śniadań królują niepodzielnie panacakes (przepis tu: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/09/zapraszam-na-sniadanie-pancakes.html). Te placuszki to była moja śniadaniowa pozycja. Szybka, zdrowa i pyszna! Składniki: 2 duże, miękkie banany 2 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy W miseczce widelcem ugniatamy banany. Dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!No i jest wyczekany przepis!Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka.Delikatny biszkopt
Ostra na Słodkopokuszę Was moim ciastem :-). Torcik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne
Zakątek rozkoszy kulinarnychmiski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki ostrożnie dociskając do środka. Nakłuć widelcem dno foremki. Babeczki wstawić do piekarnika(...)około 1 szklance. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem smarować babeczki i dowolnie porozkładać umyte owoce, u mnie borówki i maliny. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody. Gdy stężeje posmarować babeczki i posypać startą skórką z pomarańczy, wstawić do lodówki na min. 3 godz. Przepis znalazłam, przygotowałam i zasmakowałam
Zasmakuj Kuchnidlaczego. Te małe buzie wyjadają prosto z miseczki borówki z cukrem…, a ja w związku z tym potrzebuję dwa razy więcej borówek niż podaję to w przepisie 🙂 Plusem pierogów z borówkami poza smakiem, to czyste ręce. Borówka jest trwalszą jagodą i nie rozmiażdża się tak jak jagoda leśna:) Pierogi z borówkami podaję ze słodką śmietaną lub z masełkiem(...)jajko i porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie, ale nieklejące, nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć, około 15-20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby się nie zaparzyło. Borówki umyć, przełożyć do miski dodać cukier
SprawdzonaKuchnia.plSzybkie ciacho do dobrej kawy. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki lub z borówek 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju 1 szklanka
Tradycyjna Kuchniamokre z suchymi szybko wymieszać i w zasadzie gotowe. Przepis ten jest odrobinę inny niż pozostałe przepisy na muffiny, bo w skład ciasta wchodzą otręby pszenne w sporej ilości, co sprawia, że muffiny są ciężkie i bardzo sycące. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi oleju słonecznikowego, a smaku nadają im głównie borówki amerykańskie. Do przygotowania
SprawdzonaKuchnia.plTarta tylko dla dorosłych! Tarta przygotowana z ciasta półkruchego z dodatkiem jogurtu i wypełniona waniliowy kremem budyniowym z adwokatem oraz owocami - truskawkami oraz borówkami. Całość posypana jest płatkami migdałowymi. Po prostu niebo w gębie! Jest tak pyszna, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku... Tarta nie jest przesłodzona, a w kremie wyczuwalny jest smak oraz aromat adwokata. Smaki(...)siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz jogurt i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto wyciągamy i lekko rozwałkowujemy. Formę do tarty (średnica około 25 cm lub u mnie kwadrat 21 x 21 cm) natłuszczamy masłem. Ciasto przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenyTarta tylko dla dorosłych! Tarta przygotowana z ciasta półkruchego z dodatkiem jogurtu i wypełniona waniliowy kremem budyniowym z adwokatem oraz owocami - truskawkami oraz borówkami. Całość posypana jest płatkami migdałowymi. Po prostu niebo w gębie! Jest tak pyszna, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku... Tarta nie jest przesłodzona, a w kremie wyczuwalny jest smak oraz aromat adwokata. Smaki(...)siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz jogurt i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto wyciągamy i lekko rozwałkowujemy. Formę do tarty (średnica około 25 cm lub u mnie kwadrat 21 x 21 cm) natłuszczamy masłem. Ciasto przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenywant to miss any video, click here to subscribe Proste ciasto z owocami i kruszonką to szybki przepis idealny dla początkujących. Z podanych proporcji błyskawicznie upieczecie dużą blachę puszystego, wilgotnego ciasta z ulubionymi owocami - świeżymi lub tymi z puszki. Przygotowanie ciasta z owocami i kruszonką jest banalnie proste. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki z mokrymi. Nie potrzebujemy używać miksera, wystarczy(...)ciasto ze świeżymi owocami - będzie przepyszne na przykład z truskawkami, malinami lub borówkami. Tak naprawdę sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych owoców. Gotowe ciasto z kruszonką oblałam naszą ulubioną polewą z kremowego serka, która świetnie komponuje się z brzoskwiniami, ale możecie oblać je polewą czekoladową, tradycyjnym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Proste ciasto z owocami i kruszonką to szybki przepis
Lekcje w kuchniMoim ostatnim odkryciem są liofilizowane owoce borówki amerykańskiej LyoBio – całe lub sproszkowane. Liofilizacja pozwala zachować właściwości odżywcze borówek, w tym cenne dla zdrowia antocyjany, witaminy i minerały, dzięki czemu także poza sezonem możemy uzupełniać ich niedobory. Czy wiedzieliście, że…? Dopiero w XX-wieku zaczęto doceniać właściwości lecznicze borówek. Borówka amerykańska stosowana jest w celu poprawy pamięci, zapobiega nadciśnieniu(...)żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi
Słodkie okruszkikakaowe z borówkami w wersji vege podbiją nie tylko wegańskie serducha. Są naprawdę smaczne i pachnące. A do tego łatwe i szybkie. I to jest chyba najlepsza rekomendacja Składniki na 12 babeczek: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka roślinnego 4 łyżki musu jabłkowego ¾ szklanki oleju 200 g borówek Składniki suche(...)mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) umieszczam w jednej misce i mieszam. Dodaję do nich składniki mokre (mleko roślinne, mus jabłkowy, olej) i całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta na gładko, tylko do połączenia składników. Blaszkę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej papilotki wkładam po 1,5 łyżki ciasta (do ¾ wysokości). Układam na każdej babce po kilka borówek i wstawiam
Słodki sentymentkakaowe z borówkami w wersji vege podbiją nie tylko wegańskie serducha. Są naprawdę smaczne i pachnące. A do tego łatwe i szybkie. I to jest chyba najlepsza rekomendacja Składniki na 12 babeczek: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka roślinnego 4 łyżki musu jabłkowego ¾ szklanki oleju 200 g borówek Składniki suche(...)mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) umieszczam w jednej misce i mieszam. Dodaję do nich składniki mokre (mleko roślinne, mus jabłkowy, olej) i całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta na gładko, tylko do połączenia składników. Blaszkę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej papilotki wkładam po 1,5 łyżki ciasta (do ¾ wysokości). Układam na każdej babce po kilka borówek i wstawiam
Słodki sentymentmgiełka musem czekoladowym. A to wszystko dodatkowo zwieńczone dużą ilością świeżych owoców leśnych, które idealnie przełamują smak ciemnej czekolady. Serdecznie polecam. Przepis wart wypróbowania. Składniki na kakaowe kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka (rozmiar L) Mus czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej(...)cukru Do dekoracji: 125 g malin 125 g jeżyn kilka borówek amerykańskich listki mięty cukier puder (opcjonalnie) Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miski. Dodać sól, cukier oraz zimne masło, pokrojone na niewielkie kawałki. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka. Szybko zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto nie chce nam się kleić, można warunkowo dodać
Świat Ciastaowocami. To ciasto jest właśnie takie, delikatne, z pysznym kremem i borówkami, wspaniałe na gorące lato, wyjęte prosto z chłodnej lodówki Co potrzeba: 1 paczka ciasta francuskiego 3 szklanki mleka, 6 żółtek, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy), 150 g masła, 300 g borówki amerykańskiej Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy(...)masło, dodajemy po 2 łyżki masy budyniowej i cały czas miksujemy. Po dodaniu całej masy budyniowej jeszcze miksujemy chwilę, aż cała masa będzie aksamitna i gładka. Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Z upieczonego ciasta ściągamy papier do pieczenie i dajemy je z powrotem na blachę. Wykładamy masę, wyrównujemy, wkładamy ciasto do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ciasto będzie można
Bułka z Chlebem