Normalnie zakochałam się w kluseczkach francuskich! Są banalnie proste w wykonaniu, szybkie i nie trzeba brudzić rąk. Do tego są miękkie, pulchne i smakowite. Doskonale smakują z gulaszem czy sosem jak i z bułką tartą i masełkiem. Następnego dnia, podgrzane na patelni, nie tracą niczego ze smaku i struktury. Polecam 😊 Składniki: 3 jaja 6 łyżek masła(...)być zwarte na tyle aby dało się je wziąć w rękę. W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek małą łyżeczką nakładamy niewielkie porcje ciasta i gotujemy przez ok. 3 minuty. Należy szybko wrzucać kluseczki, nie troszcząc się zbytnio o ich kształt. Wrzucone na wrzątek nie utoną ani nie będą się sklejały ale należy je delikatnie przemieszać. Po ugotowaniu
Ze smakiem bez glutenuPrzygotuj kruche ciasto : miękkie masło utrzyj w misce. Dodaj przesianą mąkę, jajko, miód i zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy oraz sól. Połącz składniki szybko ugniatając opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz. Przygotuj farsz : oczyszczone pigwy obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z klasykiem ,którym jest sernik królewski. Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet, jest łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze-ZAWSZE się udaje, i pięknie wygląda. :-) SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę około 22x35cm KAKAOWE CIASTO: -3,5 szkl. mąki (szklanka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzelewamy na ciasto. Na niej układamy połówki śliwek. Śliwki posypujemy kruszonką. kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!) Ciasto posypane kruszonką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut
Bon appetit mon amiePachnący aromatyczną mieszanką przypraw korzennych, miękki i słodki wypiek na Boże Narodzenie. Oczywiście może być też zwykłym ciastem weekendowym 😊 No i nie trzeba czekać dwóch tygodniu aż zmięknie... Łatwy i szybki w wykonaniu, słodzony wyłącznie miodem. Można go wzbogacić bakaliami. A jeśli się zeschnie w oczekiwaniu na skonsumowanie można go pokroić w kostkę, polać czekoladą i będą(...)całość. Można to zrobić mikserem. Całość będzie bardzo sucha ale nie należy się tym przejmować. Dodać miód i zmiksować całość. Można użyć miodu płynnego lub gęstego. Miód sprawi, że ciasto nabierze lejącej konsystencji. Następnie dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy lub aromat i kakao - opcjonalnie. Całość porządnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Nie należy za długo miksować ciasta ponieważ mocno się
Ze smakiem bez glutenuNowym Roku, który zaczął się pięknie i mam nadzieję, że cały będzie równie udany jak sylwestrowa noc i tego również Wam życzę. :) Po świątecznych wydumanych ciastach naszła mnie ochota na coś prostego i szybkiego w wykonaniu, bo ciastko do kawy być powinno. Podzielę się dziś z Wami, moja wersją tradycyjnego pleśniaka. Wersją jabłkową, która z reguły wychodzi bardziej wilgotna(...)szczypta soli 4-5 jabłek cynamon Oddzielamy białka od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz zimną margarynę i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Następnie dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, aż uzyskamy jednolity brązowy kolor. Brązową
Cynamonowe szczęścieucierane, ale niewielki dodatek miodu dobrze podbija słodki niczym miód smak renklod. Chyba to mój ulubiony rodzaj śliwek. Świetnie nadają się na przetwory i proste ciasta. Żałuję tylko, że w rodzinnym sadzie bardzo szybko mija na nie sezon. Blaszka o wymiarach 25x30cm Składniki: 125 g masła 150 g cukru 2 łyżki miodu 2 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki(...)Wówczas dodać miód. W następnej kolejności dodawać po jednym jajku. Ciągle mieszając wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko. Całość wymieszać na gęste i gładkie ciasto, które przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzch poukładać ściśle śliwki, skórką do dołu. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut
My simple kitchenzagnieć w kulę. Do startych jabłek możecie dodać większą szczyptę cynamonu. PRZYGOTOWANIE: W większej misce (możesz także na stolnicy) łączę ze sobą składniki na kruche ciasto, dodaję masło posiekane w mniejszą kostkę, zagniatam szybko dłońmi. Na początku ciężko się łączy, jednak po chwili ugniatania złączy się w kulę. Zawijam ją w folię spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki. Przez(...)doprawiam cynamonem. Przygotowuję formę do pieczenia. Smaruję ją tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wracam do ciasta. Schłodzone ciasto dzielę na pół, kroję je nożem. Jedną część zawijam ponownie w folię i odkładam do zamrażarki na czas przygotowywania szarlotki. Drugą porcję ciasta kroję na kilka plastrów
Zasmakuj Kuchnialbo wegabów. Z kolei bazą dla nadzienia jest fasola – tak jak można byłoby się spodziewać w meksykańskiej pizzy A całość jest niezwykle pyszna i szybka w przyrządzeniu. Polecam, nie tylko dla dzieci! Składniki: Ciasto: placki tortille według tego przepisu<klik> lub ze sklepu Nadzienie: 1 puszka fasoli czerwonej, czarnej lub białej (razem z aquafabą!) 1/2 cebuli
Lamarida.plborówek/brusznic, 7 – 8 łyżek cukru, 3 jajka, 2 czubate łyżki cukru pudru 1 białko Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość około
królestwo garówswojego sprawdzonego przepisu na spód jakiejkolwiek wytrawnej tarty. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe suche składniki, listki tymianku rozcierając w dłoniach. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg
les mirabellesPRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki na masę rozdrabniamy ( ciasta, ciastka i orzechy ), można robotem, blenderem lub tłuczkiem. Wsypujemy do miski, dodajemy rodzynki, kokos, olejek i masę czekoladową. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą i będą stanowiły jedną zwartą masę. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią aluminiową. Na dno i boki rozkładamy herbatniki. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier waniliowy i nasączamy(...)momentu aż ubijemy śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami aż będzie sztywna, na koniec wlewamy żelatynę szybko miksujemy aby nie powstały gródki. Na zimne ciasto rozsmarowujemy bitą śmietaną i ponownie chłodzimy około 2 -3 godzin. Bajaderkę posypujemy obficie tartą czekoladą, kroimy na kawałki i podajemy. Ciasto jest bardzo smaczne
Kulinarne Fantazje Mariolijest mnóstwo- i w tym roku w naprawdę korzystnych cenach! Warto skorzystać, tym bardziej , że śliwki dobrze sprawdzają się z prawie każdym rodzajem ciasta: czy to kruchym, drożdżowym czy nawet biszkoptem. Ja zdecydowałam się na szybkie ciacha półfrancuskie - dobre , jak nie najlepsze- na ciepło posypane pudrem- pyszota! Absolutnie wyważony poziom cukru- bo w samym cieście nie ma go wcale- słodkość
Domowe ciastaposypujemy czarnuszką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Podajemy gorące – z czym, kto lubi (same, z ketchupem, musztardą…) Parówki w cieście francuskim z czarnuszką to chyba najbardziej „wyjściowa” wersja ich podania. Łatwo, szybko, smacznie i przy wykorzystaniu minimalnej ilości składników. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Parówki w cieście francuskim z czarnuszką
mojewypiekiinietylkoposypujemy czarnuszką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Podajemy gorące – z czym, kto lubi (same, z ketchupem, musztardą…) Parówki w cieście francuskim z czarnuszką to chyba najbardziej „wyjściowa” wersja ich podania. Łatwo, szybko, smacznie i przy wykorzystaniu minimalnej ilości składników. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Parówki w cieście francuskim z czarnuszką
mojewypiekiinietylkotylko zaczyna się sezon rabarbarowy musi pojawić się u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Piekę od razu dwa bo tak szybko znikają. Najlepszy jest rabarbar tzw. malinowy o czerwonych łodygach bo mniej kwaśny, ale i ze zwykłego wyjdzie pyszne ciasto tylko rabarbar trzeba bardziej posłodzić. Kwaskowatość rabarbaru przełamana słodkością bezy - to jest to! Składniki: Ciasto
Cukiernia PychotkiZostawiamy na moment ubite białka w misce. Dalsza praca jest szybka, na pewno nic im się nie stanie. Żółtka ubijamy w drugiej misce z cukrem do białości, mają być bardzo puszyste a cukier rozpuszczony – jak w koglu moglu. Nie zmniejszamy ilości cukru – to jest naprawdę najmniejsza możliwa – inaczej ciasto będzie smakowało tylko jajkami! Cały czas miksując, wlewamy do jajek rozpuszczone
Karo in the Kitchenłyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Musi być miękkie i elastyczne, ale nie lepkie. Ślad po wbitym w nie palcu powinien szybko znikać. Odstawiamy je na godzinę-półtorej, przykryte, w ciepłe miejsce. Ciasto przed dalszą obróbką powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Zioła dokładnie siekamy – jeśli macie gruby szczypior – razem z cebulką. Pietruszkę bardzo drobno, na mgiełkę. Super
Karo in the Kitchen