szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze ręce rewelacyjna książka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty" Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam(...)warianty hummusu, ale dziś chciałabym Wam podać przepis na najbardziej, moim zdaniem, klasyczny hummus bi tahini. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Ten hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. W krajach Zatoki Perskiej - Arabii Saudyjskiej, Omanie, Kuwejcie i pozostałych państwach tego regionu - czas płynie inaczej
Cztery FajeryDziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na rewelacyjne korzenne ciasto dyniowe z orzechami. Dlaczego warto je upiec ? Otóż powodów jest kilka 😊. Po pierwsze jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko, a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś
Kulinarne przygody Gatitywymieszać. Musicie być pewni, że marchew dokładnie się wymieszała z pozostałą masą. Wlać ciasto do foremek od muffinek do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Wyjąć muffinki z foremek jak lekko przestygną. Polecam bardzo te muffinki, ponieważ są super i szybko się je robi. To dla niektórych osób też jest bardzo ważne
Kuchnia PokoleńWilgotna, pyszna babka marcepanowa z makiem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bez użycia miksera. Więc jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co upiec to polecam Wam taką babkę "last minute". Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 75 g marcepanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki maku 3 jajka 2 szklanki mąki(...)wbić jajka, dodać olej i cukier. Wymieszać łyżką. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepanu, wymieszać. Marcepan pokroić w kostkę. Dodać do masy. Formę na babkę natrzeć masłem, oprószyć mąką, Ciasto piec przez 60 minut w 170 stopniach. Smacznego! Przepis pochodzi stąd
Moja Galeria Smakułyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa od drugiej. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po wyznaczonym(...)proszek budyniowy. Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo: koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45 minut w temp. 180 C. Smacznego
Różne smaki w kuchnicukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa od drugiej. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po wyznaczonym(...)proszek budyniowy. Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo: koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45 minut w temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkowilgotne, o korzennym smaku… Dodatkową jego zaletą jest fakt , że do jego przygotowania nie potrzebne są jaja- a sam „Górnik” jest szybki w wykonaniu. Mam nadzieję ,że Wasze poniedziałki( ani wtorki, środy…) nigdy nie będą „blue”… Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka ½ szklanki gęstego kefiru 3/4 szklanki oleju 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Domowe ciastajest dla Was ! Łatwa tarta czekoladowa , którą przygotujecie naprawdę szybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie
kolorowotorcikowopieprzem. Przepis na łazanki jest prosty i pyszny . Makaron naleśnikowy robi się łatwo. Ciasto naleśnikowe przygotowujemy jak zwykle, tylko cukru dodajemy znacznie mniej niż jak do naleśników na słodko. Farsz z kiszonej kapusty możecie zamrozić, podobnie naleśniki i wykorzystać w razie potrzeby. Dzięki temu szybki i pyszny obiad zrobicie w mgnieniu oka. Korzystajcie z przepisu na łazanki z kapustą
Moja Książka Kucharskaprzepyszna propozycja na podwieczorek, słodkie śniadanie albo... nadchodzący Tłusty Czwartek... 😋 Soczyste jabłka w cieście naleśnikowym, oprószone cynamonem i podane z ulubionymi dodatkami - u mnie z miodem i jogurtem naturalnym. Możecie je również posypać cukrem pudrem, posmarować ulubionym dżemem lub podać z bita śmietaną. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i obok pączków w Tłusty Czwartek znikną ze stołu jako pierwsze
Słodko-Słony Świat Ilonysekund w osolonym i posłodzonym wrzątku. Szybko schłodź w wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym. W misce roztrzep rózgą żółtka ze śmietaną, wsyp starty cheddar oraz ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, całość wymieszaj. Mieszaninę wlej na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułóż szparagi i pomidorki przekrojone
kuron.com.plChyba wszyscy pamiętamy ucierane ciasto zebra robione z dodatkiem oranżady lub gazowanej wody. Tym razem przepis bardzo podobny, tylko ciasto pieczone w prostokatnej foremce, a nie jak to zazwyczaj piekło się zebrę w okrągłej tortownicy. Ciacho proste i szybkie do zrobienia. Jest lekko wilgotne i długo zachowuje świeżość. Możemy uświetnić je dowolnymi owocami, albo owoce pominąć - też będzie pysznie(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na przemian olej oraz gazowaną wodę. Chwilę ubijamy całość do połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao - mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy naprzemiennie łyżkę ciasta jasnego, obok ciemnego, aż do wyczerpania ciasta. Dodatkowo na wyłożonym cieście możemy zrobić
Walijskie PichcenieWalentynki zbliżają się wielkimi krokami, więc mam dla Was przepis na romantyczną i szybką kolację przy kieliszku dobrego wina. Oczywiście możecie taki posiłek przygotować sobie kiedy
Niezły MłynekZuzia generalnie je mi wszystko co zrobię, ale czasem wybrzydza ;) ale też, żeby było szybko, łatwo i pysznie! Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? ;) polecam taki sposób podania na różne okazje. Ciasto francuskie jest bardzo kruche po upieczeniu, dlatego do krojenia potrzebowałam ostrego noża - miałam taki (na zdjęciu
Kolorowy PrzepisownikChłodne dni zbliżają się wielkimi krokami. To czas, gdy spada odporność naszych organizmów. Szybko łapiemy infekcje i jesteśmy podatni na przeziębienie. Dziś chciałbym Wam zaproponować
kulinarnyJaUniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy za każdym(...)razem inny krem. Mimo użycia masła wcale nie jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową
RAROSSANa większą imprezę można przygotować gołąbki. Zawsze wychodzi ich sporo a bardzo szybko się je przyrządza :) Co nam jest potrzebne: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 duża
Niezły Młynek