika w baardzo szybko :) Do ciasta poleca się lemoniada rabarbarowa. Czego potrzebujemy? 150 ml jogurtu naturalnego(...)owoce, delikatnie wciskamy je wgłąb ciasta. 5. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Uwaga: owoce (szczególnie mrożone) mogą puścić wodę, dlatego czas pieczenia może się wydłużyć! Warto sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest w środku upieczone. Ciasto jogurtowe skradło nasze serce. Dzięki rabarbarowi i truskawkom, przez chwilę poczułyśmy się
two broke sisterssól i żółtka, szybko zagnieść ciasto - ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce (jeśli ciasto będzie w chłodzie przez kilka godzin, przed rozwałkowaniem należy na trochę zostawić je w temperaturze pokojowej, gdyż może być dość twarde) - 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na dość cienki placek (mniej niż 0,5cm), najlepiej rozwałkowywać ciasto na papierze do pieczenia(...)podsypywania mąką - placek przełożyć z papierem do formy, z pozostałej 1/3 ciasta uformować wałek i wyłożyć go na ciasto, tworząc wyższy brzeg (na około 1cm) - ciasto ponakłuwać gęsto widelcem, piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić (nie wyjmować ciasta od razu z formy, gdyż jest dość delikatne) - białą czekoladę, 40ml śmietanki
Smakołyki BerenikiZaletą tego niby ciasto deseru jest to że błyskawicznie się go przygotowuje i można użyć do niego owoców jakie mamy pod ręką , mogą to być : śliwki, truskawki jabłka , wiśnie ,itp. W sam raz do kawki i szybko znika z talerza :) Zapraszam :) Składniki : 6 kopiastych łyżek mąki(...)Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub ćwiarteczki , jak wolicie. Pokrojone jabłka wyłożyć na spodzie tortownicy posypując je z wierzchu cynamonem i cukrem. Jabłka zalewamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliMakaron z truskawkami tego dania nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Jest to szybka w wykonaniu, łatwa i pyszna propozycja na ciepłe dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamisce miksera, dodajemy drożdże z mlekiem, rozbełtane jajka, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło, wyrabiamy jeszcze przez 4 minuty. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. W czasie, kiedy ciasto rośnie, można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ręką(...)piekarnika, sprawdzajcie więc bułki podczas pieczenia. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę. 👩🍳 Ciasto Jest to klasyczne ciasto drożdżowe, choć trzeba przyznać, że to, jest dość luźnie i z tego powodu nie polecam wykorzystywać go do klasycznych cynamonowych ślimaczków. Tak klejące ciasto trudno będzie rozwałkować, a następnie zwinąć w rulon. Jeśli chcielibyście jednak wykorzystać je do takiego przepisu
SprawdzonaKuchnia.plznów truskawki, bo uwielbiam truskawki. Najbardziej gdy są w cieście świeże, nie pieczone, jednak dla tych drożdżówek jestem w stanie się poświęcić :-) Są puszyste, wilgotne od owoców... po prostu pyszne. Kruszonka 100 g mąki pszennej 60 g posiekanego masła 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 5 łyżek cukru Składniki na kruszonkę wsypać do mocnego woreczka. Szybko zagnieść (przez woreczek), żeby się(...)drożdży suszonych) 400 g mąki pszennej Typ 500 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka szczypta soli truskawki 30 - 40 sztuk 3 łyżki bułki tartej Dodatkowo 2 łyżki mleka z roztopioną łyżeczką masła lub białko do posmarowania bułek Świeże drożdże rozcieramy z łyżką cukru na pastę, dodajemy
Pełny talerzmisy z mąką. Szybko wyrobiłam rękoma ciasto zagniotłam je razem gdzie 20 minut zostawiłam do wyrośnięcia( ciasto jest klejące,lepiące, takie ma być . Krok 2 Ciasto wyrasta, a ja w tym czasie przygotowuje kruszonkę. Masło pokroiłam w kostkę wsypałam cukier i mąkę. Zagniotłam składniki i wstawiłam do lodówki do schłodzenia. Krok 3 Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy prostokątnej wyłożonej papierem(...)pieczenia( polowe ciasta) . Na ciasto wyłożyłam truskawki z kompotu i przesmażone jabłka.Przykryłam drugą połową ciasta drożdżowego i posypałam kruszonką.Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 45 minut w 170 stopniach.Drożdżówka wyszła rewelacyjna
Różowa kuchniaCiasto, które z powodzeniem można przygotowywać cały rok. Jest proste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki! Składniki (na dużą blachę) Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy(...)Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: 500-600 g truskawek 2 galaretki Poncz do nasączenia biszkopta Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Odkładamy do przestudzenia i lekkiego
Tradycyjna Kuchniadowolnymi sezonowymi owocami, jak truskawki, jagody czy czereśnie. SKŁADNIKI: - 150 g mąki owsianej - 150 g mąki jaglanej - 130 g masła mocno schłodzonego - 2 żółtka - 1 białko - 1-2 łyżki zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g cukru pudru bądź użyj zamiennika typu stewia lub ksylitol Z w/w składników szybko zagnieć ciasto, tak aby go niepotrzebnie nie ogrzewać. Ciasto
SMYKWKUCHNItakie proste i szybkie ciasta ucierane. Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto, które przygotowała dla mnie mama w dniu mojego przylotu z Hiszpanii. Niesamowicie puszyste i delikatne z soczystymi śliwkami. Idealne na każdą porę roku, bo śmiało można przygotować je zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem! Łatwe, szybkie, pyszne, tanie! Do zrobienia(...)godzinkę! Idealne dla niezapowiedzianych gości! Spróbujcie! Ps. jeśli nie lubicie śliwek ciasto możecie przygotować z innymi owocami – maliny, wiśnie czy truskawki będą tutaj również świetną propozycją! SKŁADNIKI: ( 24X30 ) * mąka pszenna – 3 szkl * olej – 1 szkl * jajko – 4 szt * gazowana woda – 1 szkl * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier – 1,5 szkl * kakao
Ostra na SłodkoKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru
Szalona Kuchnia Ewelinymisie miksera i ubić na sztywno. Powoli dolać chłodną, ale wciąż płynną czekoladę , cały czas miksując. Szybko i dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód, wyrównać wierzch. Truskawki (dowolna ilość) umyć, obrać, pokroić w plasterki lub nie (można ułożyć truskawki w całości) i udekorować ciasto. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Słodkie inspiracje