Pyszne mięciutkie churros z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym z chili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej
wesoła kuchniaSkładniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem
Słodkości na talerzuDawno już nie było na blogu przepisu na danie, które mogą wykonać dzieci. Czas nadrobić zaległości! Oto urocze “bananowe różyczki” z kajmakiem i budyniem, które zachwycą
WiszniówkaMoi drodzy, wraz z tym wpisem chciałabym zapoczątkować na blogu kulinarną podróż po włoskich smakach. Dzięki uprzejmości Pana Sebastiana Z. w moje ręce trafiła paczka pełna
Słodkie okruszkiW weekend korzystaliśmy z pięknej pogody i zaczęliśmy robić porządki w sadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w
Rozpustne gotowanieWitam po mojej pięciodniowej nieobecności za którą serdecznie Was przepraszam, lecz byłam "kucharką" na Openerze i nie miałam czasu na dodawanie postów. Po porannej pracy miałam
Be Fit Be StrongMoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje ciacha, co widać zresztą po wpisach, przepisów na ciastka jest dużo, nawet bardzo. To wszystko po to by nie
Smaczne ZdroweKochani, jak wiecie jutro Tłusty Czwartek i masa słodkości przed nami :) Jeśli chcecie coś upiec, a nie bardzo macie jeszcze pomysł, co by to miało być
Smakowy RajCiasteczka są pyszne , kruche, mniam. Mały pomocnik cały czas pomagał no i wyjadał miodek Przygotowanie takich ciastek z dziećmi to sama przyjemność. Miód wylewany na patelnię i na małym ogniu odparować miód. Gdy miód zgęstnieje odstawić go do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól i dodać miód i pokrojone masło. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Zrobić to szybko
Kuchnia Pokoleńskładniki suche a w drugiej (widelcem) składniki mokre. Wymieszane składniki mokre wlewamy do miski z suchymi i mieszamy (łyżką) do momentu, aż wszystko się połączy - dość szybko i dość nieporządnie :) Teraz wrzucamy borówki i wszystko lekko mieszamy. Każdą papilotkę w foremce napełniamy do 2/3 wysokości (trochę więcej nie zaszkodzi) - dla mnie najwygodniej jest napełniać foremki łyżką(...)lodów. Wstawić do piekarnika na ok. 25 min.- środkowa półka. Aby się upewnić, że muffinki się upiekły wkładam do jednej z nich metalowy drucik, jeżeli będzie suchy to ciasteczka są gotowe. Po upieczeniu usuwam papilotki lub zdejmuję i nakładam nowe :) Gotowe muffiny można posypać cukrem pudrem
Alutka-GotujeWczoraj od samego rana "chodziło" za mną coś słodkiego, właściwie nie tyle ochota na zjedzenie co na zrobienie czegoś dobrego. Wiedziałam, że mają być to ciasteczka, było kilka pomysłów, które na pewno jeszcze wykorzystam, ale ostatecznie padło na Pieguski. I chociaż zabrałam się za ich przygotowanie dopiero późnym wieczorem to nie żałuję :) Cała rodzina zgodnie stwierdziła, że to jedne(...)lepszych ciastek jakie ostatnio zrobiłam, nie za słodkie, do tego kruche, no i czekolada, którą my uwielbiamy! A do tego wykonanie bardzo proste i szybkie co jest dodatkowym plusem. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady
Słodka Kraina WypiekówJakiś czas temu (chyba na jakiejś imprezie) jadłam bardzo smaczne, kruche i wielkie (!) ciasteczka z kawałkami czekolady. Smakiem przypominały pieguski, ale wyglądem amerykańskie ciasteczka. Pomyślałam, że jakoś nie widzi mi się płacić tyle za kilka ciastek (cena była dość wysoka) dlatego postanowiłam przygotować je sama w domu. Zadanie nie należało do najprostszych, ponieważ, nigdzie w sieci nie było, podobnego przepisu(...)dużo lepsza. Ciastka wyszły chrupiące, bardzo czekoladowe z mleczną nutą. Żeby smakowały identycznie, prawdopodobnie nie powinno się dodawać żółtka - mi jednak w takim wydaniu smakują najlepiej. Przepis jest prosty, szybki i na prawdę przyjemny dla wszystkich - i tych którzy w kuchni czują się jak ryba w wodzie i tych, którzy na co dzień omijają ją szerokim łukiem. Dlatego polecam
Słodkie Przyjemnościwzględem Zakopane jest o niebo lepsze od Krakowa. Tu trzeba tylko poczekać aż Pan Bus uzbiera komplet pasażerów i jedziemy. Są wolne miejsca siedzące, jest miło i szybko. Czasem czujemy się jak na rajdzie Monte Carlo, bo Pan Bus musi się zmieścić w kolejce innych busów oczekujących na klienta, ale jest komfort jazdy? Jest! Za to w Krakowie pełna szkoła(...)bardzo nie napowietrzyć. Dodajemy tahini, mahlep lub migdały i śmietankę. Łączymy. Do powstałej masy dosypujemy mąkę, ma być jej tyle, żeby uformować w miarę zwartą kulę. To są kruche ciasteczka więc będzie się lekko kruszyć i pękać. Jednak jeśli bardzo nam się kruszy można dodać więcej tahini lub śmietanki i zagniatać do momentu uzyskania takiej konsystencji, z której można uformować
ladykitchensię jedna wielka impreza – wszyscy odwiedzają się wzajemnie częstując winem. Tradycyjnie, święto kończy się wieczorem w karczmie, gdzie zbierają się mężczyźni. Bez względu na to, co wolicie świętować, łapcie szybki przepis: Składniki: 200 g migdałów 100-120 g cukru pudru 50 ml amaretto (lub ciemnego rumu, w totalnej ostateczności 30 ml wódki) Kilka kropel olejku migdałowego 1 tabliczka białej czekolady(...)zrobi Wam się masło migdałowe Masa migdałowa powinna być zbita i podczas schładzania może pękać. Masę rozpłaszczamy, najlepiej dłońmi i rozgniatamy na grubość 1 cm. Za pomocą wykrawaczek do ciasteczek wykrawamy wymarzone kształty. Ja akurat wykrawaczki w kształcie serduszka nie miałam, więc radziłam sobie ręcznie. Gotowe marcepanki wkładamy do lodówki, aby schłodziły się. Jeżeli bardzo zależy Wam na czasie
Kate's Kitchen