szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:944/1736)

Bliny pszenno-gryczane z tuńczykiem i "Berlin, późne lato" 206

ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie podaje się je z kawiorem, śmietaną, różnymi rybami i innymi dodatkami, w zależności od tego, kto przygotowuje i z jakiej okazji. Ja proponuję łatwą i szybką sałatkę z tuńczyka. By bliny ładnie(...)Sałatka puszka tuńczyka w oleju pół białej rzodkwi sól pieprz kilka liści mięty Do miski wsypać mąkę pszenną. Wkruszyć do niej drożdże i wlać ciepłą wodę. Łyżką wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Masło roztopić i ostudzić.  Do rozczynu dodać: mąkę gryczaną/orkiszową, ostudzony tłuszcz, żółtka oddzielone od białek, cukier

Weekendy w domu i ogrodzie
Paluszki drożdżowe przekąska nie tylko na impreze - przepis 301

równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać mąkę, posypać posypkę no cóż sprzątanie zostaję pozostaję już dla mnie, ale takie chwilę są BEZCENNE. Więc tak można spędzić dzień sylwestrowy. Moje paluszki są grubsze tak wybrały dziewczynki(...)koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą można również dodać ząbek startego czosnku.SPOSÓB WYKONANIA :- drożdże rozkruszamy dodajemy cukier oraz 3-4 łyżki mleka letniego - odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować- w między czasie przesiewamy mąkę dodajemy resztę składników wraz z zaczynem i wyrabiamy na plastyczne ciasto (kiedy już się

Basia w kuchni
PICAU AR Y MAEN ... CZYLI TRADYCYJNE WALIJSKIE CIASTECZKA Z PATELNI 237

Walii bardzo popularne, i dostępne w każdym markecie spożywczym :) Niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu.  Innowacją jest to, że ciasteczka smaży się ... na patelni.  I tutaj trochę się obawiałam, że ciastka nie wyjdą tłuste lub opite olejem, bo tego nie znoszę. Jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam pierwszy kęs. Ciasteczka są rewelacyjne!  Kruchutkie, kompletnie nie czuje się(...)mnie nie było to konieczne.  Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka. Patelnię rozgrzewamy,  smarujemy olejem (ja robię to przy użyciu pędzelka). Ciasteczka smażymy na średnim ogniu, z każdej strony do zezłocenia się (ok. 3 minuty). Uważajmy, żeby ogień nie był zbyt duży, bo dość szybko się rumienią. Zjadamy ... najlepiej ciepłe :)) Smacznego

Walijskie Pichcenie
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM (NA CIEŚCIE FRANCUSKIM) 198

Dlatego upiekłam różne, naprawdę pyszne dania, by sprawdzić go jak najlepiej.   Przygotowanie tarty zajęło mi w sumie jakieś 25 minut - piekarnik nagrzał się błyskawicznie, w tym czasie rozłożyłam ciasto francuskie i ułożyłam na nim składniki. Wszystko równomiernie się upiekło i po 20 minutach wyciągnęłam pyszną, gorącą i pachnącą kolację 😋 Piekarnik jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda(...)funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha. Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym: bardzo łatwy i intuicyjny w  obsłudze szybko się nagrzewa potrawy są równomiernie upieczone termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb bardzo łatwy w czyszczeniu ma elegancki design Natomiast jeśli chodzi

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Rajska Pianka 1031

Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, ale tak żeby papier trochę wystawał poza blaszkę, to ważne. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)minut do lodówki (należy uważać w lodówce krem szybko tężeje) i pierwszą warstwę kremu wylać na przygotowany biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na 5 minut. 10. Po 5 minutach do drugiej część śmietanowego kremu dodać 3-4 partiach ostygniętą, żółtą galaretkę i wylać ją na krótko schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać i znów wstawić na 5 minut do lodówki

Mała Cukierenka
Babka z dyni. 211

Dziś kolejny przepis na wykorzystanie puree z dyni, a mianowicie na pyszną, słodziutką, pulchną babkę z dyni. Ma mnóstwo zalet, począwszy od tego, że jest naprawdę prosta w wykonaniu, szybko się ją robi, zawsze się udaje i wszystkim smakuje! Polecam! Składniki na babkę z dyni:  szklanka 250 ml SUCHE SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA:       Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem, zalewamy gorącą margaryną i mieszamy, aż otrzymamy kruszonkę. CIASTO:      Piekarnik nagrzewamy do 165-175 stopni C. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie suche przesiewamy do mokrych i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą

Rozpustne gotowanie
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 246

lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny sa tu polaczeniem idealnym.Bardzo lubie wszelkie slodkosci,nie wyobrazam sobie niedzieli bez kawalka domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten przepis jest zlepkiem kilku i co najwazniejsze bardzo prosty. Jest(...)podpiekac spodu,by nalozyc owoce.Bardzo szybkie do wykonania,dlatego polecam je szczegolnie niecierpliwym smakoszom Upieklam je w tortownicy o srednicy 24 cm.Skladniki na spod:3 zoltka100 g cukru pudru (lub sypkiej stewii)100 g masla150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej)50 g maki ziemniaczanej1,5 lyzeczki proszku do pieczeniaWierzch ciasta:2 lyzki platkow migdalowych120 g cukru3 bialka Nalozenie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto czekoladowe z niespodzianką 285

drugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i  mocno czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje, ale zupełnie nie potrzebnie. Jak dla mnie miało jedną wielką "wadę" szybko zniknęło ze stołu;) Aa zapomniałabym, pewnie(...)startej na dużych oczkach 100 gram gorzkiej posiekanej czekolady Na wierzch:  100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała)  Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle

Krakowskie smaki Ani
Donuts pieczone w piekarniku 199

nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje zakładały pieczenie w głębokim oleju a nie w piekarniku. Ale w końcu się udało. Przeszukując blogi kulinarne natchnęłam się na przepis na stronie cincin.cc. Szybko postanowiłam go wypróbować. Podwoiłam tylko składniki, żeby wyszło ich troszkę więcej i zamiast cukru pudru do posypania zastosowałam różnokolorowe lukry. Efekt - rewelacja :) Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki(...)drugiej miski wlać mleko, jajka, margarynę i esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować foremkę do donuts. Lekko nasmarować wgłębienia tłuszczem i wlewać ciasto łyżką do połowy wysokości zagłębienia (fot.1). Piec w temp. 200ºC przez około 20 minut. Następnie wyjąć, ostudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką wg uznania (fot.2

Świat Ciasta
Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym 233

każdym razem, z tej samej porcji ciasta można wyczarować inne cieplutkie, pulchne i słodkie muffinki Można fantazjować, eksperymentować, a jak! i dodawać różne dodatki cukiernicze, posypki, polewy, faszerować muffinki lub babeczki domowymi konfiturami, przetworami, świeżymi lub mrożonymi owocami, suszonymi owocami, budyniem. Lubię takie rozwiązania. Muffinki jeszcze ciepłe są obłędne, znikają szybko. Z gorącym truskawkowym nadzieniem… Na szczęście prosty przepis(...)olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, trochę dżemu, resztę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek. Pieczemy ok. 20-25 min., można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas pieczenia zależy też od piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Sernik z makiem. 217

swym rodzaju klimat :-) Składniki na tortownicę około 24 cm. Ciasto kruche: 300 g mąki tortowej Lubella 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany. Do naczynia włożyć mąkę, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem i dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę po czym szybko zagnieść.  Podzielić na dwie części - jedną większą (około 70% całości(...)połączona dodajemy pozostałe składniki czyli ziarenka wanilii, śmietanę, sok i skórkę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.  Masę serową wylewamy na mak.  Na wierzch trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw w 180 stopniach przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozwalamy sernikowi

Poezja Smaków - blog kulinarny
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 272

zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia UWAGA! Bardzo szybko rośnie Jajko i żółtka utrzeć z solą i ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać zaczyn i resztę składników. Dokładnie wyrobić(ręcznie lub melakserem z hakiem). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto

Smaczne Zdrowe
Biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką 388

Wspaniałe ciacho z masą budyniową i truskawkami, galaretka jabłkowo miętowa idealnie tutaj pasuje.  Wbrew pozorom to nieskomplikowany wypiek.  Kto nie próbował niech to szybko nadrabia.  Sezon na truskawki krótki, więc szaleć trzeba, truskawkowo :D Rodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;) Galaretki jabłkowo miętowe kupicie w KLIK  Biszkopt : 4 jajka (L)  2 pełne łyżki mąki(...)nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką.  Ciasto wykładam  na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę  około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa

Takie tam pichcenie
Dynie z ryżu preparowanego i pianek-super przekąska Halloween i mój przepis w gazecie 215

przekąskę w klimacie jesiennym. Mowa o pysznych dyniach zrobionych z ryżu preparowanego i pianek marschmallows :) Są śliczne, pyszne i na pewno zasmakują dużym i małym.  Ich przygotowanie jest szybkie i proste :)  zapraszam SKŁADNIKI *z podanych proporcji wyszło mi 16 sporych dyń DYNIE -100-110g ryżu preparowanego bezsmakowego -ok 120g pianek marschmallows (najlepiej białych lub różowo białych(...)się zsiadło :) Gorąco polecam-jest to pyszna przekąska, idealna na imprezy czy na jesienne wieczory :)  Smacznego :) PS Kolejny mój przepis został opublikowany w gazecie :) Tym razem padło na ciasto Monte :) Bardzo się z tego cieszę i zachęcam do zakupu gazety :) przepis na ciasto Monte znajduje się  tu :  kliknij

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Hiszpańskie pączki - tłusty czwartek 187

pieczenie i z tego zsuwać, kładziemy krążek na olej papierem do góry i bardzo szybko papier się odkleja a pączek pięknie w swoim kształcie wyrasta. Pączki robi się szybko a składniki są tak podstawowe, że każdy bez problemu ma je w domu. Są puszyste, mięciutkie i na jednym zjedzonym pączku się nie kończy :) SKŁADNIKI : 200 g mąki pszennej (używam(...)ciasto - bierzemy nasz kawałek ciasta z papierem i kładziemy papierem  do góry w kilka chwil pączek się odklei i zachowa swój kształt. - ja wycięłam sobie tak 5 kwadratów i wykorzystałam je do samego końca pieczenia wielokrotnie. - po czym nasze krążki posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier z cukru pudru i je smarujemy. Pączki jak szybko powstają tak szybko znikają

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania