fajny szybki wypiek, o którym nigdy nie napisałem na blogu. Owsianki zrobiłem wiele razy i zawsze się udają. Do miski wrzucamy 0,5 kg płatków owsianych, 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 op. proszku do pieczenia, 1 szkl. oleju, 2 jajka i ścieramy na grubych oczkach dwa jabłka. Potem wyrabiamy lepkie ciasto. Można też dodać rodzynki
chleba naszegoSmaczna tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, bez cukru, bez glutenu na kolejną „ Zdrową Środę ”. Ma intensywny orzechowy smak i jest bardzo sycąca, mnie smakowała
Mała Cukierenkabędzie bardzo prosty i szybki. Świetny na obiad, ale też jako dodatek na kanapkę. Powstał z braku pomysłu na obiad, z niewielu składników. Zrobiłam na próbę, a że okazał się całkiem smacznym rozwiązaniem to postanowiłam pokazać go też tutaj ;) Aquafabę, która pozostanie po odsączeniu ciecierzycy możecie oczywiście wykorzystać piekąc biszkopt lub ostatnio publikowane przeze mnie ciasto :) Wegański a'la pasztet
FitKotMuffiny jajeczne. Edyta Guhl. Witajcie serdecznie ! Nie wiem jak u Was, ale nas kompletnie zasypało śniegiem. Obudziłam się dość późno, bo długo pracowałam i było jakoś
dolcevitainmykitchenpowinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na 12 jednakowych kawałków, uformuj bułki, wyłóż na blachę do pieczenia zachowując odstępy między bułkami, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 st.C (grzanie góra-dół). Bułki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz 15-20 minut, jeśli bułki zbyt szybko będą się rumienić obniż temperaturę
SzczyptaSmaQzachwytu! Ciasto smakuje obłędnie, jest delikatne i ma piękny kolor – mimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku! Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą. Idealna na poprawę humoru do popołudniowej kawki! Bardzo łatwa i szybka do zrobienia ( do zjedzenia też! ) SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoUwaga! Wpis okolicznościowy – na Dzień Mamy! Na początek garść faktów: moja Mama bardzo dobrze, zdaniem rodziny, a zwłaszcza zięcia, bardzo dobrze piecze i gotuje
Szybko Tanio SmacznieFlammkuchen albo tarte flambée to kolejny przykład prostej, lokalnej kuchni. To wiejskie, proste danie tradycyjne dla alzackiej (i nie tylko, bo charakterystyczne jest także dla
Szybko Tanio Smacznierazu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia
Bullioszybko i sprawnie . Ja na zdjęciu proponuję ze śmietaną bez laktozy i sosem malinowym i cynamonem , ale dodatki jak najbardziej według uznania . Składniki 3 duże ziemniaki ugotowane 1 jajko 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 1 szklanka mąki Wykonanie Kiedy ziemniaki mamy już ugotowane i wystudzone to zabieramy się do wyrabiania ciasta
Mój Smakwpadacie do domu i szybko by się coś dobrego zjadło? Albo nachodzi Was na upieczenie jakiegoś dobrego ciacha? Chyba na takie okazje, ktoś wymyślił jabłka zwane duszonymi, smażonymi lub prażonymi. Żeby przygotować pyszne danie wystarczy ugotować tylko ryż, czy usmażyć kilka naleśników. Obiad gotowy w 15 min. Podobnie będzie ze zrobieniem szarlotki. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i wyłożyć jabłka
Mieszam w GarnkuNiby takie proste danie, szybko je się robi, a jakie dobre i, jak można porządnie się nim najeść. Składniki: (dla 4 osób) 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 2 szklanki mąki szczypta soli 2 małe jajka lub jedno duże olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować. Ciasto powinno być lejące
Wołowina od rekinadziś proste i szybkie danie, którego nauczyła mnie babcia: fot. Izabela Magdalena Kluseczki z miseczki 3 jajka ok. 2-3 szklanek mąki mleko szczypta soli słoik dżemu/ powideł łyżka masła szczypta cukru Jajka delikatnie ubić. Mąkę wsypać do miski, do mąki wrzucić szczyptę soli, jajka, mleko i wyrobić z tego łyżką gładkie i elastyczne ciasto. Kluski mają być "rzucane
Kuchnia smakówW sklepach i na targu pojawił się rabarbar. Na liście moich tegorocznych przepisów były drożdżówki – postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i oto efekt. Drożdżówki
Szybko Tanio Smacznietruskawkami i rabarbarem to szybki i pyszny deser, który również może być smacznym, słodkim śniadaniem. Soczyste, słodko-kwaśne nadzienie zapiekane pod grubą warstwą kruszonki z pełnoziarnistej mąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu
Słodko-Słony Świat Ilony