papierówek na zimę można przygotować lekki mus do ciast i deserów, pyszną marmoladę (przepis niebawem) czy tez kompot. W moim domu kompoty nie cieszą się powodzeniem, ale za to owoce w syropach owszem. Znikają dość szybko, a często już przed zimą nie pozostaje po nich nawet wspomnienie. Papierówki pasteryzowane w całości w waniliowym syropie są naprawdę pyszne. Można je wykorzystać
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia. Ciasteczka wykładamy łyżką lub tak jak ja tworzymy w dłoniach (trzeba to robić szybko) kuliki wielkości orzecha (wolę mniejsze ciasteczka) i układamy je na blaszce w dość sporych odstępach – ciasteczka podczas pieczenia „rozpływają się” na boki (taki ich urok). Resztę ciasta wkładamy do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni
Słodkie okruszkitartę ze szpinakiem i serem pleśniowym . spaghetti ze szpinakiem i pesto , szybką tartą z warzywami Koniecznie wypróbujcie tez pyszny i zdrowy zielony koktajl . Jest boski ! Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na 12 szt Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 3,5 g suchych drożdży 50 g roztopionego masła 250 ml letniego
Kulinarne przygody Gatityinne tego typu wytwory moja rodzina kocha i wypieki z nimi znikają w mgnieniu oka. Robiąc ciasta na imieniny Teściowej chciałam zrobić też jakąś słodycz dla moich łasuchów i taki właśnie deser wykombinowałam, prawdę mówiąc z tego, co mi zostało. Ale wyszło pyszne! Szybkie, takie "przy okazji". Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na formę 25x40cm) KREM: 800ml mleka 2 opakowania dużego
Cakes By Kejtwszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 czerwone
Moniki SmakołykiSzybkie i małe, czyli idealne na przekąski. Zwłaszcza na imprezach. Pizze lubi w zasadzie każdy. Podstawowy problem z jej zrobieniem jest taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto. W tej wersji, stosujemy gotowe ciasto francuskie, żeby gotową przekąskę mieć na stole już w 25 minut. Tym razem jako nadzienia użyjemy klasycznego polskiego połączenia kiełbasy z cebulą i serem
Milion SmakówSzybkie do zrobienia...i mało potrzebnych składników...w sumie tylko 3 nie licząc cukru pudru do posypania i dżemu do nadzienia..ja dodatkowo dla urozmaicenia do części ciasta dodałam troszkę maku . 2 szkl.mąki 25 dkg masła 1 serek waniliowy mak [ opcjonalnie] cukier puder do posypania dżem Mąkę wymieszać z masłem i serkiem.Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części
Moje domowe kucharzenieblenderem. Ciasto musi być lejące, jak jest bardzo gęste dodajemy jeszcze mleka. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto (żeby zakryć całą dolną formę), w zależności od mocy gofrownicy pieczemy od 4 minut w górę (ja używałam takiej o mocy 1300 W, więc piekły się szybko). Gofrów nie kładziemy na talerzu, tylko ustawiamy na sztorc najlepiej na jakiejś kratce żeby nie miękły
Co na wege obiad?taką polecam ze względu na czas Wysmaruj formę na tartę masłem, rozłóż ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem, aby powietrze miało ujście. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Wystudź. Galaretkę rozprowadź w gorącej wodzie dodaj zamrożone wiśnie lub lekko rozmrożone i szybko mieszaj, bo tężeje błyskawicznie od zimnych wiśni. Wstaw jeszcze do lodówki aby galaretka
AZgotuj!Taki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują.
Takie tam pichceniereguły coś prostego ale zdrowego. Z dodatkiem ulubionych przeze mnie otrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka
Wiem co jemgęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 15 - 20 minut. Jeśli góra ciastek będzie zbyt szybko brązowieć, należy ją przykryć papierem do pieczenia. *opłatki można z powodzeniem zastąpić andrutem pokrojonym w kawałki
My simple kitchenkoniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut. Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki. Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz. Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej), dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać. Najlepiej zatem nałożyć
Tradycyjna Kuchniamargaryny 3 łyżki cukru pudru 170g mąki esencja waniliowa Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto(konsystencją powinno przypominać plastelinę). Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Spłaszczamy i odciskamy dowolny wzorek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.15-20minut. Ciasteczka są bardzo szybkie,ale naprawdę smaczne. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt