obiadowych. Dla mnie hiciorem była zupa orzechowa , którą robiłem mniej więcej rok temu. Sądząc po odzewie z Waszej strony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów . Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się tutaj tylko do czarnej fasoli… Chodzi o połączenie smaków i składników, które są charakterystyczne
Blendmanupolowałam łopatkę wieprzową, nie byle jaką bo ze świnki rasy puławskiej, podobno najlepszą. Rzeczywiście mięso jest kruchutkie i rozpływa się w ustach, bardzo szybko się udusiło. Gulasz wyszedł smaczny a dodatek kluseczek węgierskich galuszki tylko podkręcił kubki smakowe. Rodzina była zachwycona! Składniki: • 1 kg łopatki wieprzowej • 1 cebula • 1 łyżka papryki słodkiej • 1/2 łyżeczki papryki
To co kochamrozgniecionym awokado z pomidorami suszonymi. Na drugie śniadanie wybrałam omlet z ciecierzycy z sałatą, żółtym pomidorem, cebulą i ketchupem. Taki posiłek wbrew pozorom robi się bardzo szybko. Aby zrobić taki omlet wystarczy wymieszać 1/2 szkl. mąki z ciecierzycy, 1 łyżką mielonego siemienia lnianego i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do tego można dodać płatki drożdżowe(...)kawałki arbuza. Na obiadokolacje przyrządziłam placek po węgiersku. Placki ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej cebuli i kilku łyżek skrobi ziemniaczanej. Wyszły przepyszne :). Gulasz przygotowałam na szybko z kotletów sojowych z papryką. Takie danie jest bardzo pożywne i jest świetnym urozmaiceniem dla codziennego jadłospisu
wegujemy, gwałtowną karmelizację. Ten gulasz wołowy w naszym domu nie ma konkurencji! Ten sposób na przygotowanie mięsa możecie z powodzeniem wykorzystać też do naszykowania gulaszu z dzika czy sarniny – w tym wypadku z przypraw dobrze będzie dodać jeszcze kilka kulek aromatycznego jałowca, a ostatnie flambirowanie całości zamiast na brandy zrobić z użyciem ginu. Jeśli szykujecie gulasz w sezonie grzybowym warto(...)tego typu dania szykować w żeliwnych naczyniach – długo trzymają ciepło, równomiernie je rozprowadzają, świetnie rumienią i szybko smażą składniki. Wszystko jedno, czy to żeliwo szkliwione, emaliowane czy jak w moim wypadku – surowe. Po naszykowaniu wszystkiego na kuchence (albo nad ogniem, bo ten gulasz robiony nad żarem i polanami smakuje jeszcze lepiej!) bez problemu wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika
Karo in the KitchenKolejna odsłona gulaszu z drobiowymi serduszkami - danie sycące, aromatyczne i tanie. Poniższy gulasz jest dosyć szybki w przygotowaniu, jednak najwięcej czasu zajmuje obieranie serduszek. Składniki na 2 porcje: 600 g serduszek 1/2 papryki 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz papryka ostra olej Serduszka pozbawić górnej części, przekroić wzdłuż i pozbawić skrzepów krwi(...)ogniu. Pod sam koniec doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i zaciągnąć mąką (2 łyżki mąki rozmieszać w 1/3 szklance wody i przygotowaną zawiesinę wlać do gulaszu). Gotować jeszcze chwilę. Gulasz z serc drobiowych najlepiej smakuje podany z kaszą i konserwowym ogórkiem
Ugotowaćpieczarkami (z piersi kurczaka) idealnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, klusek, makaronów, najróżniejszych surówek, a nawet samego chleba Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny U mnie taki gulasz znika bardzo szybko. Pamiętajcie tylko – próbujcie i jeszcze raz próbujcie. Przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań. Smacznego Składniki: 100 g margaryny około 160 g pieczarek duża(...)pieprzem i przyprawą do kurczaka, dolewamy około 1/3 szklankę wody, dodajemy zmielone liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy i dusimy całość do miękkości mięsa. Co jakiś czas warto sprawdzić gulasz, lekko przemieszać lub dodać w razie potrzeby niewielką ilość wody. W 3/4 szklanki wody rozpuszczamy (mieszamy dokładnie) mąkę ziemniaczaną. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz”, doprawiamy czarnym mielonym
Słodkie okruszkiBardzo szybki obiad z orientalną nutą, a konkretnie tajskie, zielone curry. Świeża cukinia i papryka nadaje chrupkości a jaśminowy ryż podkreśla
To co kochamDzisiaj mamy dla Was pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem gruszki i pora, który pochodzi z ostatnio recenzowanej
Kuchenne WariacjeZnakomite i "odchudzone" placki ziemniaczane. Placki te przygotowałam w piekarniku. Tarłam na grubych oczkach. Placki te podaję z jogurtem naturalnym albo z gulaszem. Łatwe i szybkie do wykonania. Polecam:) SKŁADNIKI: 1 Kg Ziemniaków 2 Cebule 2 Jajka Sól i Pieprz 1 Łyżka Koperku Suszonego 2 Łyżki Mąki Ziemniaczanej 2 Łyżki Mąki Pszennej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki Obrać, Zetrzeć
Gotowanie PatkiGulasz drobiowy to szybki i bardzo prosty pomysł na smakowity obiad. Można go urozmaicić pieczarkami (tak ja zrobiłam) i wtedy powstanie pyszny pieczarkowy sosik. Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe. Składniki: 500g filetu z kurczaka 300g brązowych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy
Walijskie Pichceniezrobić na szybki obiad, ale żeby było "konkretnie"? Może gulasz? Może z dodatkiem pomidorów i pieczarek? :) Połączenie niezwykle smaczne i aromatyczne. Ideałem byłoby użyć świeżych pomidorów, ale o tej porze roku nie ma co liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. No to zapraszam
Codzienna kuchnia niecodziennadziś ugotowałam na obiad? Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem. Jest to przepyszny gulasz idealnie pasujący do bulgur. Tani obiad, a przy tym smaczny i pożywny. Dodam, że obiad ugotowałam w 30 minut bez stresu, naprawdę! Czerwona soczewica bardzo szybko się gotuje, aż za szybko, bo łatwo ją rozgotować. Lubię gulasz z soczewicy , a z wędzonym boczkiem jest jeszcze lepszy! Taki gulasz można przygotować na wiele sposobów. Bardzo lubimy orientalny gulasz z czerwonej soczewicy . Okazuje się jednak, że gulasz z soczewicy można przyrządzić z boczkiem i kurczakiem. Danie równie wykwintne i aromatyczne. Jak wspomniałam wyżej czerwona soczewica szybko się rozgotowuje. Dla mnie
codojedzenia. Na szybko nie znaczy byle jaki i niesmacznie. Nie martwcie się - zupek chińskich nie było. By gulasz z chorizo i warzywami. Moja wariacja na temat gulasz jaki znalazłam na stronie Szybkie gotowanie (jego pierwotną wersję znajdziecie tutaj ). Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcie, ale było robione po tym jak wszyscy się najedli. Wszystko przez to, że dzisiaj obiad
blog.moje-pasje.infoTradycyjny gulasz z marchewką, cebulką i pomidorami. Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego
Ze smakiem bez glutenuGulasz z indyka z marynowaną papryką Bardzo lubimy mięso z indyka. Jest kruche, miękkie i szybko się je przyrządza. A najlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz z udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został
na moim stole...