Ciasto, które ostatnio robią niemal wszyscy ;) Jest pyszne! Lekkie - serowa pianka na delikatnym biszkopcie i kokosowy wierzch. Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie. Nam smakowało bardzo. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać(...)masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 250 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa
Domowa cukiernia EwyCiasto powstało delikatnie mówiąc przez przypadek, chwilę zapomnienia i moje roztargnienie. Wydawałoby mi się wówczas, że efekt będzie taki, że tylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki, 2 takie same galaretki, biszkopty. Wykonanie(...)pół szkl gorącej wody, odstawiamy, aby przestygła. Trzecią część mleka wlewamy do miski i miksujemy do uzyskania lekkiej pianki dodając letnią i zaczynającą się delikatnie ścinać galaretkę. Całość szybko wylewamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i biszkoptami. Wstawiamy do lodówki. Kiedy jest ścięte przygotowujemy kolejną galaretkę i kolejną część mleka, którą wylewamy na pierwszą warstwę. Kiedy zastygnie wylewamy część rozrobionej
Malinowe Pocałunkiciasto, w którym smak śmietany i masła przeplata się że smakiem lekko kwaśnych śliwek. Jest miękkie, wilgotne, pyszne! Szybkie, łatwe do zrobienia. Smak późnego lata. Polecam. Składniki : 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej ziarenka(...)masy na przemian dodawać mąkę z proszkiem i sodą oraz ciepłe mleko z masłem. Formę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymiseczki z masą żółtkowo-budyniową. Mieszamy i szybko wlewamy do pozostałego mleka. 4. Chwilkę pogotuj cały czas mieszając. 5. Odstaw do ostygnięcia. 6. Schłodzony budyń ucieramy z masłem. 7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto. Polewa : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 6 łyżek mleka
Różne smaki w kuchnipoukładać biszkopty. Najlepiej gdyby forma miała odpinane boki, łatwiej wtedy jest przy krojeniu i wyciąganiu ciasta. Z 900 ml soku odlać szklankę i wymieszać w niej budynie. Resztę soku wstawić na palnik i gdy zacznie się gotować wlać wymieszane budynie i szybko mieszać do momentu gdy masa będzie gęsta. Zdjąć z palnika i taką gorącą jeszcze masę wylać(...)budyń. Resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać budyń i szybko mieszać do momentu aż będzie gęsty. Zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Przykryć folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem i dodawać łyżka po łyżce budyń - cały czas miksując. Gdy masa jest już jednolita, wylać ją na poprzednią warstwę ciasta. Rozprowadzić równomiernie. Ciastka delicje poukładać. Jeżeli nie lubisz bardzo
W kuchni u MonikiJedzmy więc cynamon na zdrowie! Moje bułeczki, mimo zawartego w nich cynamonu, raczej nie mają właściwości odchudzających, ale są pyszne i szczególnie uwielbiane przez dzieci. Polecam gorąco!Składniki:Ciasto:350 g mąki pszennej typ 45035 g cukru7 g drożdży instant200 ml mleka50 g masłaszczypta soli1 jajkoDodatkowo:50 g masła50 g cukru1 łyżeczka cynamonu1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Do miski(...)dokładnie mieszamy. W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mleko, jajko i mieszamy. Masło jest gorące ale zimne mleko szybko je chłodzi i nie ma obawy, że jajko się zetnie. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyznalezione na blogu http://sweet-fun.blogspot.co.uk. Więc szybciutko przygotowałam ciasto i z dużą pomocą Małżonka – przy wycinaniu papierków i wyciskaniu ciasta – raz dwa je usmażyłam. Na szczęście pączki hiszpańskie okazały się sporym sukcesem:)! Do tego stopnia, że obiecałam szybkie wrzucenie przepisu na bloga, co niniejszym czynię:)! Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają(...)będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia. 2. Do przestudzonej masy dodaję – miksując – po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka
UgotujmyTo.plBabeczki na maślance z owocami Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu babeczki na maślance z dodatkiem sezonowych owoców. W środku są mięciutkie, puszyste i wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach. Polecam! Składniki mokre: 250g maślanki (1 szklanka) 1/2 szklanki oleju 3 całe jajka Składniki suche: 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 szklanki mąki pszennej tortowej(...)pieczenia Dodatkowo: 1 szklanka owoców sezonowych (u mnie truskawki i borówki) cukier puder do posypania babeczek *** W misce roztrzepujemy za pomocą ubijaczki rózgowej wszystkie mokre składniki ciasta, czyli maślankę, olej i jajka *** *** W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki, czyli cukry, mąkę i proszek do pieczenia *** *** Do miski z mokrymi składnikami przesypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy
Blog z ApetytemWiosna już blisko. To ostatni moment na porządne łasuchowanie ! Spisujcie szybko przepis i róbcie te nieziemsko pyszne herbaciane babeczki z kremem miodowym . Są rewelacyjne. Bez kremu też smakują wybornie, a wszystko dzięki dodanej do ciasta herbacie. Wybrałam intensywną i bogatą w smaku herbatę Irish Cream od Teekanne . Aromatyzowana czarna herbata o smaku Irish Cream, czyli połączenie irlandzkiej whisky(...)wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać porcję ciasta, do wysokości około 3/4. Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C, przez 20-25 minut. Upieczone babeczki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. W rondelku rozpuścić miód na krem miodowy. Rozpuszczony miód chwilkę podgrzewać, aż uzyska bursztynowy kolor. Serek mascarpone szybko zmiksować. Do serka wlewać cienki strumieniem ciepły
kolorowotorcikowofrancuskiego graniczylo z cudem i tak dopiero w 3 sklepie udalo mi sie je dostac.Nadzienie zrobilam takie jak przed rokiem tylko z innego przepisu, za to zamiast jednego duzego ciasta zrobilam kilka malych ciasteczek i w jedynm z nich ukrylam feve. Korona czeka, choc i bez feve jest na nia juz jedna chetna ;)Ten wypiek jest tez ostatnim jaki zrobilam(...)mniej czasu, a juz za chwile wiekszosc sprzetow wyladuje gdzies w kartonach. Mam tyklo nadzieje, ze w mojej nowej kuchni szybko sie odnajde i bede gotowac z taka sama przyjemnoscia jak tu. Galettes des rois - wersja miniskladniki:2 opakowania ciasta francuskiegp125g miekkiego masla125g cukru125g zmielonych migdalow0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej3 jajka1 lyzka Amaretto1 zoltko do smarowaniawykonanie:Cukier ucieramy z maslem
Przysmaki KarolkiBardzo lubimy takie lekkie, piankowe desery. Ten jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu i niezwykle puszysty. Na dodatek nie zawiera jajek. Ja wykorzystałam do niego mus z truskawek, który latem zamroziłam, ale zrobiony ze świeżych owoców na pewno będzie jeszcze lepszy:) Spód: 150g kakaowych herbatników, 5 łyżek masła. Herbatniki zmielić w blenderze, masło stopić. Dodać do ciastek, krótko zmiksować(...)cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić. Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić.Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis
Z miłości do słodkościZrobiłam na życzenia mojego męża. Od dłuższego czasu wspominał, że z chęcią skosztowałby kremówki. I nie żałuje. Szybka w przygotowniu i bardzo smaczna. Z chęcią sięgnęłam po kolejny kawałek a moje wyobrażenie smakowe na temat kremówki uległo zmianie. Jest pysznie. Składniki na ciasto: 2 blaty ciasta francuskiego Ciasto francuskie wykładamy na dużą blachę, na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego
Made By Mom And Sonkwietnia to dzień czekolady. Dzisiaj proponuję Wam trochę nietypowe połączenie czekolady i cukinii w tym pysznym cieście. Cukinia sprawia, że jest ono wilgotne i długo zachowuje świeżość. Choć tego nie miałam jak sprawdzić bo szybko znikało z talerza. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady, możecie zastąpić ją mleczną. Smacznego :) 240g mąki 50g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)małych obrotach miksera dodawać po łyżce suchych składników. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać i razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła
Smakołyki Asidziś jeden z nich w wersji sezonowej. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 20 cm. Składniki na kruche ciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić na 2/3 i 1/3, odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa serowa: - 80 dag sera(...)mielimy. Jajo ubijamy z cukrem na kogel mogel. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy na gładką masę. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy większą połowę ciasta, przelewamy masę serową, następnie wysypujemy jagody. Drugą część ciasta w małych kawałkach układamy na jagodach. Czas pieczenia 60 minut w 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można oprószyć cukrem
Apetyczna babeczka