kwaśny! Do rondelka włóż kawałek masła, roztop. Dwie łyżki koncentratu pomidorowego DWORSKI rozpuść w gorącej wodzie, wlej do rondelka , dodaj przypraw Skworcu i listki bazylii. Pod przykryciem doprowadz do wrzenia, sprawdz smak. Wyłącz. Właściwie już wszystko gotowe. Włącz piekarnik na 200 stopni. Przygotuj sos beszamelowy . JAK ZROBIĆ SOS BESZAMELOWY ? SKŁADNIKI: − 500 ml mleka − łyżka masła − 3 łyżki mąki − listek(...)zielem angielskim. Zdjąć z ognia, ostudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić. Na rurki wlej najpierw sos czerwony. Zetrzyj po wierzchu ser grana padano. Albo parmezan. Jeśli nie masz- na pewno nic się nie stanie. Poukładaj na wierzchu sera edama Ryckiego w plasterkach
Z Kuchni Do KuchniSzybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos(...)podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia
Kulinarne przygody Gatityciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku byłam zaskoczona tym połączeniem, jednak szybko zmieniłam zdanie! Ciasto na pizzę co prawda robiliśmy w maszynie, ale równie dobrze można go przyrządzić ręcznie :) Składniki : Ciasto : 1 + 1/2 łyżeczka suchych drożdży instant 100g(...)ogniu. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd
Kitchens AlphabetKolejny szybki przepis w cyklu DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce i smażymy bez dodatku tłuszczu na grillu elektrycznym. Kaloryczność dania poniżej 300 kcal ;-) Zamieszczam też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po 4 lub 5 posiłków(...)jogurt naturalny 150 g - kromka chleba słonecznikowego , 50 g chudego twarogu, pomidor Dzień 3 - jajko na miękko, kromka chleba razowego - kawa z mlekiem, mały owocowy jogurt 120 g - krem pomidorowy z szynką parmeńską (przepis na blogu) - banan - 2 wafle ryżowe, 3 plasterki polędwicy sopockiej, kiszony ogórek, 1/2 pomidora Dzień 4 - jajecznica z 1 jajka robiona na parze z dymką
SMYKWKUCHNISkładniki: 5 czerwonych papryk 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwy tyle, żeby przykryła dno garnka 2 papryczki chilli 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier do smaku Przygotowanie: Papryki przekroiłam na połowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego(...)jest to sztywny czas. Bardziej chodzi o przegryzienie się smaków i uzyskanie gęstej i kremowej konsystencji. Gorący sos przełożyłam do czystych, małych słoików, dobrze zakręciłam i ustawiłam do góry dnem do ostygnięcia. Nie pasteryzowałam sosu, bo wiedziałam, że szybko go zjemy:) Bliżej jesieni, gdy papryki i bakłażany stanieją, zrobię większe zapasy sosu i wtedy na pewno będę pasteryzować
Chilli Czosnek i OliwaFilety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala z cebula,ktore tworza niezwykle pyszny aromatyczna sos.Poleca,bo pracy niewiele,a efekt znakomity. Skladniki na 4 porcje: 4 duze piersi z kurczaka 4 duze cebule 1,5 lyzeczki posiekanego imbiru(...)mieszanki przypraw garam-masala 1,5 lyzeczki swiezo wycisnietego czosnku 1 lyzeczka chili w proszku-dla amatorow pikantnych smakow 1 lyzeczka mielonej kolendry 4 ziarenka pieprzu 3 lyzki przecieru pomidorowego 300 ml wody 2 lyzki soku z cytryny olej szczypiorek Wykonanie: cebule obrac i posiekac w kostke.Podsmazyc na rozgrzanym oleju,a do zrumienionej cebuli dodac garam-masale,imbir,czosnek,chil
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś jest pierwszy dzień września, moja mała pierwszy raz poszła do szkoły.Nie wiem kto był, jest bardziej przerażony ona czy ja:) Czas tak szybko leci a nie dawno była taka malutka :) Aby zająć myśli ugotowałam na obiad gołąbki. Jedno z moich ulubionych dań choć ich odmian jest kilka. Gołąbki o których mowa są bez zawijania, całą zawartość dobroci(...)smaku bułka tarta do obsypania łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5 litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup) 1 przecier pomidorowy 3 bulionetki (użyłam domowej do smaku jak go zrobić klik ) SPOSÓB WYKONANIA - główkę kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści
Basia w kuchniCudowne w tych śledziach jest to, że smaki przechodzą po sobie po kolei. Najpierw czuć lekką nutę cynamonu, a dopiero za chwilę, możemy poczuć pikantny smak
