Niedawno pisałam, że nie przepadam za ziemniakami. Jednak jeśli się je odpowiednio dosmaczy, mogą się okazać pyszne. I danie, które dziś proponuję jest tego świetnym przykładem
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszne, łatwe w przygotowaniu Naleśniki Gundel. Zaskocz gości niebanalnym połączeniem smaków. Węgrzy są mistrzami w cieście naleśnikowym, nadzieniu czekoladowo orzechowym i podaniu, ale w domu to
Smaczne PotrawyZupa - krem z dyni! Moja ulubiona zupa to właśnie ta z dyni. Gęsta, kremowa, rozgrzewająca, pikantna i zawsze chrupiąca, bo z dodatkiem grzanek. Taką lubię najbardziej
SMYKWKUCHNIp { margin-bottom: 0.21cm; } Wyzwanie czas rozpocząć! Jak już wspominałam w poprzedniej notce pierwszym krajem, którego kulinarne specjały zagoszczą w mojej kuchni, będzie Francja. Ojczyzna
Przepysznik - BLW i nie tylkomoje ulubione receptury do przygotowywania wpisów na blogu. Szparagi od około 2 tygodni królują w mojej kuchni. Jem je codziennie w bardzo różnej formie, raz na śniadanie, raz na obiad a kolejnego dnia na kolację. Szparagi, jako zielone warzywa są bardzo delikatne i wymagają dość krótkiego procesu obróbki termicznej. Szparagi najlepiej jest łączyć z prostymi składnikami, które nie zabiją(...)porcję, łyżką dodaję kilka kleksów z pesto i ścieram na wierzch parmezan wedle uznania. Danie jest przepyszne, bardzo delikatne i jak dla mnie idealne na rodzinnym obiadek na szybko
SMYKWKUCHNIaromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan po azjatycku: 1 średni bakłażan(...)sosem sojowym i rybnym oraz cukrem trzcinowym. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy surowy makaron udon lub chow mein, układamy na wierzchu szpinak (szybko zmniejszy swoją objętość) i gotujemy ok. 6-8 minut lub do czasu, aż makaron zmięknie i wchłonie część płynu. Nakładamy danie do dwóch misek i posypujemy kolendrą. Post Bakłażan
Poezja smakumojprzepisna.pl | Bananowa rozkosz Banalnie proste ciasto składające się z bananów, galaretki cytrynowej i biszkoptu czekoladowego. Ciasto przygotowałam z okazji wizyty rodzinki. Ciasto bardzo im smakowało, o
moj przepis namojprzepisna.pl | Bananowa rozkosz Banalnie proste ciasto składające się z bananów, galaretki cytrynowej i biszkoptu czekoladowego. Ciasto przygotowałam z okazji wizyty rodzinki. Ciasto bardzo im smakowało, o
moj przepis naCiężko powiedzieć skąd pochodzi ten pilaw. Pilaw to danie popularne w bardzo wielu krajach, od Ukrainy przez Azerbejdżan po Afganistan i jeszcze dalej. Najważniejsze składniki pilawu
Roślinożerni urlopowiczeWiecie, że nie jestem kuchennym ortodoksem – ale szczerze nie znoszę wszechobecnych zup szparagowych zagęszczanych ziemniakami, śmietaną czy innymi rozmywającymi smak dodatkami jak na przykład mąka. To
Karo in the Kitchenmojprzepisna.pl | Walentynkowa rolada Żyrafa Jest to walentynkowa wersja bardzo popularnej rolady zwanej Żyrafa. Przepis wzięłam od mojej koleżanki Ani , lekko go zmodyfikowałam. Zastanawiałam się czy dodać
moj przepis naPapryka faszerowana komosą ryżową to idealne jarskie danie. Farsz ze zdrowej komosy ryżowej (quinoa) uzupełniłam beszamelem – dzięki temu był wilgotny i sycący, a papryka nie
Poezja smakuWszyscy wiemy, że każde śniadanie powinno być zdrowe i pożywne. To właśnie ten posiłek daje nam energię na dalszą część dnia. Zdrowa kanapka na śniadanie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna świadomość. Spojrzałam wczoraj na mój obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki(...)powinni mieć z nimi problemu alkalizują krew Teraz o wadach: kosmicznie wysoki indeks glikemiczny (IG) - 95 w przypadku ziemniaków gotowanych, oznacza to tyle, że po zjedzeniu ziemniaków następuje szybki wyrzut glukozy do krwi i równie szybki spadek, energii nie starcza na długo, ponadto wysoki IG przyczynia się do rozwoju cukrzycy i otyłości (w ostatnich latach obserwujemy rozwijającą się
pyszne zdrowości