Mój trzyletni synek poprosił mnie żebym zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc tutaj znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo szybko, a smakują wyśmienicie. Są puszyste i mają wyraźny cytrynowy smak. Dzieciom bardzo smakowały, mnie zresztą też :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115g masła 3/4 szklanki(...)zmiksować. Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego
kuchnia doskimyśl macie wyrzuty sumienia, że kalorycznie, że niezdrowe ? W takim razie polecam spróbować ciasta czekoladowego z burakami, które jest idealnym kompromisem miedzy tym co zdrowe a tym co pyszne. Poza tym pokażcie mi lepszy sposób aby nakłonić dzieciaki i nie tylko do zjedzenia buraczków. Znika tak szybko, że ledwie zdążyłam zdjęcie zrobić:) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz wystarczy przelać masę do blaszki ( 24-26 cm), nastawić piekarnik na 190C i piec ok 50 min. Po tym czasie patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Jeżeli tak,wyciągamy z piekarnika i czekamy az ostygnie. Zimne posypujemy cukrem pudrem i ciasto czekoladowe z burakami gotowe. The post Ciasto czekoladowe z burakami appeared first
Kulinarna PatilogiaSernika gotowanego nie robiłam od dawna. Mając spory zapas herbatników postanowiłam je wykorzystać w tym oto cieście. Jest pyszne, kremowe a do tego łatwe i bez pieczenia. Polecam :) SKŁADNIKI: ok. 500 g herbatników 1 kg zmielonego twarogu 4 jajka 200 g masła 200 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe po 40 g skórka z cytryny i sok POLEWA(...)Teraz dwie możliwości, jeśli nasze herbatniki są z rodzaju tych które szybko miękną, należy poczekać aż ser trochę przestygnie. Jeśli mamy herbatniki z tych twardych ,,jak skała'' masę wylewamy gorącą. Połowę masy wylewamy na herbatniki, układamy drugą warstwę herbatników. Wylewamy drugą część masy i trzecią warstwę herbatników. Ciasto odstawiamy. POLEWA: Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy
Pani na deserskładniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie od razu. Polecam bardzo, jest naprawdę pyszny, szybki w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Składniki(...)około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem . Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier
Smakowy RajZrobiłam te muffinki dla moich małych gości, udekorowałam tak żeby powstały małe żabki. Co zachęciło maluchy do jedzenia Oczywiście można tylko posmarować lukrem i też będą wyborne. Pyszne i szybkie w wykonaniu. Przepis na thermomix na dole. Wszystkie składniki suche wymieszać. Następnie składniki mokre -szpinak, mleko, olej i ocet zmiksować za pomocą blendera na gładką papkę. Ja użyłam mleka kokosowego(...)można dodać zwykłe. Do papki ze szpinaku dodać składniki suche i dokładnie wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć specjalnymi foremkami papierowymi lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto na muffinki i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Zawsze sprawdzamy drewnianym patyczkiem stan upieczenia, musi być po wyciągnięciu suchy. Dekoracja to już sprawa osobista, można
Kuchnia Pokoleńmojej mamci. Jak już Wam pisałam Ona zdecydowanie bardziej woli ciasta takie piankowe, z owocami i galaretkami, a ja wręcz przeciwnie! Dziś przygotowała dla Was znane i lubiane ciacho znane pod nazwą JAJKO SADZONE. Lekkie , delikatne, przypominające puszyste ptasie mleczko, z dodatkiem moreli. Bardzo łatwe do zrobienia i szybkie! Jest świetnym pomysłem na lato – wspaniale orzeźwia, a jednocześnie zaspokaja(...)cukrem pudrem i wystudzoną galaretkę, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę – mieszamy ( już nie mikserem a szpatułką ). Zalewamy biszkopty, odstawiamy do tężenia. Przezroczyste galaretki zalewamy wrzątkiem, studzimy. Na cieście układamy owoce, zalewam tężejącą galaretką. Chłodzimy przez