IMPRESJA SMAKUDzisiaj proponujemy pyszny, szybki warzywny sos do spaghetti. My lubimy go zajadać na ostro więc zawsze dorzucamy nieco chili lub ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g(...)oraz pieprzem i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego
Kolizje Smakówziołowy, słodka papryka Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu ½ łyżeczki musztardy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny około 4-5 kaparów bardzo drobno posiekanych 1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie)* sól, pieprz *sos Worcstershire to popularna na całym świecie przyprawa, można ją trochę porównać z naszym Maggi. Sos pochodzi z Anglii(...)produkowany jest w mieście Worcester. Sos idealnie nadaje się do przyprawiania wołowiny, sosów pomidorowych, różnego rodzaju dipów, znajdziecie go również w składzie popularnego drinka " Krwawa Mary ". Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy
Mania GotowaniaOdmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś wybrałam risotto z owocami morza, mające szczególne miejsce w menu moich córek! Powiedzmy, że za piękną krewetkę mogłyby się nawet pobić) he he Do tego risotta używam wyłącznie świeżych, kupionych na miejscowym rybnym targu(...)paseczki), krewetki 300 g ryżu , mój vialone Nano, musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał. 3 łyżki oleju, ½ cebuli 1 ząbek czosnku( pominęłam) 3/4 szklanki białeg,o półwytrawnego wina( u mnie wino Celebro – białe hiszpańskie) 2 łyżki przecieru pomidorowego, ok ¾ litra wywaru z ryby/warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca wodą i warzywko) sól/pieprz/natka pietruszki
Mia Cucina SofietaLycopersicon esculentum jest owocem. W sierpniu pomidory są najsmaczniejsze, dlatego warto spożywać ich teraz jak najwięcej. Na zimę możecie zamknąć ich letni smak w słoiczkach: przygotowując teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos pomidorowo-paprykowy. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi procesy starzenia oraz wywołującymi zmiany nowotworowe. Dziś letnie pomidory proponuję wykorzystać(...)pomidory należy wyciąć małym nożykiem końcówkę, z drugiej strony naciąć je delikatnie, włożyć do wrzącej wody na około 30 sekund, po czym natychmiast przełożyć do zimnej wody - wtedy skórka szybko i łatwo zejdzie, a pomidory zachowają jędrność. 3. Na patelni, na oliwie delikatnie rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4. Smażymy do czasu
W kuchni Katiektóre zjeżdżały z drogi i ginęły za zasłoną z liści. Ciekawa jestem jakie miny mieliby grzybiarze gdyby zobaczyli nas wiklinowy koszyk wypełniony kasztanami? Przyjemne chwile na łonie natury szybko nam minęły. Po powrocie do domu czekała na nas pyszna zapiekanka z bakłażanów. Przepis zaczerpnąć z lipcowego wydania Mojego Gotowania. Zapiekany bakłażan składniki 2-3 bakłażany 2-3 kulek(...)oraz cynamon i gotujemy aż odparuje nadmiar płynu. Wyciągamy cynamon i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki sosu, a następnie układamy plaster bakłażana, plasterki mozzarelli i trochę sosu pomidorowego. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na samą górę nakładamy dość grubą warstwę startego parmezanu. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy
Przysmaki KarolkiDzisiaj coś szybkiego dla zabieganych - do których ostatnio ja należę ;) Wystarczy mieć to, co nam pozostało z gotowania rosołu, czyli jakieś mięso i warzywa. Ja tym razem gotowałam rosół na indyku, a więc kawałki tego własnie mięsa mi zostały - konkretnie skrzydła. Kiedy ostygły, obrałam z nich chude mięso. Nie miałam na początku pojęcia, co z tym mięsem zrobić. Mogłam dorzucić(...)wywaru i zrobić na przykład pomidorową z mięsem. Postanowiłam jednak zrobić zapiekankę. I to był dobry pomysł :) Składniki: chude mięso z rosołu , ugotowana marchewka , jajko , gęsta kwaśna śmietana , masło do wysmarowania kokilek, sól i pieprz do smaku. Kokilki do zapiekania wysmarować masłem. Do połowy wysokości napełnić je rozdrobnionym mięsem - wielkość kawałków według uznania. Na wierzch wysypać warstwę pokrojonej
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może
Słodka Strona