szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:721/1736)

Kruche choineczki 144

Takie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa. Składniki: Ciasto: Na ok 5 choinek 10-cio cm. - w zależności od foremek i inwencji twórczej :) 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny np. Palma 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 4 łyżki śmietany 18% szczypta soli Ponadto: kilka foremek jednego wzoru(...)kolorowe kuleczki, śnieżynki, posypki Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobne kawałki margaryny, żółtka, cukier, śmietanę oraz szczyptę soli. Całość siekamy, a następnie szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe odstawiamy na 30 minut do zamrażarki. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy odpowiednie kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy użyć różnej wielkości szklanek, kubków, nakrętek. Gotowe dziurkujemy widelcem

Kuchnia w czekoladzie
Szybkie ciacho z jabłkami 164

Ciasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4  szkl. cukru kokosowego 3 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki dżemu skórka cytrynowa kandyzowana imbir kandyzowany Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać olej i dżem, wymieszać.Do jabłek dodać suche składniki, mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki .Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Torcik Wuzetka 218

Torcik Wuzetka Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu  i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę  o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)kakao i bardzo delikatnie wmieszać, by masa pozostała puszysta. Przelać do tortownicy i piec ok. 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.  Po wystudzeniu przekroić na pół. Poncz do nasączania: Podane składniki wymieszać w szklance.  Krem śmietanowy: Żelatynę wymieszać

My sweet a life
Torcik Wuzetka 221

Torcik Wuzetka Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu  i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę  o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)kakao i bardzo delikatnie wmieszać, by masa pozostała puszysta. Przelać do tortownicy i piec ok. 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.  Po wystudzeniu przekroić na pół. Poncz do nasączania: Podane składniki wymieszać w szklance.  Krem śmietanowy: Żelatynę wymieszać

My sweet a life
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 283

Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką . Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem. Ciasto bakaliowe z masą budyniową: Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 blaty. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić

Różne smaki w kuchni
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 632

Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką . Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem. Ciasto bakaliowe z masą budyniową: Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na 2 blaty. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić

Słodkości i nie tylko
Dietetyczna pizza z patelni - szybka, prosta i smaczna :) 155

Lubicie pizzę? Ja uwielbiam! Ale tylko i wyłącznie tą domowej roboty :) Wiadomo, żeby zrobić pizzę potrzeba troszkę czasu - wyrośniecie ciasta, przygotowanie farszu i upieczenie tego włoskiego przysmaku. Dziś proponuję Wam pomysł na szybką, a ponad to dietetyczną i zdrową pizzę niskotłuszczową! Cechy charakterystyczne: chrupiące brzegi i mięciutki środek wypełniony przepysznymi składnikami i aromatycznymi przyprawami. Po prostu pycha! Przygotujecie ją migiem

Zdrowie na języku :P
Pleśniak - skubaniec 1572

szukamy przepisu na dużą blachę, na ciasto warstwowe, ale takie przy którym nie trzeba się narobić i które będzie szybko gotowe, to przepis na pleśniak jest idealny. Idealny jest również gdy zalegają nam w lodówce dżemy, powidła, owoce z nalewki :) czy inne przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki(...)zepsuć. Ma jedną wadę - szybko znika, bo ciężko zakończyć konsumpcję na jednym kawałku.Przepis na dużą blachę:1 masło 250 g3 szklanki mąki1 szklanka cukru5 jajek3 łyżeczki proszku do pieczenia1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszkugorzkie kakaoowoce, dżem, powidła lub co tam mamyZagniatamy mąkę, masło, 1 całe jajko, 4 żółtka, proszek do pieczenia.  Ciasto dzielimy na 3 części

Z butelką mleczka w tle
Kruche ciasteczka kakaowe z cukrem trzcinowym 164

Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą, solą i kakao. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, którą rozkruszamy. Możemy też szybko, krótko zmiksować. Dodajemy cukier puder, jajko i całość wyrabiamy (ręcznie lub w malakserze) do uzuskania gładkiej masy.  Z ciasta formułujemy wałek i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy(...)pieczenia. Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 8 - 10 min na środkowym poziomie. Ważne! Żeby ciasto podczas wałkowania nam się nie przyklejało, rozdzielało, wałkujemy przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją, łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier

Moniki Smakołyki
ŚNIEGOWE KULE 319

migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!    SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 300 g* miękkie masło – ok. 230 g* płatki migdałowe – 100 g* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka* cukier puder – 30 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy

Ostra na Słodko
Ciasteczka waniliowe z migdałami 191

migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!  SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 300 g- miękkie masło – ok. 230 g- płatki migdałowe – 100 g- olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Masło ubijamy z cukrem na gładką masę.  Dodajemy olejek

Ostra na Słodko
Maliny i borówki pod kruszonką (crumble) 248

Macie w domu owoce, masło, mąkę i cukier? Jeżeli tak, to macie składniki na pyszny i szybki deser, jakim są owoce pod kruszonką, znane również pod

Relaxtime
Faworki 143

ostatki najlepsze są faworki, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Faworki Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżki spirytusu lub octu - 4 żółtka - szczypta soli - 2 płaskie łyżeczki masła - 3-4 łyżki śmietany - cukier puder do posypania - olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Dodać pozostałe składniki dokładnie ugniatać przez około 20 minut. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na placki

Kulinarne życie
muffiny z jabłkami i krówkami 186

pieczenia, cukier waniliowy, sodę, cukier, krówki i jabłko. Wymieszać widelcem. W drugiej wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej babeczki posypać startą kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. PORCJE: 15 sztuk

zabawa smakiem
Tarta Rafaello 229

może by tak ciacho? Szybkie, bez pieczenia i kokosowe? Zachęcam do wypróbowania przepisu na tartę Rafaello. Mniaaam! Tarta Rafaello Składniki: 375 g herbatników, 250 g masła, 250 ml śmietany 30%, śmietan fix, łyżka cukru pudru, 200 g kremu kokosowego, 3/4 szklanki wiórek kokosowych, Wykonanie: Herbatniki mocno kruszymy (ja użyłam w tym celu rozdrabniacza). Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy(...)wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Krem kokosowy wykładamy na tartę, na niego nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego

paapilotkaa