Kolejnym daniem jakie przygotowałam na pieczarkowy tydzień , są sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami . Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Pieczarki, dlatego też wspólnie z Mopsikiem , Mirabelką i Malwiną postanowiłyśmy przygotować danie z pieczarkami, koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na potrawy z pieczarkami! Miałam pewien problem, jak nazwać to danie, ponieważ jego nazwa wg mnie lepiej brzmi(...)Wielkiej Brytanii bardzo popularne, podaje się je z przeróżnymi farszami. Często jem pie na szybki lunch lub przekąskę na mieście. Sakiewki faszerowane pieczarkami i porem są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Danie z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Składniki
Codzienne GotowanieTyle krzątania przy grobach bliskich. Chciałam wypiec coś bardziej świątecznego, eleganckiego.... a upiekłam szybki chlebek bananowy wzbogacony o aktinidia - polskie kiwi, które obrodziło w tym roku wyjątkowo. Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią około 2 szklanek mąki pszennej uniwersalnej 2 jaja 1/2 szklanki brązowego cukru 1 szklanka obranych owoców aktinidi 1 jabłko 2 bardzo dojrzałe banany 1 płaska łyżeczka proszku(...)jajka i olej - wymieszaj. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, y po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posyp ciasto odrobiną wiórków kokosowych. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z foremki. Podawaj gdy lekko przestygnie
Gotuj Sam!ilością wody i żelatyną), szybko miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową. Przed wylaniem galaretki możemy ciasto dowolnie udekorować. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczamizapakowałam w ciasto francuskie i .... powstała pyszna i ładnie wyglądająca rolada ... francuska. Możecie swoje rolady urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g podwójnego fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia cebula po pół czerwonej i żółtej papryki(...)wkładałam porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do miseczki. Roztopiłam pozostałe masło wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją. Dodałam czosnek i za chwilę wrzuciłam pieczarki. Podsmażyłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Dodałam zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszałam. Całość przełożyłam do miseczki. Ciasto wyjęłam z lodówki żeby się ogrzało. Rozwinęłam go na desce
Kuchnia u KrysiDelikatny, puszysty serniczek na zimno w sam raz na upalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w ustach, a ciasteczka znikają w mgnieniu oka :D Składniki: 300 g herbatników (wszystko zależy od wielkości blaszki, tak żeby starczyło na 2 warstwy) 300 ml śmietany kremówki (30%) 1 kg serka (u mnie(...)Rozpuść 2 galaretki w 200 ml wody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę
Kulinarna (nie)codziennośćweekendowy czas. W tym tygodniu było to pieczenie szarlotki jesiennej. Cudownie było zanurzyć się w mojej kuchni, która szybko wypełniła się zapachem smażonych jabłek i cynamonu oraz mruczeniem Hugo siedzącego na stołeczku i śledzącego każdy mój ruch. Już dawno pieczenie ciasta nie sprawiło mi takiej frajdy. Kiedy rumiany jabłecznik wynurzył się z piekarnika, nie mogłam doczekać się chwili, aby usiąść
W mojej kuchniwiększość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)dodajemy sól i pokrojone na małe kawałki masło. Rozcieramy to wszystko bardzo dokładnie i szybko, żeby zbytnio nie ogrzać masła. W osobnej misce ubijamy jajka, żółtka i łyżkę cukru pudru na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z masłem. Mieszamy, ja mieszałam hakiem do ciasta, ale można zrobić to szpatułką – ma się zbić w lekką zwartą kulkę. Dodajemy
ladykitchenpokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana.Uformuj kulę, przełóż ją do miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, mniej więcej(...)wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz w nagrzanym do 180°C ok. 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na kratce. Wymieszane suche składniki. Punkt 1.Dodajemy mokre składniki.Wyrobione i uformowane w kulę ciasto. Punkt 3.Koniec pierwszego wyrastania. przepis zaczerpnięty z blogu Dodol & Mochi
Grahamka, weka i kajzerkawyjaśni ] ..taka szpatułka jest potrzebna aby rozprowadzić równomiernie ciasto po blacie naleśnikarki..była tylko szpatułka do przewracania ciasta. Severin CM 2198 -naleśnikarka posiada powłokę nieprzywierającą, która zapobiega przyklejaniu się ciasta i tym samym ułatwia czyszczenie urządzenia. Smażenie na naleśnikarce nie wymaga użycia oleju..a nic i tak na niej się nie przypali.. Urządzenie o mocy 1000 W wyposażone jest(...)dużym rozmiarze ..bo niestety jakaś szpatułka lub coś innego jest potrzebne, aby rozprowadzić ciasto po całym blacie naleśnikarki..ale smażenie małych naleśników [ wielkości małego talerzyka] idzie całkiem sprawnie..przewracanie już nie sprawiało mi żadnego problemu. Podsumowując...naleśnikarka działa bez zarzutu...smażenie odbywa się bez problemu ..szybko i sprawnie...blat naleśnikarki nagrzewa się równomiernie..a w razie potrzeby zmniejszamy lub zwiększamy
Moje domowe kucharzenieKażdy ma swój przepis na biszkopt, ja dziś zrobiłam biszkopt bez proszku do pieczenia, bardzo szybki, prosty i wyszedł świetny. Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodajemy 1/4 szklanki cukru i ubijamy pianę Resztę cukru dodajemy do miski z żółtkami i ubijamy. Następnie żółtka(...)cukrem przelewamy do ubitej piany i mieszamy łyżką, nie używamy już miksera. Przesiewamy mąkę i kakao i dodajemy powoli cały czas mieszając łyżką. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ja zostawiam biszkopt do całkowitego ostygnięcia w piekarniku, ponieważ może opaść. Dekorujemy ulubioną polewą
Smaki Przyprawy i Koloryostatnio tak skitrałam, że zapomniałam o nich i zupełnym przypadkiem znalazłam takie lekko już po przejściach. Na szybko je zamieniłam w szarlotkę i tym samym żegnam pomału zimę. Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę (ja piekłam w dwóch dużo mniejszych) ciasto: 200 g orzechów np. laskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy
greenscarfsię za gęste ale takie właśnie musi być. Jogurtowe placki można zrobić z owocami. Dzisiaj jednak przygotowałam ciasto na placki bez owoców. Za to przyrządziłam karmelizowane banany i włoskie orzechy. Jogurtowe placki to wymarzony przepis na śniadanie i podwieczorek. Po prostu szybki i łatwy przepis na placki . Jogurtowe placki Składniki: 15 placków 300 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu 3 jajka(...)owsiane płatki, sól, proszek do pieczenia i wanilię. Następnie połącz mokre składniki z suchymi na jednolitą masę. Rozgrzej masło na patelni i smaż małe placki. Nakładaj około 2 łyżki ciasta i formuj okrągłe placki. Placki podwajają swoją objętość, więc ciasto trzeba dosyć cienko rozprowadzić. Na drugiej patelni rozpuść masło z cukrem. Pokrój banany w grube plasterki i usmaż na złot
codojedzeniaromantycznej kolacji koniecznie musi być słodki całus, a nim będą małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no i truskawkowe. ok 10 ciastek Składniki : ciastka 140 g płatków migdałów 60 g wiórków kokosowych 1 łyżka koniaku 2 białka 1 łyżka cukru pudru ( ciastka nie będą słodkie, jeżeli chcesz dodaj więcej cukru) 2 łyżki cukru(...)łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciastka Migdały prażymy na patelni i blendujemy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką). Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej
Niezły Młynekzrobić z batatów. Rzeczywiście, chleb z batatów jest bardzo smaczny i choć nie zawiera cukru, miodu ani żadnego słodzika, to jest na tyle słodki , że można go też nazwać ciastem 🙂 Kiedy przychodzą zimne dni, mój organizm domaga się większych ilości węglowodanów. Latem ten chleb byłby dla mnie za słodki, jest za to dobrą propozycją na jesień albo zimę. Przypuszczam(...)mąki kokosowej. Nie możesz jeść jajek? Zobacz, jak można je zastąpić: Zamiast jajek . Przygotowanie takiego chleba jest tak szybkie i proste , że możesz zacząć od rozgrzania pieca. Wymieszaj jajka z batatami i roztopionym olejem kokosowym. Dodaj suche składniki. Na początku ciasto może wydawać się nieco lejące, ale po chwili mąka kokosowa wchłonie nieco wilgoci. W zależności od ilości i jakości
PaleoSMAKłyżki wodyPrzygotowanie:Ciasto:Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około(...)żelatyny ( nie wolno zagotować!). Wystudzić, następnie bardzo powoli dolewać do ubitej śmietany, cały czas mieszając (jeżeli wlejemy szybko to zrobią się grudki). Wstawić do lodówki, od czasu do czasu mieszać i sprawdzać czy tężeje. Kiedy zacznie tężeć, rozprowadzić ją na jednej warstwie ciasta. Następnie przykryć drugą, nie odrywając foli aluminiowej, tak aby folia była na wierzchu i delikatnie ją ściągnąć
Oryginalny smak