minutach ciasto powinno być twarde, wykrawamy nożem kształt, jeśli chcemy możemy zrobić grubszy brzeg, wystarczy dookoła 0,5 cm brzeg ciasta złożyć do środka i np przycisnąć widelcem. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy zacząć przygotowywać karmel (nie wcześniej bo za bardzo nam się ściągnie i będzie trzeba go znów(...)piekarnika mazurka (lub mazurki), posypujemy go delikatnie solą gruboziarnistą, układamy pokruszone bezy, możemy też dodać kilka plastrów pokrojonych truskawek, lub innych owoców czy orzechów. Mazurka odstawiamy do ostygnięcia, stygnie dosyć szybko, więc nie musimy długo czekać na spróbowanie tego pysznego, słodkiego ciasta. Smacznego
Co na wege obiad?szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Resztę ciasta rozwałkować na pasek o szerokości równej wysokości tortownicy. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wyłożyć ciastem formę, dno i brzegi. Gęsto nakłuć widelcem.Podpiec ciasto(...)masą serową, wyrównać powierzchnię.Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu) przez 1,5 godziny.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, zalać nią truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Smacznego!I choć ten cudny, słoneczny weekend spędzam w pracy, C. jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzełatwe do zrobienia i bardzo dobrze się prezentuje. Przepis na formę o średnicy około 20 cm. Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 400 g truskawek 3 łyżki kisielu truskawkowego 6 łyżek konfitury truskawkowej Beza: 4 -5 białek 200 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej(...)wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 o C. Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut. Truskawki umyć, osuszyć
Mama Gotujekruche babeczki z budyniem, kawałkami ananasa i truskawkami. Prezentują się elegancko, robią szybko, a smakują jeszcze lepiej. :) Składniki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 1/2 litra mleka ananas truskawki Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki
Cynamonowe szczęścieCiasto bez pieczenia, delikatna waniliowa masa z pianką truskawkową. Przygotowuje się ekspresowo i równie szybko znika z talerzyka :) SKŁADNIKI forma (24 cm x 24 cm) MASA WANILIOWA 150 g podłużnych biszkoptów. 800g serka waniliowego opakowanie żelatyny ewentualnie dodać cukru jeżeli masa nie będzie słodka PIANKA TRUSKAWKOWA około 150 g okrągłych biszkoptów 2 białka szklanka truskawek 2 łyżeczki żelatyny SPOSÓB
RAROSSAśmietankowy 500 ml mleka 1 opakowanie masła 6 - 8 łyżek cukru pudru ½ kieliszka spirytusu Wykonanie: kruche spody : Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180 o C. Żeby(...)następnie go ostudzić. Masło przełożyć do miski i zmiksować, a następnie dodawać po trochy ostudzony budyń. Dalej ubijając dodać cukier puder. Na koniec powoli wlewać spirytus, krem dokładnie zmiksować. Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Truskawki można podzielić na mniejsze części. babeczki: Do spodów nakładać za pomocą szprycy lub łyżeczki krem, a następnie obrane truskawki
Mama Gotujeszklanki mąki pszennej -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: -250 ml słodkiej śmietany 30 % -250 ml mascarpone -2 łyżki cukru Dodatkowo: -500 g świeżych truskawek (kilka odkładamy do dekoracji) -cukier puder do posypania Przygotowanie --> Biszkopt: --> Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy(...)przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem: --> Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami
Marta Gotujemiski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać posiekane nożem na mniejsze kawałki masło i wbić jajko. Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem wgłębienia w formie do muffinek lub foremki do tartaletek. Włożyć ponownie do lodówki na co najmniej 10 minut. Ponakłuwać widelcem spód każdej(...)palnik, po czym wsypać galaretkę agrestową i dobrze wymieszać. Ostudzoną wlać do śmietany i zmiksować do połączenia składników. Kiwi obrać, pokroić w plasterki i każdy dodatkowo przekroić na pół. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki. Do każdej tartaletki wycisnąć szprycą dekoracyjną śmietanę, po czym udekorować owocami. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny do stężenia
Passions hobbies lifebiałek ¾ szklanki cukru kryształu 2 budynie śmietankowe (120g) ⅓ szklanki sosu malinowego ½ szklanki oleju Ponadto: 350g truskawek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Ciasto: Schłodzone składniki na ciasto przekładamy na stolnicę/ blat, zaczynając od mąki. Siekamy wszystko nożem, a następnie szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części (¾ i ¼), owijamy folią i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie większą(...)mnie zrobiony z mrożonych malin, z odrobiną cukru, a następnie przetarty by pozbyć się pestek). Na końcu powoli wlewamy olej. Ubitą pianę przelewamy na wystudzone ciasto, układamy umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 40. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj prosty i szybki w przygotowaniu sernik z jogurtem i owocami na spodzie z herbatników. Bardzo kremowy, wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Po ostygnięciu może trochę
Mała CukierenkaJest to ciasto z tych, które robi się w momencie gdy goście przekraczają próg naszego domu a nie mamy ich czym poczęstować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 300g mąki pszennej tortowej 80ml mleka 200g masła (82% tłuszczu mlecznego) 5 jajek – osobno żółtka i białka 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)domowej roboty cukru z wanilią szczypta soli około 500g umytych i obranych truskawek do podania cukier puder Masło, mleko i cukier wanilinowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści zdejmujemy ganek z ognia. Studzimy przez około 20-30 minut. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier cały czas
Kocham Czekoladęsię kończą truskawki w ogródku więc musiałam jeszcze upiec pyszne, pachnące drożdżówki z truskawkami z chrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn(...)Kopytowa 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko 70 g masła 25 g drożdży świeżych 230 ml ciepłego mleka truskawki Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać odlać
Ala piecze i gotujejakieś ciasto, z tego co miałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i likieru jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :) Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki pszennej Młynomag(...)toffi i posypka waflowa Cukietria - Sempre do nasączenia biszkoptu : 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytrynek do deserów Eterno około 10 dużych świeżych truskawek Forma o wymiarach 25/30 Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, mąkę z proszkiem i kakao.Delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chiliPonownie zachęcam do czerpania pełnymi garściami z trwającego sezonu. Tym razem wystarczą dwie garści truskawek :) Rzekomo już polskich. Skuszona ich katalogowym wyglądem, zapewniłam im wdzięczną oprawę w jogurtowym cieście. Wysokim, w strukturze zwartym, może troszkę przypominającym babkę piaskową. Prostym, niezawodnym, szybkim. Proponowany dziś jogurtowiec doskonale się przechowuje, a włożony do lodówki przyjemnie wilgotnieje i staje się bardziej(...)szklanki oleju 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli bułka tarta do oprószenia wierzchu ciasta 30 dag truskawek Wykonanie: Truskawki płuczemy i kroimy na połówki. Jajka wbijamy do dużej miski, ucieramy z cukrem i szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera, aż zupełnie zbieleją. Dolewamy powoli olej
Kronika PiekarnikaMocno ananasowa tarta powstała z karmelizowanego świeżego ananasa. Planowałam zrobić tartę z truskawkami, lecz jakoś się nie składało. Przygotowując jaglankę z ananasem stwierdziłam, że z
Kuchcik gotuje