szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:943/1736)

Babka makowa z białek 255

połączenia składników.Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Wystudzić. Wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami

Gospodyni Miejska
527. Zaspałam!! 193

warto)W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a mieszaniem ciasta dolewam zbyt dużo mleka. Sos robię zbyt gęsty, a placki smażę z płynnym wnętrzem.Choć z pośpiechu już ich smaku nawet nie pamiętam.Nie lubię takich poranków. Dni potem też za szybko uciekają... I może dziwna jestem, ale szybciej placki usmażę niż kasze czy kanapki zrobię

More food, love and dreams
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 324

się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada, czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu.   Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków czosnku

Sajkofanka smaku
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 207

inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na "Racuszki jabłkowe pani Jadzi" z książki Ewa gotuje - szybko.) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam

W kuchni Karmel-itki
Cytrynowa tarta bez pieczenia 867

spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez

Fabryka pomysłów
Cinnamon Rolls – drożdżowe ślimaki z cynamonem 168

Mini Owena   i trochę zakopciłyśmy sobie pokój. By szybko wywietrzyć pobiegłyśmy otworzyć drzwi zewnętrzne i kto był pod nimi? Stado saren, które pasły się pod naszymi drzwiami. Sceneria istnie bajeczna. Wieczór, góry, niebo gęsto usłane gwiazdami, sarny, mgła z piekarnika, a do tego ten Czajkowski. No coś pięknego! Ciasto: 2 łyżki cukru 3 dag drożdży świeżych 1 szklanka letniego

Smakowy Raj
Drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami 226

wieniec, który i Wam polecam. Spróbujcie Składniki: Na ciasta: 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 płaska łyżka cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania ciasta * 50 ml oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka suszone bazylii 1/2 łyżeczki soli czarny świeżo mielony pieprz *u mnie dziś mąka typ 00 do pizzy (dodałam jej ciut(...)mąki. Całość szybko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły rosnąć (na około 5-10 minut, u mnie dziś gorąco więc te 5 minut starczyło). Do miski wsypujemy mąkę (najlepiej przesianą), dolewamy ciepłą wodę, rozczyn z drożdży, olej i przyprawy (pieprzem, tak około 3 potrząśnięcia pieprzniczki, taka mniej więcej szczypta). Ręką wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie

Słodkie okruszki
Ciasto Krówka 213

mnie wszyscy uwielbiają Krówkę więc z reguły robię z powiększonej o 1/3 porcji na większej blaszce :) W większości przepisów jest jedynie mąka pszenna ale dodając mąki krupczatki sprawimy ,że ciasto będzie miało lepszy smak i przyjemniejszą konsystencję. Składniki : - 370 g mąki krupczatki - 140 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 g miodu twardego lub 4 łyżki płynnego - 250 g zimnego masła(...)wymieszać wszystkie składniki ,mikserem na szybkich obrotach ok 3 minuty ,ręcznie zajmie troszkę dłużej ale starajmy się to zrobić jak najszybciej żeby masło się nie rozpuściło za bardzo ,dzielimy na dwie części , wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinkę . Blaszkę 20 x 30 cm posmarować masłem i posypać mąką ,wyłożyć równomiernie część ciasta ,ja robię to ręcznie ponieważ

Wypieki Rene
Pierogi na słodko z białym serem i kaszą jaglaną podane z sosem truskawkowym 277

robiłam kiedyś pierogi na słodko z serem... Nie, nie robiłam. Próbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi(...)dwie porcje widoczne na zdjęciu byłam wniebowzięta. Zuzia też zasmakowała w pierożkach. Polane gorącym sosem, z aromatem wanilii w środku... Musicie spróbować! Samo zrobienie farszu jest proste i dość szybkie, wiadomo, że zabawa jest ze sklejaniem. Jeśli masz możliwość zaciągnięcia partnera i dzieci do kuchni, raz-dwa się z tym uporacie. Co do ilości cukru - według upodobania, nam wystarczył

Anioszek w kuchni
Uczta mola książkowego: Ciasto mleczne i "Kasacja" Remigiusza Mroza 168

Ciasto mleczne, które pogryzałam podczas czytania jest naprawdę banalne do zrobienia, ale potem ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka (a jak się wciągnie w akcję książki to ręka sama leci po następny :p). Z jednej strony jest mięsiste i wilgotne, a z drugiej miękkie i delikatne, jak dla mnie połączenie idealne. Do tego podejrzewam, że gdyby nie zniknęło tak szybko(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka kakao 1 duża łyżka dżemu (u mnie domowy truskawkowy) 1 jajko w rozm. "L" cukier puder do oprószenia gotowego ciasta   Do garnuszka o grubym dnie wrzucić margarynę, mleko oraz cukier i zagotować na wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.   W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon

Simply Food
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 200

patelnia nadaje się do mycia w zmywarce, na prawdę nie widzę takiej potrzeby. Każdorazowo do umycia patelni wystarczyła jedynie gąbka z ciepłą wodą lub przetarcie jej ręcznikiem papierowym. Szybko i bezproblemowo. To lubię!:) Zapraszam Was teraz na fotorelację z testowania. Na pierwszy ogień podsmażenie cebulki. Czynność, bez której wiele dań nie smakowałoby tak samo. Tutaj całość odbywa się błyskawicznie(...)zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 153

patelnia nadaje się do mycia w zmywarce, na prawdę nie widzę takiej potrzeby. Każdorazowo do umycia patelni wystarczyła jedynie gąbka z ciepłą wodą lub przetarcie jej ręcznikiem papierowym. Szybko i bezproblemowo. To lubię!:) Zapraszam Was teraz na fotorelację z testowania. Na pierwszy ogień podsmażenie cebulki. Czynność, bez której wiele dań nie smakowałoby tak samo. Tutaj całość odbywa się błyskawicznie(...)zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka

Smaki Na Talerzu
razowa tarta ze szpinakiem i twarogiem 195

Dziś propozycja dla miłośników szpinaku i fanów kuchni skandynawskiej. Inspiracją był przepis na tartę z książki Clausa Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . Razowe ciasto niezbyt nam smakowało

babka w formie