szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:202/367)

Ciemne ciasto z owocami i kruszonką. 118

się na ogródku, więc musiałam zrobić coś na szybko :) To ciasto jest już na blogu, ale w jasnej wersji :) Tym razem trochę je urozmaiciłam i muszę przyznać, że wygląda ciekawiej od oryginału :) Obie wersje są pyszne, chociaż mojemu mężowi bardziej smakowało to ciemne. Tak się zajadał, że aż miło było popatrzeć :) Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm. Składniki: 1/2 kostki(...)cukru 4 jajka 1 szklanka mąki 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 1/4 kostki margaryny 3/4  szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Dodatkowo owoce (u mnie maliny) Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną

Agusiowe smakołyki
Czerwcowe doskonałości, czyli kruche ciasto z truskawkami i pianką 108

śmietany siekamy nożem na stolnicy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. 1/5 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, na prostokąt o wymiarach blaszki (25 cm na 36 cm). Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej jest nawinąć ciasto na wałek i tak przełożyć do formy). Pianka: Białka ubijamy na sztywno(...)otrzymamy lśniącą pianę, wsypujemy budyń i miksujemy do momentu połączenia się składników. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym, większe truskawki możemy przekroić na połówki. Rozkładamy owoce równomiernie na całej powierzchni ciasta, truskawki pokrywamy budyniową pianką, której wierzch wyrównujemy łyżką, wyciągamy z lodówki pozostałą część ciasta i rozkruszając je w rękach, rozrzucamy na białkowej piance. Ciasto pieczemy

KulinarneImpresje.pl
TARTA BANANOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM 135

bananów Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić(...)banany. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół banany. Następnie na owoce wykładamy masę z bitej śmietany i dekorujemy roztopioną czekoladą. SMACZNEGO

Słodki Zakątek
Hiszpański jabłecznik z kruszonką 96

Wszystko szybko zagnieść na kruszonkę i wstawić do lodówki. Obrać jabłka, pokroić je na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Resztę masła (200g), cukier waniliowy i 200 g cukru utrzeć mikserem na gładki krem, dodawać pojedynczo jajka nie przerywając miksowania. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1 łyżką cynamonu i kakao. Dodawać stopniowo do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy(...)średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Wierzch wygładzić starannie łyżką i rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Następnie owoce posypać równomiernie kruszonką. Piec w temp. 200 stopni (termoobieg 175 stopni) przez 1 godzinę. Upieczone i ostudzone posypać 1 łyżką cynamonu wymieszaną z cukrem pudrem. Artykuł Hiszpański jabłecznik z kruszonką pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś

Pieguskowa Kuchnia
CLAFOUTIS Z OWOCAMI JAGODOWYMI 162

wlej mleko ze śmietaną, nadal ubijając. Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm lub wyłóż ją papierem do pieczenia.** Ułóż owoce na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione***. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia przed(...)zimno. *Jeśli wolisz bezglutenowe clafoutis, zamiast mąki możesz użyć maizeny. **Jeśli wolisz, możesz użyć indywidualnych kokilek ceramicznych do zapiekania. Wówczas czas pieczenia będzie nieco krótszy.   *** Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło, możesz je przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Proste domowe gofry z dodatkiem imbiru 123

szybkie do zrobienia, no i oczywiście naprawdę smakowite - zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki mleka (użyłam mleka 3,2% bez laktozy) - 2 jaja - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju  - 1/2 łyżeczki imbiru w proszku - 2 łyżeczki cukru trzcinowego - cukier puder do posypania - dowolne owoce lub dżem (u mnie dżem z czerwonej porzeczki ) Łączę(...)sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję imbir, cukier, proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Mazurek "śliwka w czekoladzie" 137

mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto położyć na papierze do pieczenia, rozwałkować na koło o średnicy 24cm lub prostokąt 20x30m, z obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant, środek nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC(...)Nadzienie: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 200g marcepanu 150g gorzkiej czekolady  Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki ostudzić, dodać rum i zmiksować blenderem (nie muszą być zmiksowane na gładko, mogą pozostać kawałki owoców). Śliwkowy mus rozsmarować na upieczonym spodzie. Marcepan rozwałkować

