ciepłe miejsce na około 120 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto możemy też przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w której później upieczemy chleb. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, chleb delikatnie przekładamy na łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do piekarnika. Przed zamknięciem drzwiczek spryskujemy go wodą przez 5 sekund. Szybko zamykamy piekarnik
Kulinarne przygody Gatityjest do święta i jeśli nie będziemy ją okazywać codziennie i dbać o nią to bardzo szybko się wypali. Dla tych którzy jednak organizują kolacje ze dwoje i nie mają pomysłu an deser polecam czekoladowe cudo. Bardzo smacznie, nie za słodkie ciasto brownie z masą z białej czekolady polaną czekoladą deserową, W końcu w taki dzień trzeba się dosłodzić
ciastkarnia na kruchym spodziePowoli żegnamy już lato, więc aby dobrze wspominać letnie wypieki proponujemy Wam te szybkie i proste w przygotowaniu ciastka. Idealnie nadają się do poczęstunku gdy odwiedzą Nas niespodziewani goście. Na pewno przypadną do gustu, każdemu łasuchowi. Produkty: Budyń Ciasto francuskie Świeże maliny Przygotowanie: Gotujemy budyń jak na opakowaniu i czekamy aż ostygnie. W tym czasie rozpakowujemy ciasto francuskie
cookpljakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni. Poprzez dodatek miodu (cukier) chleb się będzie szybko przyrumieniał dlatego nie zwiększajcie temp. Wyjmujemy, studzimy i gotowe! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIŚwięta. Kto ma podobne do mnie odczucia tego już teraz zapraszam do przetestowania prostej i szybkiej w wykonaniu rolady czekoladowej. Gwarantuje, że jest przepyszna, w końcu to czekolada więc nie może być inaczej. Rolada czekoladowa z delikatnym musem. Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli
Przysmaki KarolkiPrawdziwie letnie muf finki, można je zrobić z dowolnymi owocami lata i od razu z podwójnej porcji, tak szybko znikają, są wprost idealne, wilgotne, mięciutkie i tak łatwe do przygotowania. Nie zamieniajcie tylko w przepisie masła na margarynę, bo masło daje im fajny naturalny smak. 99% moich wypieków jest na maśle a kremów nie wyobrażam sobie robić na margarynie(...)płynnej konsystencji, wystudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej wlać mleko oraz masło, delikatnie miksując wsypywać mąkę przesianą przez sito, wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wlewać do papierowych papilotek, posypać osuszoną czerwoną porzeczką. Piec około 30 minut w temp 180*c –do suchego patyczka. Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonpolecam przepis na kruche z bezą i owocami,bardzo często robi je moja mamusia.To idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych śliwek - duet doskonały.Przepis prosty i nie drogi. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek cukru 25 dag masła bądź margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Beza wiśniowa(...)pieczenia i cukrem,dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części i pozostawić w lodówce na ok 2 godz. Śliwki umyć,usunąć pestki,osuszyć i przekroić na pół. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką
Niespełnione zdolności kulinarneczekałam. Od czasu do czasu zerkając czy rośnie i jestttt !ciasto wypełniło miskę !!!!Wedle wskazówek ciasto odgazowałam i jeszcze chwilkę wyrobiłam i włożyłam do przygotowanych blaszek, z kolejną nutą... czy on mi wypełni moją foremkę tak jak jest to napisane w opisie. Godzina minęła szybko a z foremki uśmiechał się do mnie pięknie wyrośnięty chlebek a aromat kuminu unosił(...)odrobinę ciepłej wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 15 minut, aby urosły.3 rodzaje mąki łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, musi być miękkie i elastyczne (około 10 minut).Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ją czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinkę. Wyrośnięte ciasto
Basia w kuchniPyszne delikatne i kremowe ciacho bez pieczenia- na zimno czyli idealne na ciepłe dni,zrobiłam je na święta-pychotka,zdjęcia zrobione na szybko bo znikało błyskawicznie-polecam Przepis zaczerpnęłam ze strony "kulinarne przeboje" Składniki: na spód: 300 g herbatników maślanych 350 g kremu czekoladowo-orzechowego(nutella) na krem serowy: 300g sera sernikowego 500 ml śmietanki(...)mascarpone 75 ml gorącej wody 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe ok 650-700 g wiśni do ciast ok 400 ml soku wiśniowego(odsączonego od wiśni) 500 ml wody Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie miksujemy,wykładamy na spód wyłożonej folią spożywczą blaszki