Ostra na SłodkoDzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszną tartę bez pieczenia z kremem mleczno krówkowym na ciasteczkowym spodzie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki na spód : 200 g herbatników regionalnych Cukry Nyskie 110 g masła 100 g czekolady mlecznej Milka Krem : 250 ml mleka 250 g masła 110 g cukru 1 cukier waniliowy 220 ml kremówki(...)krówkową, kremówkę i żelatynę, delikatnie mieszamy wsypujemy płatki migdałowe i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wykładamy na spód tarty,możecie tartę ozdobić rozetkami zostawiając sobie trochę masy. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilioraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka, która wszak czynnie uczestniczyła w wykonaniu ciasta! Uznałyśmy więc, że trufla nie wyszła z pewnością nie z naszej winy! ;) Niedługo zamierzam powtórzyć ciasto ze zmianami, które pozwolą, mam nadzieję, utrzymać truflę w pozycji pionowej, wtedy je na pewno zamieszczę, bo naprawdę warte jest powtórki. Na obiad uzgodniono kluski śląskie, które bardzo lubi Zuzia(...)okazało - nie tylko jeść! Zuzia, "dziurkująca" chińską pałeczką kluski śląskie :) Nie uwierzylibyście, jak szybko i profesjonalnie powstawały z jej rąk malutkie, niezwykle kształtne kluseczki, a robiła to o wiele sprawniej ode mnie! ;) Po obiedzie zabrałyśmy się z Aśkiem za ciastka, które również wybrała Zuzia
Kuchnia Prezydentowejsuchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto można przygotować dzień wcześniej. Wykonanie solonego karmelu: Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie i masa nabierze ładnego bursztynowo-miodowego koloru rondelek należy zdjąć z palnika i szybko wmieszać do cukru miękkie masło. Uwaga: masa zawrze gwałtownie(...)wymieszać i wystudzić do temperatury pokojowej. Wykonanie kremu: Składniki powinny być schłodzone. Śmietankę i serek mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno, pod koniec dodając syrop klonowy. Wykończenie ciasta: Ciasto przekroić na trzy równe blaty i przełożyć kremem. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem. Dół ciasta obsypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wierzch ciasta polać solonym karmelem
maniapieczeniawtedy nie starczyłoby dla wszystkich, dlatego wrzucam je do gęstego ciasta jogurtowego i smażę słodkie placuszki. Lipcowy podwieczorek dla każdego! Lekko słodkie, z pękającymi ciepłym sokiem jagodami wewnątrz ust i nutą wanilii, a do tego miodowo-cytrynowy sos, odświeżające kleksy jogurtu i listki mięty, jeśli ktoś ma ochotę ;) Łatwo, szybko i w smakach lata. Zasiadajcie zatem do stołu i cieszcie(...)miodowy: 2-3 łyżeczki płynnego miody 1-2 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: jogurt naturalny listki mięty świeże jagody cukier puder Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta na placuszki, oprócz jagód, na gładko. 2. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj, starając się aby owoce za bardzo się nie rozpadły. 3. Smaż placuszki na niewielkiej ilości oleju
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski chleb przystało, chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie(...)melasę (lub słód) i sól. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Można to zrobić ręcznie lub mikserem, nie ma potrzeby długiego wyrabiania, wystarczy, że wszystkie składniki się połączą. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki lekko natłuszczonej olejem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTłusty Czwartek już tuż tuż! Prezentuję dziś pyszne pączki z czekoladą idealne na tłusty czwartek! Są delikatne, leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką. Jak szybko je zrobiłam tak szybko zniknęły z talerza. Pączki powstały dzięki życzliwości marki Master Cook Handel , Helio oraz marki Stovit . Składniki: 1 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 150 g cukru 500 ml mleka(...)ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny
Podróż w kulinariaHugo schodzi z drapaka, przeciąga się i zieeewa. Szykujemy z Młodym jakieś szybkie „byle co” do jedzenia i mamy kilka chwil na odpoczynek przed kolejnym szalonym dniem. Aż wreszcie nadeszła sobota, a z nią chwila wolnego, którą spędziłam w kuchni. Zrobiłam chłopakom porządny, pyszny obiad i upiekłam ciasto. O tej porze roku w mojej kuchni królują śliwki, więc
W mojej kuchnidelikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, studzimy. Doprawiamy do smaku amartto. Jeśli ktoś woli, poncz można zastąpić likierem(...)puszystą. Żelatynę roztopić. Mikser ustawić na najwolniejsze obroty, szybkim ruchem wlać ciepłą żelatynę. Dokładnie wymieszać, a następnie na krótką chwilę zwiększyć obroty. Wystudzony budyń chwilę miksować. Małymi porcjami dodawać ubitą śmietanę. Miser musi być ustawiony na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (zostawiamy ok 50g aby posypać wierzch ciasta. Przekrojony na pół biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kokosowej
Słodki Zakątek