wieku, w Wielkiej Brytanii na skutek racjonowania żywności w czasie II Wojny Światowej. Fala emigracji przeniosła ten popularny deser na teren USA. Jako niezwykle smaczne i tanie ciasto stało się szybko ulubionym deserem anglosaskim a organizacja Food Network uznała ten deser za jedno z pięciu najpopularniejszych ciast. W każdym kraju, w jakim to ciasto się wypieka przepisy się nieco różnią
Jacob TastesMaślane ciasto ze śliwkami – proste i pyszne! Łatwe, szybkie i przepyszne maślane ciasto ze śliwkami. Przepis na ten fenomenalny placek pochodzi z bloga Passionfruit. Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 200g masła (z czego 50g użyjemy do kruszonki) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego ok. 0,5 kg śliwek
Blog z Apetytemkuchenny. Dodać cukier i sodę - wymieszać. Dodać zimne masło i wszystko razem nożem posiekać. Jajko roztrzepać ze śmietaną i miodem, dodać do reszty składników. Wszystko razem zagnieść szybko na gładkie ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy (blacie kuchennym) delikatnie podsypanej mąką. Wykroić lub uformować dowolny kształt, a następnie(...)cukru drobnego Diamant 200 g mąki pszennej szczypta soli Mąkę przesiać, dodać cukier puder i sól. Wymieszać. Dodać masło i ostrym nożem posiekać wszystko razem. Na końcu szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Po wyjęciu z lodówki, na podsypanej lekko mąką stolnicy rozwałkowywać na dowolna grubość. Przy grubości około
Codzienna kuchnia niecodziennaminuty. Następnie dodać masło orzechowe, wymieszać aż składniki się stopią i połączą. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na ok 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować, upiec trzy jednakowe blaty. Obie śmietany zmiksować (osobno) aż powstaną gęste, gładkie kremy. Na pierwszym(...)karmel po zastygnięciu będzie zbyt "twardy"). Następnie ściągnąć z ognia, dodać łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszać. Na końcu wrzucić pokrojone orzeszki. Karmel wylać na ciasto (czynność tę należy wykonać dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga). Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomierną warstwą wierzch ciasta
6nieboszybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one. Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado(...)Muscovado 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej cukier puder Wykonanie: Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić
Kulinarne przygody Gatitypyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po leżakować najlepiej 2- 3 dni wtedy blaty cudnie nasiąkną pyszna masą. Fakt , że z ciastem należy pracować dość szybko ,bo zimne bardzo trudno rozwałkować ale znalazłam na to sposób podgrzewając każdą część przed wałkowaniem kilka sekund w mikrofalówce. Składniki na ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 600 gramów mąki(...)dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemnieje. Stopniowo dodawać do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagnieść razem do połączenia się
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaminut w ciepłe miejsce. Kruszonka 50g zimnego masła 50g mąki krupczatki 50g cukru trzcinowego 50g płatków migdałowych Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać migdały, szybko zagnieść. Odłożyć do lodówki. Ciasto przygotowany zaczyn 500g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 70g masła 1 jajo 1kg śliwek Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Mąkę przesiać i wymieszać(...)rozpuścić w nim masło. Do mąki z masłem dodać pozostałe składniki. Wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć uderzając i jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście poukładać połówki śliwek (skórką do dołu). Odstawić na 20 minut. Na ciasto rozkruszyć kruszonkę. Piec w 180C przez 50 minut. Smacznego
Pełny talerzkremówki 150 g gorzkiej czekolady 80% Dodatkowo: bakalie na wierzch mazurka (u mnie: suszone śliwki, suszone morele, migdały w płatkach, orzechy włoskie i wiórki kokosowe) Ciasto kruche: Podane składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części(...)Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Z mniejszej części ciasta uformować rulon i obłożyć nim boki ciasta, tworząc ramkę. Za pomocą widelca można utworzyć szybki i łatwy wzorek. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wystudzić. Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać
My simple kitchenDodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść rękami. Połowę ciasta umieścić w blaszce o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze wklepać w dno formy. Pozostałe ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić(...)wyłożyć ostudzone jabłka. Na jabłkach rozprowadzić różową piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego. Piec w 180 st.C przez 40-50 minut do ładnego zarumienienia (jeśli ciasto za szybko zaczęłoby się rumienić, należy przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem szarlotkę można posypać cukrem pudrem i podać, np. z gałką
Nastoletnie Wypiekaniesily ani ochoty.Zniknelam jednak w kuchni w celu przygotowania szybkiej przekaski. Niedlugo w miejsce tych mniej zdrowych i bardziej kalorycznych pojawia sie chrupiace mlode marchewki, ogorek czy w koncu soczyste pomidory. Czekam na nie z utesknieniem, a poki co zadowalam sie ulubionym ciastem francuskim.Szybkie "kanapki" z ciasta francuskiego i parowekskladniki: opakowanie ciasta francuskiego pol czerwonej papryki kilka oliwek 6 parowek
Przysmaki KarolkiNiezawodny, sprawdzony i szybki przepis na wytrawne ciasto. Idealne do tart czy małych babeczek. Zawsze robię podwójną porcję (z kostki masła) i mrożę połowę ciasta, przydaje się w sytuacjach kryzysowych(...)Składniki 200g mąki pszennej (używam z Młyn Kopytowa) 100g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce około godziny. Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy
Gotowanie i blogowanieSzybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować? Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta
Zasmakuj KuchniSzybka i prosta tarta na cieście francuskim z przepysznym kremem kokosowym, mnóstwem świeżych truskawek i pachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu truskawkowego!😍 Już niewielki kawałek takiej tarty to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka 😉 Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami po prostu musi smakować obłędnie, dlatego
Słodko-Słony Świat IlonySzybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki
Mała CukierenkaSzybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki
Mała CukierenkaSzybki sposób na słodki podwieczorekCiasto porzeczkowe SKŁADNIKI:olej -0,5 szklmąka -1,5 szkljajka -4 sztcukier brązowy - 0,5 szklproszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkijajka - 4 sztporzeczka czarna - 300 gcukier puderPRZYGOTOWANIE:Jajka wybić do miski, ubić mikserem. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy wlewać cienkim strumieniem olej, dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać porzeczki do ciasta, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, włożyć do piekarnika i piec ok.45 minut w 160 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusi