pachnące wanilią kruche maślane ciasto - tartę pełną jabłek i malin. Zachęceni? Jeszcze nie? Dodam,że jest naprawdę prosta w wykonaniu i pyszna! Tarta jabłkowa z malinami Składniki: a)kruche ciasto 1 kostka schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki (200 gram) 2,5 szklanki mąki krupczatki 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka szczypta soli b) nadzienie 3-4 jabłka (szara reneta(...)małe kawałki. (ok 1-2cm/1-2cm) 2. Posiekaj szybko masło z mąką i cukrem tak by masa przypominała kruszonkę. 3. Dodaj żółtka i sól. Szybko zagnieć. 4. Jeżeli masz problem z wyrobieniem ciasta i uformowaniem go w kulę - dodaj odrobinę lodowatej wody. (ok. 1 łyżki) 5. Z ciasta uformuj kulę, obwiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum
U Fiolkiciasta staje się niemalże idealnie płaska. Sernik najlepiej piec na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu – mógłby on sprawić, że jego wierzch wyschnie i zbyt szybko zacznie pękać. Gdy zależy nam na zachowaniu jasnego koloru ciasta przy wyższej temperaturze, przykryjmy je folią aluminiową. Chcąc zabezpieczyć wierzch sernika przed pękaniem, wstawmy go do piekarnika razem z naczyniem z wrzącą wodą lub pieczmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto jest pójściem na łatwiznę :) Czasami tak się zdarza ;) Bardzo lubię morele, szczególnie gdy są poddane obróbce. Dzięki połączeniu gotowych w sumie produktów wyszło szybkie i bardzo smaczne ciasteczko do niedzielnej kawy. Składniki : gotowe ciasto francuskie naturalny serek homogenizowany kilka moreli brzoskwinia łyżka cukru Ciasto francuskie posmarować warstwą serka. Ułożyć połówki moreli (miąższem do góry) i cząstki brzoskwini. Posypać cukrem
Weekendy w domu i ogrodziemnie w domu w tempie ekspresowym. Jeszcze ciepłe zostało pochłonięte w połowie :) P.S W tym tygodniu będzie truskawkowo :) Jutro zapraszam na szybki dżem a w piątek na torcik sernikowy. Składniki na ciasto 20x30: 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 550), 100 g masła, 1/2 szklanka cukru, 1,1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1, 1/2 łyżki
Delicious TitbitsSkładniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2
Luźna Kuchniajajka200 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao Składniki na polewę:100 g czekolady mlecznejłyżka masłałyżka mlekaDzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki :) Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło(...)następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę (fot.1) i wymieszać.Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać i dodać do ciasta (fot.2). Wszystko dokładnie wymieszaćPrzygotować foremkę "keksówkę". Wysmarować ją masłem i przelać do niej przygotowane ciasto (fot.3). Wyrównać (fot.4). Piec w temperaturze 180ºC przez około 45-50 minut, do momentu "suchego patyczka
Świat CiastaTaką pizzę można zjeść na obiad albo przygotować ją na spotkanie ze znajomymi, dzieląc na mniejsze kawałki "do ręki" jako przekąska. Łatwa i szybka w wykonaniu, a do tego bardzo smaczna.Składniki:opakowanie ciasta francuskiego2-3 pomidory2 kule mozzarelliświeża bazylia, sól, pieprzSposób przyrządzenia:Rozwijamy ciasto francuskie i delikatnie zawijamy końce, żeby nie wypłynął ser kiedy się rozpuści. Na cieście
upichcicoczywiście kruche z nutą miodu doda fajną nutkę słodyczy, mam przynajmniej taką nadzieje. Nie byłabym sobą jakbym nie podjadła jednej:) oby wszyscy przyszli szybko bo nie wiem czy utrzymam ręce przy sobie:) Składniki: ciasto:0,5 kostki masła25 dag mąki3 łyżki miodułyżeczka sody oczyszczonejjajkoMasa: 250 ml śmietany kremówkifix do śmietany lub łyżeczka żelatynyszklanka bakalii2 łyżki miodurum
ciastkarnia na kruchym spodzieUwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez dodatków lub w towarzystwie sosu czosnkowego albo ketchupu. Przepis wymyśliłam kiedyś w przypływie chwili i… tak nam posmakowała ta przekąska, że po dziś dzień ją robię zmieniając jedynie przyprawy Spróbujcie. Składniki: 1 mały kabaczek (najlepiej
Słodkie okruszkioczy :) Lekkie biszkopty wspaniale łączą się z kremową masą z serka mascarpone. Na pierwszy rzut oka wydaje się być bardzo trudne w przygotowaniu, ale szybko upewniamy się, że nie należy do kategorii skomplikowanych ciast :) Zapraszam! Szachownica Składniki: biszkopt jasny: 3 jajka trochę ponad połowę szklanki cukru 8g cukru waniliowego 1 szklanka (250ml) mąki 6 łyżek oleju 6 łyżek ciepłej
Tagebuch po polskumoich odchudzających się domowników lany chrust. Ma on swoje plusy, mianowicie robi się bardzo szybko, po drugie nie wychodzi go dużo, szybko się zjada, więc szybko znika, nie kusi zbyt długo, po trzecie ciasta jest mniej więc i kalorii mniej spożyjemy. A smak i tak zostaje, obowiązek spełniony również. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgodziny. Tak żeby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto lekko przyklepujemy i ponownie przekładamy na oprószoną mąka stolnicę. I wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne, tak żeby po naciśnięciu szybko wracało do poprzedniego kształtu. Przekładamy je na blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm (lekko posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i rozciągamy i kształtujemy tak żeby się ładnie(...)kształt blachy. I znowu przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Posiekany rozmaryn wrzucamy do oliwy, która nam została. Czubkami palców robimy w cieście wgniecenia co 4 cm. Po wierzchu polewamy pozostałą oliwą z rozmarynem i oprószamy solą gruboziarnistą. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach, aż się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika
Marder&Marder Manufactureczosnkiem sprawdza się zarówno jako obiad dla dwojga, jak i jako przystawka dla gości. Składniki Ciasto: ¼ kostki masła szklanka mąki pszennej 3 łyżki letniej wody (lub tyle, ile ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł 3 jajka kubeczek śmietany kulka mozarelli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej, szczypta(...)wsypać mąkę, do środka zetrzeć na tarce dobrze schłodzone masło. Wymieszać wszystko tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać sól, wodę i oliwę. Zagnieść szybko. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę lub formę do tarty z wyjmowanym dnem. Brzegi tarty powinny mieć ok. 2- 3 cm wysokości. Spód do tarty trzeba ponakłuwać
Kulinarne Inspiracjekrótko zmiksować. Ciasto wyjąć z lodówki. Na warstwie kokosowej poukładać brzoskwinie pokrojone w cienkie plasterki. Na brzoskwinie wyłożyć śmietankowy krem z ricotty (szybko będzie tężeć, więc nie ociągajcie się ;)), wyrównać powierzchnie szpatułką. Wierzch ciasta posypać podprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi płatkami migdałów. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniepotoczyła się na temat ciasta francuskiego, które bardzo lubię. Opowiedziała mi o tym w jaki sposób przyrządza z niego pierożki. Przepis prosty i dość szybki. W sam raz na przegryzkę lub obiad. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok 400 gr piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 serki topione (ja dałam goudę i edamski), olej, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej
Państwo Wojtczuk gotująkusić mini torcikami z ciasta francuskiego z kremem i owocami. Piękne jak z cukierni, ale takie przygotowane w domu są o wiele lepsze. Deser szybki i prosty w wykonaniu. Jak już będziemy mieć upieczone kawałki ciasta francuskiego, to tylko ubijamy krem, który wykładamy na połowę mini torcików, dekorujemy owocami, przykrywami drugą porcją, posypujemy cukrem pudrem i pałaszujemy :). Proste
Zakątek rozkoszy kulinarnychNieskomplikowany, bardzo prosty przepis na szybki sernik na zimno. Deser idealny na letnie dni kiedy mamy ochotę na lekkie owocowe ciasta przy których nie trzeba spędzać dłuższego czasu w kuchni. Sernik na zimno z serka homogenizowanego możemy przygotować z dowolnymi owocami co sprawia, że za każdym razem może być inny a bazowy przepis pozostaje taki sam. Osoby, które chcą jeszcze
Słodka Stronaurosło.. . .dla mnie ciut za suche było,z pomocą przyszła strzykawka i nasączyłam herbata ,wstrzykując po bokach. „ Noc w Wenecji" jest szybkie do zrobienia ,niesamowicie lekkie ,mało słodkie i pyszne ciasto. Obydwa ciasta piecze się razem. przepis ze zmianami
mojej kuchniproszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kakao Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać masło, posiekać nożem aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i żółtka, całość szybko zagnieść. Podzielić na dwie części - mniejszą i większą, owinąć każdą w folię spożywczą i zamrozić. Blachę o wymiarach 33x20 cm natłuścić i wyłożyć papierem
Domowa cukiernia Ewymasła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i żółtka, całość szybko zagnieść. Podzielić na dwie części - mniejszą i większą, owinąć każdą w folię spożywczą i zamrozić. Blachę o wymiarach 33x20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia
Domowa cukiernia EwyCytrynowe muffinki z borówkami! Dzisiaj szybka i bananie prosta rzecz, muffinki! Lubię muffinki o smaku cytrynowym, które idealnie komponują się z kwaśnymi owocami takimi jak: jagody czy borówki. I pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu nie potrafiłam zrobić dobrego ciasta ucieranego! Teraz ucierane to ciasto, które jest na moim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się
SMYKWKUCHNIorzechami a bazie białek-najlepsze :D potem znów warstwa kemu i na koniec druga połowa kakaowego biszkoptu :-) Całość jest polana czekoladą i posypana orzechami. Ciasto jest wspaniałe,wbrew pozorom robi się je łatwo,szybko i przyjemnie :-) Polecam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1,5 łyżki kakao -5 łyżek mąki pszennej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka). Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze