wieniec, który i Wam polecam. Spróbujcie Składniki: Na ciasta: 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 płaska łyżka cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania ciasta * 50 ml oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka suszone bazylii 1/2 łyżeczki soli czarny świeżo mielony pieprz *u mnie dziś mąka typ 00 do pizzy (dodałam jej ciut(...)mąki. Całość szybko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły rosnąć (na około 5-10 minut, u mnie dziś gorąco więc te 5 minut starczyło). Do miski wsypujemy mąkę (najlepiej przesianą), dolewamy ciepłą wodę, rozczyn z drożdży, olej i przyprawy (pieprzem, tak około 3 potrząśnięcia pieprzniczki, taka mniej więcej szczypta). Ręką wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie
Słodkie okruszkimnie wszyscy uwielbiają Krówkę więc z reguły robię z powiększonej o 1/3 porcji na większej blaszce :) W większości przepisów jest jedynie mąka pszenna ale dodając mąki krupczatki sprawimy ,że ciasto będzie miało lepszy smak i przyjemniejszą konsystencję. Składniki : - 370 g mąki krupczatki - 140 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 g miodu twardego lub 4 łyżki płynnego - 250 g zimnego masła(...)wymieszać wszystkie składniki ,mikserem na szybkich obrotach ok 3 minuty ,ręcznie zajmie troszkę dłużej ale starajmy się to zrobić jak najszybciej żeby masło się nie rozpuściło za bardzo ,dzielimy na dwie części , wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinkę . Blaszkę 20 x 30 cm posmarować masłem i posypać mąką ,wyłożyć równomiernie część ciasta ,ja robię to ręcznie ponieważ
Wypieki Renerobiłam kiedyś pierogi na słodko z serem... Nie, nie robiłam. Próbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi(...)dwie porcje widoczne na zdjęciu byłam wniebowzięta. Zuzia też zasmakowała w pierożkach. Polane gorącym sosem, z aromatem wanilii w środku... Musicie spróbować! Samo zrobienie farszu jest proste i dość szybkie, wiadomo, że zabawa jest ze sklejaniem. Jeśli masz możliwość zaciągnięcia partnera i dzieci do kuchni, raz-dwa się z tym uporacie. Co do ilości cukru - według upodobania, nam wystarczył
Anioszek w kuchniCiasto mleczne, które pogryzałam podczas czytania jest naprawdę banalne do zrobienia, ale potem ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka (a jak się wciągnie w akcję książki to ręka sama leci po następny :p). Z jednej strony jest mięsiste i wilgotne, a z drugiej miękkie i delikatne, jak dla mnie połączenie idealne. Do tego podejrzewam, że gdyby nie zniknęło tak szybko(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka kakao 1 duża łyżka dżemu (u mnie domowy truskawkowy) 1 jajko w rozm. "L" cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Do garnuszka o grubym dnie wrzucić margarynę, mleko oraz cukier i zagotować na wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon
Simply Foodpatelnia nadaje się do mycia w zmywarce, na prawdę nie widzę takiej potrzeby. Każdorazowo do umycia patelni wystarczyła jedynie gąbka z ciepłą wodą lub przetarcie jej ręcznikiem papierowym. Szybko i bezproblemowo. To lubię!:) Zapraszam Was teraz na fotorelację z testowania. Na pierwszy ogień podsmażenie cebulki. Czynność, bez której wiele dań nie smakowałoby tak samo. Tutaj całość odbywa się błyskawicznie(...)zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka
Smaki Na Talerzupatelnia nadaje się do mycia w zmywarce, na prawdę nie widzę takiej potrzeby. Każdorazowo do umycia patelni wystarczyła jedynie gąbka z ciepłą wodą lub przetarcie jej ręcznikiem papierowym. Szybko i bezproblemowo. To lubię!:) Zapraszam Was teraz na fotorelację z testowania. Na pierwszy ogień podsmażenie cebulki. Czynność, bez której wiele dań nie smakowałoby tak samo. Tutaj całość odbywa się błyskawicznie(...)zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka
Smaki Na TalerzuDziś propozycja dla miłośników szpinaku i fanów kuchni skandynawskiej. Inspiracją był przepis na tartę z książki Clausa Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . Razowe ciasto niezbyt nam smakowało
babka w formieMuszę przyznać, że tak dobrej zupy dawno nie jadłam. Jest bardzo prosta i szybka, a smakuje poprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję
kuchnia doskiPrzepis ten powstał zupełnie przypadkiem, gdy postanowiłam przygotować coś słodkiego dla moich szkrabów. Okazało się, że eksperymentowanie na potomstwie ma swoje zalety. Ciasto okazało się strzałem
Wielki apetytJesień to czas, w którym nasz naszych stołach króluje dynia. Można ją przyrządzić na słodko i w sposób wytrawny. Dzisiaj propozycja na na szybkie śniadanie. Placuszki
Ania i Marcin gotująCzyż nie zachęca to danie do sporządzenia go na dzisiejszy obiad? pięknie wygląda, wspaniale smakuje, szybko się przyrządza, w sam raz na letni obiad! Składniki
kgwjanczewoBywają takie dni w życiu, kiedy brak nam czasu na ugotowanie obiadu. Wtedy najlepsze są szybkie w przygotowaniu oraz sycące zupy. Najlepiej ugotować trochę więcej i
kgwjanczewoPiernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!