zdrowy posiłek." Muszę przyznać, że sięgnęłam po tę pozycję z ogromną ciekawością i zainteresowaniem, bo mnie też ten problem dotyczy. W książce znajdziemy proste, odpowiednio zbilansowane, zdrowe i szybkie w przygotowaniu tygodniowe menu do pracy, inspirowane smakami światowych kuchni. Książka składa się z trzech części: Poza strefą kulinarnego komfortu Menu jesienno-zimowe Menu wiosenno-letnie W pierwszej części znajdziemy bardzo(...)kuchni z innego kraju. Znajdziemy tu dania tureckie, izraelskie, hawajskie, gruzińskie, hiszpańskie..., czyli tak naprawdę kolorową kuchnie z całego świata. Przepisy są podzielone na śniadania, obiady, przekąski, kolacje i desery. Książka jest okraszona przepięknymi i bardzo smakowitymi zdjęciami wykonanymi przez autorów "Jedz i pracuj". Przepisy, co jest bardzo ważne, nie są zbyt skomplikowane i ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu
Kulinarne przygody GatityKrem bananowy – Domowe Torty Smaczny, delikatny krem- prosty i szybki w przygotowaniu, który może być podany na wiele różnych sposobów- w zależności od tego z jakimi dodatkami go połączycie. Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu- zatem świetnie nadaje się do przekładania ciast i tortów, zwłaszcza tych czekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia(...)śmietanę z cukrem pudrem. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy naszą masę z bananów i serka mascarpone, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z truskawkami, z polewą toffi, z polewą czekoladową bądź obsypany
Domowe Tortycrumble … a ciasto nie przygotowujemy nie w formie kruszonki , a w formie ciasteczek! Po upieczeniu troszkę przypominają brukowaną ulicę – czyli po angielsku „cobblerstone street”. Taki deser jest idealnym ( ale to idealnym! ) pomysłem na rodzinną imprezę … przy grillu …. czy też słodkości na przyjęciu dla dzieci. Koniecznie wypróbujcie! Ps. Cobbler można przyrządzić ze wszystkimi ulubionymi owocami(...)cukru oraz mąką, mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania. CIASTECZKA: Mąką bardzo dokładnie siekamy z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy 3/4 śmietany i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-7 mm cm i za pomocą kieliszka wycinamy okręgi. Układamy na przygotowanych owocach, smarujemy delikatnie resztą
Ostra na SłodkoPrzedstawiam dwuskładnikowe ciasteczka ze "śmieci", a dokładniej z pulpy po produkcji domowego mleka kokosowego, oraz banana. Dzieci za nimi przepadają (sprawdzone na mojej Jagódce i jej
Jeść, by żyć w zdrowiuBardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie
Truskawkowa FiestaTort... zwykle robię je na jakąś konkretną okazję i tak też było tym razem - ten właśnie tort przygotowałam na spotkanie rodzinne, ale myślę, że z powodzeniem
Czary - gary w kuchniGruszki są moimi ulubionymi owocami. Smakują samotnie i w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam
Codzienna kuchnia niecodziennaDrożdżowe rogaliki to taki przysmak, który zapewne niejednemu z nas kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci …. itd. Ileż to razy zdarzyło mi się , że
Ostra na SłodkoTarta! Dla mnie do niedawna zmora, bo nigdy nie wychodziła tak jak chciałam, czyli idealnie. Przestudiowałam setki przepisów, robiłam mnóstwo podejść i zawsze coś mi nie
zabawa smakiemsmarowania ok 500 g owoców 100 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier Dodajemy śmietanę, żółtka i pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto się nie będzie kleiło, dodajemy 2-3 łyżki wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 min do lodówki. Farsz Na patelnię(...)stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/rustykalna-tarta-jagodami-brzoskwiniami/ BosowKuchni Artykuł Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumnie niczym wygrana w konkursie, w którym główną nagrodą było przygotowywanie posiłków dla wygłodniałej rodziny Chyba jeszcze nigdy stanie przy garach, nie sprawiało mi tyle frajdy… Śniadania, obiady, desery, kolacje…? Ooo taak! A całą tę bezgraniczną przyjemność i radość z pobytu w kuchni, zawdzięczam mojej nowej, niezawodnej, przewspaniałej patelni WOLL Szafir W swojej pracy jest nieoceniona(...)nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii podczas gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Patelnia posiada grube dno, nagrzewa się szybko i równomiernie wewnątrz naczynia, dzięki czemu przygotowywanie posiłków jest szybsze, efektowniejsze, a co za tym idzie – oszczędzamy swój czas i energię ( zarówno naszą jak i elektryczną ). Patelnia
NiePieprz.plRzadko robię budyń, ale jeżeli już ma to miejsce, to jest to zawsze taki 'prawdziwy' i robiony własnoręcznie od podstaw. Deser ten jest na tyle banalny i nieskomplikowany, zarówno czas jego przygotowania zajmuje tyle, co zrobienie tego z torebki, że warto pokusić się o jego domową wersję- tym bardziej, że smak jest nieporównywalny! Gęsty, kremowy, niesamowicie waniliowy i wcale(...)masłem, cukrem oraz wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii zagotować. W pozostałym mleku bardzo dokładnie (najlepiej rózgą) wymieszać żółtka oraz skrobię kukurydzianą i połączyć z gotującym się mlekiem. Całość szybko i energicznie mieszać, aż powstanie gęsty krem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaczekał, aż budyń wystygnie! Łakomstwo wzięło górę i dobrze, bo całość wyszła świetnie! Kruche, delikatne ciasto, kremowy, aksamitny, waniliowy budyń i owoce... Pyszny, lekki, wyjątkowy deser! Polecam!!! Składniki na babeczki z budyniem i owocami na około 35 szt. CIASTO: 300 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 150 g zimnego(...)pieczenia, cukier puder, mieszamy i przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki, następnie dodajemy żółtko, chwilę siekamy i szybko zagniatamy rękoma (im krócej to trwa, tym ciasto jest bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 60 minut. 350 ml mleka wlewamy
Rozpustne gotowanieKońcówka rabarbaru… więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne… nic tylko
moj przepis naOpis: Najlepszy dodatek do deserów, lodów, ciast, ale też popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy. Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to zapraszam na klasyczny przepis. Składniki: 80 g masła 200 g cukru 120 g śmietany(...)cukier się skarmelizuje, dodajemy masło i energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy masło się rozpuści ściągamy garnek z ognia. Następnie cały czas energicznie mieszając wlewamy cienkim strumieniem śmietanę. Energicznie i szybko mieszamy, aby powstał jednolity i gładki sos. Gotowy sos przelewamy do słoika lub innego naczynia i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy już będzie zimny wstawiamy go do lodówki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne