Pyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis znalazłam tutajWarto obejrzeć ten filmskładniki - 10 bułek1 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzać
Stare Garypysznie jabłkowo-pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :)Składniki:szklanka mąkiłyżka z górką masła5 łyżeczek miodujajkoszczypta proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:jabłkopomarańczaWykonanie:Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki.Następnie obieramy jabłko oraz pomarańczę
Moje pyszne gotowaniekolejny przepis na szybkie danie obiadowe lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Powoli kończy się sezon na szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów ! Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego
Kulinarne przygody Gatitydole, mam nadzieje, że się spodobał:) Tort został przyjęty z dużym entuzjazmem i bardzo szybko zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru
ciastkarnia na kruchym spodzieCoś pomiędzy pizzą a tartą. Coś na szybko, ale bardzo smacznie. Kto nie jest na diecie ten sobie może pozwolić, choć i tym na diecie polecam domową pizzę, przynajmniej wiesz co jesz. Smacznego! Składniki : Ciasto :* 2 szklanki mąki - u mnie mąka do pizzy* centymetrowy pasek drożdży* pół szklanki ciepłej wody* szczypta soli* szczypta cukru* łyżka oliwy z oliwekDodatkowo : sos pomidorowy
Magiczne Życie MartyHamburger to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy hamburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy oraz najlepszy. Jeżeli zależy(...)mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość
Słodka Stronarazu sobie o nich przypomniałam i wiedziałam, że ciastem, tak jak i syrnikami, będę zachwycona! Zwarte, lekko słodkawe ale i lekko kwaskowe, wilgotne, serowe po prostu. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba... no może prócz kubka herbaty :) Jadłam je wczoraj na śniadanie, bo robi się bardzo szybko i nie mogłam sobie go odmówić. Okazało się, że daje solidną(...)truskawek (50 g powinno być zamrożonych) 3 łyżki śmietany kremówki Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 15 minut by kaszka (semolina) wchłonęła wilgoć. Ciasto przekłądamy do foremki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 60 minut. Ciasto powinno stać się zwarte i rumiane z wierzchu. Po wyjęciu ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryWitam. Tak już z myślą o zbliżających się świętach wypróbowałam przepis na taką babkę. Wyszła naprawdę pyszna - puszysta, mięciutka i aromatyczna. I do tego szybka i bezproblemowa :) Polecam! Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju skórka otarta z połowy cytryny sok z połowy cytryny(...)najmniejszych obrotach. Cienką strużką wlać olej i zmiksować całość. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. 4. Formę na babkę posmarować olejem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut - do suchego patyczka. 5. Babkę można polukrować, polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa AniObłędny w smaku tort, słodki i delikatny. Przygotowanie nie trwa długo, a sam tort znika zadziwiająco szybko. By nie był zbyt słodki to zamiast kremu czekoladowego możecie użyć dżemu porzeczkowego. Składniki: (blaty 20cm) 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki octu 200g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich(...)bezy się wystudzą. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy
Gotowanie i blogowaniePączusie z twarogu Delikatne, puszyste, mięciutkie i przepyszne mini pączki serowe. Idealne na karnawał. Szybki i prosty przepis. Polecam! Składniki: 0,5 kg sera twarogowego półtłustego (nie mielonego) 0,5 kg mąki pszennej 100 g cukru – około pół szklanki 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany olej(...)TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Mini pączki z twarogu – szybkie i pyszne! pochodzi z serwisu Blog
Blog z Apetytemwersji klasycznej pojawia się sól). Dodatkowo do ciasta dodaje się odrobinę alkoholu – w tradycyjnej wersji jest to rum, ja jednak zastąpiłam go spirytusem. Niezwykłego aromatu dodaje tutaj także pomarańcza Tagiatelle w tej wersji mogą konkurować z pączkami, czy też faworkami. Ich ogromną zaletą jest to, że przygotowuje się je naprawdę bardzo szybko (szybko również znikają :))). Jeśli znudziły Wam się(...)olej do smażenia + cukier puder Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, łyżeczkę spirytusu oraz dwa jajka. Całość zagniataj tak jak ciasto na makaron. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Każdy
365 dni dookoła kuchnimąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Mieszamy łyżką lub szybko zarabiamy ręką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub inne dodatki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy
Korniszonkiściśnięciu między palcami pączki wracały do swojego kształtu! Nawet nie powiem jak szybko zniknęły, bo mi wstyd…;)! Przepis zdecydowanie do wielokrotnego użytku :)! Wypróbujcie bo naprawdę warto!!!PączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek(...)wyrobić! Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze wyrabiać, aż ciasto zrobi się puszyste. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. 3. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat i minimalne lub wcale podsypane mąką delikatnie rozwałkować (im mniej mąki użyjemy tym lepiej, bo pączki nie będą się przypalać w trakcie smażenia) a następnie szklanką wycinać
UgotujmyTo.plczyli coś słodkiego na szybko! Polecam również przepis na oponki (bez sera) na drożdżach Składniki: 1 kg mąki 1 kg białego sera 1 masło 6 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto takie jak na pierogi
Tradycyjna Kuchniabędę powtarzać nawet w ciągu roku. Szybko się go robi i można go efektownie udekorować bakaliami. Koniecznie musi być z powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski wypiek :)Składniki na formę 26x12:25 dag masła3 jajka2 łyżki naturalnego miodu2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia)2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki
Bon Appetit Małgorzaty