Jeżynowy sezon pomału będzie dobiegał końca, więc wczoraj kupiłam pudełeczko tych owoców. Jak to z jeżynami bywa co druga kwaśna, co trzecia słodka hehehe. Część zamroziłam
SMYKWKUCHNIWraz z erą modnego zdrowego odżywiania na co dzień możemy spotkać rożnego preparowane produkty. Obecnie poza tradycyjnym ryżem (także w wersji czekoladowej), bez trudu kupimy
Humanistka w kuchniI w końcu i na moich straganach pojawiły się upragnione jagody. Od jakiegoś czasu marzył mi się sezonowy obiad - domowe pierogi jagodowe. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam
Słodkie okruszkiNie cieszcie się przedwcześnie;) udało mi się załatwić kabelek do telefonu tylko na jeden dzień ale może później znów wpadnie w moje ręce ;) dziś dzień totalnego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWitajcie kochani! Wracamy do Was po nieco dłuższej przerwie. Na naszych życiowych ścieżkach ostatnio bardzo dużo się wydarzyło. Wszystko to powodowało, iż byłyśmy nieco odrywane
Symfonia SmakówMam jeszcze spory zapas mrożonych owoców, szczególnie truskawek. Lada moment pojawią się już w moim ogródku świeże truskawki, dlatego sukcesywnie zaczęłam wykorzystywać te zamrożone. Tym razem
Z miłości do słodkościNadchodzi ten okres podczas, którego na większości blogów będą pojawiały się różne, różniste babki. Te klasyczne i dietetyczne. W moim wypadku: jedynie te zdrowe i "low
CzarnawisienkaNie wiem jak Wy, ale ja często mam tak, że zobaczę u kogoś jakiś przepis i niecierpliwię się, żeby go wypróbować. Tak było i w tym
dom-agi.plDzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Ostatnio skusiłam się i upiekłam pyszną domową wuzetkę z mascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZnowu coś serwuję z cyklu "niespodziewani goście" mam parę takich fajnych potraw, które robi się w 5 minut, a goście są zawsze zadowolenie. Dzisiaj robimy moją
Niezły MłynekNasze czereśnie co prawda jeszcze nie są dojrzałe, ale w sklepach jest już w czym wybierać;) Ja co prawda zużyłam resztę czereśni jakie znalazłam w
Z miłości do słodkościNiczym Lady Maccon bohaterka książek Gail Carriger uwielbiam kajmak w każdej postaci. Jako, że niedługo Wielkanoc pomyślałam, że już najwyższy czas wygrzebać stare przepisy na
Kolizje SmakówAromatyczne, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnie wilgotne w środku muffiny z daktylami. Takie muffiny bardzo szybko się przygotowuje, nie wymagają miksowania, ani długiego mieszania. Dodane daktyle sprawiły, że przygotowałam muffiny ze zmniejszoną ilością cukru. Wykorzystana w tych babeczkach mąka kokosowa wzbogaciła ich walory smakowe i zdrowotne, a do tego nadała wnętrzu fajną strukturę i lekkość. Moje muffiny(...)wierzchu są polane czekoladą, ale w zupełności wystarczy posypać je cukrem pudrem. Podane do kawy lub herbaty sprawią przyjemność zarówno dorosłym, jak i dzieciom jako forma nieco zdrowszego deseru. Składniki: (na około 24 muffiny) suche: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru
Kuchcik gotujeprzechodził mi przez gardło bez wypicia następnie dwóch szklanek wody. Syrop z tego przepisu jest idealnie słodki. Dobry będzie nie tylko do rozrobienia z wodą, ale i np. do deserów :) SYROP MALINOWY przepis autorski // 6 słoiczków po ok. 300ml ~2kg malin ~400g cukru (w tym 2 łyżki cukru z wanilią) Maliny układamy warstwami w garnku, każdą warstwę zasypując cukrem. Odstawiamy(...)minut. Bierzemy drugi garnek, czerpak i sito, które umieszczamy nad garnkiem. Przez sitko przecieramy maliny, tak aby sok został w drugim garnku. Ponownie doprowadzamy syrop do wrzenia i szybko przelewamy do gorących, wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Malin, które Wam zostaną nie wyrzucajcie, na dniach dodam przepis
chili & sugarDzisiaj polecam jak przygotować idealne ciasto kruche wraz z krótkim filmem Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone szarlotki ciasteczka talaretki Aby
Pomysłowa kuchnia