Obiad gotowy
Candy Pandas Box - paczka pełna zdrowych słodyczy 175

olejem kokosowym, a wypełniony naturalnie słodkim nadzieniem z daktyli, fig i żurawiny. Ciasto ma charakterystyczny posmak mąki gryczanej, jest kruche, ale nie suche. W nadzieniu pestki fig przyjemnie chrupią, a słodycz jest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków z migdałami i owocami goji. Same płatki zrobione są z mąki ryżowej i kukurydzianej(...)kurkumy, a słodzone miodem i słodem ryżowym. Już sam kształt gwiazdek zachęca do chrupania, płatki bowiem smakują jak ciasteczka. Z jogurtem smakowały wybornie, ale obawiam się, że dość szybko znikną wyjadane po prostu z paczuszki:) Właśnie tak bez niczego wyjadam drugie płatki śniadaniowe - korzenne z orzechami włoskimi. Płatki są upieczone z mąki gryczanej, amarantusowej, z dodatkiem melasy z karobu

Obiad gotowy
Leniwe orkiszowe z mąką kokosową 224

mąki i otręby, wyrobić gładkie ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut lub odrobinę więcej, aby ciasto nie było ani surowe, ani rozgotowane. Podawać z owocami lub jogurtem

FitKot
sernik z ziemniakami 227

delikatnej masie serowej, w efekcie trzeba było jeść je niejako osobno. Proponuję używać wyłącznie węgierek, albo zrezygnować z zapiekania owoców i np posypać sernik malinami tuż przed wylaniem galaretki. Bo ten niezwykły sernik naprawdę warto zrobić! składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 żółtko 200 g zimnej margaryny masa serowa: 1 kg twarogu (wiadereczko(...)masła 5 jaj 200 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli ponadto: kilka śliwek węgierek 2 galaretki wiśniowe Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni; piec ok 12 minut. Wszystkie składniki

6niebo
Ciasto ze śliwkami i budyniem 101

zrobiłem tak z głowy, takie swojego pomysłu ciasto no i wyszło mi coś jakby takie biszkoptowe chyba. Zresztą nie wiem, przecież nawet nie wiem co to biszkopt :) Chciałem z owocami jakieś takie zrobić, ale jedyne co miałem to suszone śliwki (które zresztą dostałem w prezencie od naturo.pl ). Chciałem jeszcze od góry polać jakąś mazią, coś w stylu bitej(...)mieć, skoro nie używamy raczej takich rzeczy. Ale okazało się, że doskonale się do tego nada budyń! Ciasto okazało się naprawdę smaczne, te suszone śliwki dawały taki fajny, niespotykany przeze mnie dotąd w ciastach posmak. Zresztą rozeszło się dość szybko, jeszcze Justyna wpadła do nas w odwiedziny to się załapała na spory kawałek :) No i to chyba tyle, następne ciasto

Marder&Marder Manufacture
Czym zastąpić cukier w diecie? 168

gazowane kolorowe napoje batony ciasta chipsy dżemy i konfitury owocowe musli i płatki śniadaniowe  pieczywo typu: drożdżówki, rogaliki lub kajzerki  Dlaczego cukier jest nie zdrowy? Głównym powodem spożywania zbyt dużych ilościach cukru jest tycie. Największym sprzymierzeńcem nadwagi jest spożywanie produktów wymienionych powyżej. również biały cukier powoduje wzrost insuliny we krwi, która powoduje szybki wzrost energii, ale jednocześnie błyskawiczny(...)spadek. Powoduje próchnicę zębów, która występuje najczęściej u dzieci spożywające duże ilości czekoladek, batoników czy chipsów, ale również cukrzyce u dorosłych. Jak są jego zamienniki? ksylitol  stewia owoce (również nie wolno z nimi przesadzać) miód naturalny syrop klonowy syrop z agawy cynamon  nabiał pieczywo i makarony pełnoziarniste Wydaje się nam, że stosunkowo mało zużywamy cukru w produktach

Truskawkowa Fiesta
Jesienny placek jabłkowy 165

koniec)Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane wcześniej jabłka pozostawiając około 8-10 cm wolnego brzegu. Pozostawione brzegi zwijamy na owoce lekko ugniatając. Wierzch ciasta smarujemy resztą roztrzepanego białka i posypujemy cukrem waniliowym i resztką przypraw.Pieczemy około 35 minut

Słodkie Przyjemności
Normandzki chleb jabłkowy 173

Dodajemy pokrojone jabłka i wyrabiamy ciasto do momentu kiedy owoce będę równomiernie rozmieszczone w cieście.Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do fermentowania. Po 60 minutach fermentowania należy ciasto złożyć na trzy, tak jak oficjalne pismo.Po upływie 2 godzin ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny lub okrągły(...)nich bochenki. Pozostawiamy je tam pod przykryciem na 2 godziny.Piekarnik z umieszczonym w nim kamieniem do pieczenia nagrzewamy do 230 stopni i parujemy. Bochenek przekładamy na łopatkę, szybko go nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 15 minut pieczenia temperaturę zmniejszamy do 225 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.Tę samą

Kulinarne przygody Gatity
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką 604

cukru szczypta soli 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 600 g truskawek (lub innych owoców) Kruszonka: 100 g masła 50 g cukru pudru 250 g mąki Wykonanie: Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę(...)bardzo wolnych obrotach połączyć wszystkie składniki, by uzyskać jednolitą masę.  Masę przelać do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać przekrojone na połówki truskawki (przecięciem do góry).  Składniki kruszonki połączyć, szybko posiekać i rozetrzeć pomiędzy palcami. Tak przygotowaną kruszonką posypać truskawki. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez 45 minut lub do "suchego patyczka

Pasja Smaku
Kruche ciasto z Truskawkami i kokosowa pianką 209

kruszonkę.Wsypać cukier i proszek, wymieszać.Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły.     Zagnieść szybko  ciasto w kulę. w razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany.Schłodzić w lodówce co najmniej pół godzinyOk 2/3 porcji ciasta wyłożyć na spód formy . Podpiec spód ok 10 min w 180'CWystudzić.Piana : 5 białek3/4 szklanki cukru1 budyń waniliowy1(...)wiórków kokosowych1/4 szklanki olejuPianę ubic na sztywno , powoli wsypywać cukier nadal ubijając i kolejno dodawać wszystkie składniki.Ponad to :Truskawki - ok 1 kgNa wystudzony spód ułożyć warstwę truskawek .Na owoce rozsmarować ubitą pianęNa wierzch nakruszyć pozostałe ciasto.Piec ok 35 min w 190'CSmacznego :)     Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ucierane jogurtowe z rabarbarem 162

Sezon rabarbarowy z pełni , więc korzystajmy!Z rabarbarem robiłam już jak wiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe.Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem.Dziś

Ostra na Słodko
Domowe lody bananowe na 4 sposoby 194

Domowe lody bananowe Mamy dla Was hit ostatnich dni – domowe lody bananowe. Zajadaliśmy się nimi przez cały poprzedni tydzień w różnych wariantach smakowych – znikały

Taste and Cook
Placek jabłkowy lukrowany 137

CIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5

Camilla w kuchni
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16295

Bananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone

Smakołyki Bereniki
Tarta z karmelem i bananami 152

Składniki na ciasto:250g mąki 50g cukru 125g masła 1 łyżka wody kilka kropli aromatu waniliowego Składniki na wierzch:gotowa masa krówkowa Gostyń 350g 4

Świat Ciasta
Szarlotka tradycyjna 106

Mmmm... :) chodziła za mną ta szarlotka całą sobotę, ale ponieważ miałam inne zajęcia na to już czasu i sił nie wystarczyło. W niedzielę, gdy tylko wstałam

Kolorowy Przepisownik
MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI 343

O zrobienie tego ciasta mama prosiła mnie już chyba z pól roku! Postanowiłam dogodzić Jej na weekend i tak oto w mojej kuchni narodziło się ciasto

Ostra na Słodko
Wiśniowa fantazja 405

przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok *** *** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia *** *** Wiśnie blendujemy na gładki mus (przed zmiksowaniem kilka wiśni możemy odłożyć do późniejszej ozdoby ciasta). Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając(...)Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu z wiśni i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Do ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z wiśni, mieszamy. Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy

Blog z Apetytem
szarlotka bez jaj 113

Mąkę i kurkumę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, sól oraz wodę. Szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część rozwałkować, wylepić nim dno foremki (20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć ok 10 minut. Na zapieczony spód wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski. Układać kratkę na owocach. Piec 45 minut w 160 o C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia

Słodki Zakątek
Kluseczki kalafiorowe z kurkami i sosem śmietanowo-serowym 145

Orawie urządzenie do przecierania kluseczek. Co prawda mam takie specjalne, nakładane na garnek sitka , ale tarka z pojemniczkiem jest wygodniejsza w użyciu. Łatwo oprzeć ją o garnek i ścierać ciasto wprost do gorącej wody. Kilka chwil potem można już odcedzać kluski i podawać je na stół. Pamiętacie o przeglądzie okresowym zawartości zamrażarki? Ja staram się żeby produkty mrożone nie leżały(...)taki przegląd zrobiłam i znalazłam pół paczki mrożonego kalafiora Poltino , o którym zupełnie zapomniałam. Takie znalezisko trzeba szybko wykorzystać bo już swoje przeleżało. Dobrze od czasu do czasu zdecydowanie przewietrzyć zamrażalnik i zrobić miejsce na świeże zapasy np. sezonowych warzyw, owoców czy grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Serowe knedle z truskawkami 133

Taki owocowy obiad z pewnością zasmakuje każdemu. Szybko,tanio i smacznie. Pierogi już były,teraz kolej na knedle.  Czerwiec jest dla mnie takim truskawkowym miesiącem,moją kuchnię opanowały truskawki.  500 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli 18 szt średnich truskawek do polania: 200 ml jogurtu naturalnego(...)łyżka cukru   Twaróg trzeba zmielić i połączyć  z jajkami, cukrem,solą  i mąką. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.  Z  ciasta odrywać niewielkie kawałki,rozpłaszczyć je, do środka włożyć owoc, zalepić i uformować kuleczkę.   Kulki serowe wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić,ułożyć na talerzu i podawać

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto z białą czekoladą i jagodami. Blondie z owocami 183

rośnie zbytnio i nie jest puszyste, ale takie właśnie ma być - nieco kleiste, jakby zakalcowate i pyszne tak, że ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Słodycz złamałam dodatkiem letnich owoców bo ostatnie dni były tak ponure, że bardzo zatęskniłam za tymi letnimi, ciepłymi i słonecznymi. Jesień ma swoje prawa, ale kiedy przez wiele dni jest mokro, wietrznie i ponuro(...)poczekać do przyszłego roku na świeże jagódki ... Niestety, tak dobrze nie ma, ale na szczęście są mrożonki! Porcja mrożonych jagód , trochę czekolady i od razu lepiej. To ciasto robi się szybko i łatwo . Nie musicie nawet wyjmować miksera, wystarczy łyżka do wymieszania składników więc do dzieła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Crumble - jabłko i banan pod kruszonką 221

migdałów lub orzechów laskowych zamiast mąki. Deser szybki, prosty i naprawdę wyśmienity. :)     # Jak nie marnować jedzenia: Ten deser to propozycja idealna, gdy np. na parapecie zalegają Wam już nie pierwszej świeżości pomarszczone jabłuszka i pociemniałe banany. Nie ważcie się ich wyrzucać (!) - lepiej zróbcie te pyszności. Crumble można przygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie(...)truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie

Cooking Monster
Rabarbar, poziomki i beza. I krótki traktach o letnich sukienkach 148

solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy nieco większej niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, wysypać kulki do pieczenia. Piec(...)Piec kolejne 10 minut w 200 st. C. Lekko przestudzić. W tym czasie rabarbar pokroić na kawałki o długości 2 cm, wymieszać z poziomkami, mąką, cukrem i ekstraktem. Wyłożyć owoce na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Ostudzić. Cukier z wodą zagotować. W tym czasie zacząć ubijać białka. Gdy syrop osiągnie temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarniste ciasteczka owsiane- grube, kruche z zewnątrz i miękkie w środku 192

lekko chrupiące z zewnątrz, za to miękkie w środku, a przy tym wszystkim szybkie w przygotowaniu- z przygotowanej masy (którą i tak wyrabia za Ciebie mikser) wystarczy uformować kulki, a w odpowiedni i krągły kształt utworzą się same podczas pieczenia :) Zabawa z tym ciastem, to sama przyjemność i banalnie prosta sprawa, równie dobrze, do robienia kulek można 'zatrudnić' dziecko :) Mąka(...)macie obawy co do jej smaku, to 1 szklankę można zamienić na zwykłą pszenną.  Można również poeksperymentować z bakaliami i nadziać ciastka tym, co lubicie najbardziej: orzechy, suszone owoce, ziarna czy czekoladę... Rzeczywiście, autorka tego przepisu-  Kinga Paruzel  miała rację, że są to najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadła! A jak je upieczecie, to grono fanów tych

Kraina Miodem Płynąca
Sernik z toffi 125

taki jak lubię. Ten jest szybki i prosty bo bez pieczenia. Chcecie więcej? To przygotujcie go koniecznie! Składniki : * 150g herbatników * 50g masła * 500g borówek amerykańskich   * 250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej  * ewentualnie mięta do dekoracji  Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić(...)lodówki. Wysypać dno ciastek borówkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, serki wymieszać z czekoladą - można całość dosłodzić.Masę przełożyć na borówki, odstawić na noc do stężenia. Gotowy sernik ozdobić owocami i świeżą mięta

Magiczne Życie Marty
Kruche ciasto ze śliwkami i aromatyczną kruszonką 127

bardziej już jesienny niż letni. Dlatego to ciasto, śliwki wciąż jednak letnie owoce, ale kruszonka na cieście z nutą cynamonu, który zawsze będzie dla mnie raczej kojarzył się z chłodem na dworze. Do tego ledwie wyczuwalna nuta anyżu i dość wyrazisty smak kardamonu plus kokos. Zwykłe ciasto, które dzięki tym dodatkom zyskało niezwykły smak.  Składniki na cisto półkruche(...)kostka margaryny 200 g cukru 2 jajka + 1 żółtko cukier wanilinowy ok 600-700 g śliwek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i szybko zagnieść z margaryną. Gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany.  Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. W między czasie myjemy śliwki i  dzielimy

Słodka Kraina Wypieków
Tarta jeżynowa 147

wyglądem, bo jest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500-600 g czarnej jeżyny(...)kopiaste łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury

Passions hobbies life
Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i owocową bezą 146

pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut aby spód się podpiekł. Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i wszystko wymieszać. Gdy spód będzie już podpieczony wyłożyć na nim owoce a na nie wyłożyć pianę. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce tak aby starte ciasto przykryło całą pianę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego

Na słodko lub wytrawnie
Warsztaty z Alpro - moja relacja 244

Wegetariański Żur na zakwasie owsianym    Szybki podział na grupy, przydzielenie zadań i już para buch ! Wahałam się nieco co wybrać, czy słodko czy makaronowo.... Ostatecznie zdecydowałam, że chcę być w "Drużynie Tortelini". Wspólnie z Sylwią i Anetą podjęłyśmy wyzwanie stworzenia najbardziej wymagającego dania warsztatów z Alpro. Przygotować ciasto makaronowe, przygotować farsz, ulepić tortelini, usmażyć krewetki, przygotować

kolorowotorcikowo