Swojskie jedzonkoPyszne delikatne i kremowe ciacho bez pieczenia- na zimno czyli idealne na ciepłe dni,zrobiłam je na święta-pychotka,zdjęcia zrobione na szybko bo znikało błyskawicznie-polecam Przepis zaczerpnęłam ze strony "kulinarne przeboje" Składniki: na spód: 300 g herbatników maślanych 350 g kremu czekoladowo-orzechowego(nutella) na krem serowy: 300g sera sernikowego 500 ml śmietanki(...)mascarpone 75 ml gorącej wody 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe ok 650-700 g wiśni do ciast ok 400 ml soku wiśniowego(odsączonego od wiśni) 500 ml wody Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie miksujemy,wykładamy na spód wyłożonej folią spożywczą blaszki
Swojskie jedzonkoDzień dobry Kochani! Za oknem szaro, buro... Ale dzisiaj już piątek! :) Na pocieszenie może ktoś się skusi i upiecze pyszną szarlotkę? :) Pyszna, szybka w przygotowaniu. Osobiście polecam podawać ją z gałką lodów waniliowych oraz odrobiną ubitej na sztywno kremówki. W przygotowaniu szarlotki zainspirowałam się blogiem kotlet.tv . Składniki: 1,5 kostki masła 5 żółtek 3 szkl mąki tortowej 1 łyżka cukru(...)trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku szczypta gałki muszkatołowej cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Masło posiekać z mąką, cukrem, proszkiem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w zamrażarce ok 40-50 minut. Formę do tarty wysmarować masłem, zetrzeć więcej niż połowę ciasta
Trufelkowozapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotkę z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas na TOPIE najlepszych ciast. :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min. + 45 min. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna(...)pokroić na drobne kawałki i całość nożem posiekać. Na końcu wszystkie składniki szybko połączyć ze sobą i utworzyć kulę Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz. Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Przygotować foremkę, pokryć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta i zapiec ok.30 minut . Drugą schować do zamrażalnika . Po podpieczeniu spo du wylewamy
Różne smaki w kuchniwyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Krem: 8. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać mąkę, kawę i wymieszać mikserem. 9. Mleko zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać kawową masę z żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM ). Zdjąć z ognia i odstawić(...)Mieszać, aż powstanie gładki krem (patrz FILM ). 12. Biszkopt w blaszce (Biszkopt I) posmarować połową kawowego kremu. Na wierzchu poukładać ptasie mleczko i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. 13. Drugi biszkopt wyciągnąć z blaszki i ściągnąć papier. Posmarować go pozostałym kremem (albo pozostałym kremem posmarować stężałą galaretkę) i położyć go na galaretce
Mała Cukierenkawyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Krem: 8. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać mąkę, kawę i wymieszać mikserem. 9. Mleko zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać kawową masę z żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM ). Zdjąć z ognia i odstawić(...)Mieszać, aż powstanie gładki krem (patrz FILM ). 12. Biszkopt w blaszce (Biszkopt I) posmarować połową kawowego kremu. Na wierzchu poukładać ptasie mleczko i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. 13. Drugi biszkopt wyciągnąć z blaszki i ściągnąć papier. Posmarować go pozostałym kremem (albo pozostałym kremem posmarować stężałą galaretkę) i położyć go na galaretce
Mała CukierenkaObok pączków i faworków op onki jedna z kulinarnych wizytówek karnawału, czy tłustego czwartku. Mało pracochłonne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do kawy, herbaty… i nie tylko. Tradycyjne oponki serowe – kto ich nie zna? Składniki na ok. 30 szt.: - 500 g twarogu śmietankowego mielonego (w kostkach po 250g) - 500 g mąki tortowej - 4 żółtka - 200 ml śmietanki(...)łyżka cukru waniliowego - 1 pełna łyżeczka sody - 1,5 łyżeczki octu 10% Dodatkowo: - 1 l oleju rzepakowego - cukier puder Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ręcznie wyrabiamy na gładkie ciasto (jeśli za bardzo lepi się do rąk można dodać trochę mąki). Stolnicę lekko posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Większą foremką wykrawamy kółka
mojewypiekiinietylko