najczęściej podaje się ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 cebula
Bon appetit mon amieSezon na szparagi w pełni. Przyznaję otwarcie – uwielbiam. Pod każdą postacią. W zupie, na omlecie czy tarcie, w zapiekance i w sałacie. Lekko zblanszowane lub surowe. Dziś propozycja na szybką, niemal błyskawiczną zupę-krem. Podbita odrobiną śmietanki, wiórkami parmezanu i kilkoma kroplami oleju sezamowego to moja domowa klasyka. 500 g świeżych zielonych szparagów 3 średnie ziemniaki... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuOstatnio jem zbyt mało ryb. Czas nadrobić zaległości. Lubię rybę panierowaną, ale dla urozmaicenia zrobiłam rybę zapiekaną z warzywami. Takie szybkie, ale bardzo smaczne danie z piekarnika . Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku lub rybę
O kuchni z uczuciemOstatnio coś w powietrzu wisi i wszyscy chorują, ferie się pomału kończą. Zapraszam wiec na ryżową zapiekankę z ogórkiem i kurczakiem, świetna na obiad, czy nawet kolację, szybka, mało składników, stwierdziłabym nawet że dobra alternatywa dla niezapowiedzianych gości ! ;) Składniki : 2 woreczki ryżu 1 cała pierś z kurczaka 250ml śmietanki 30% 100g żółtego sera 1 zielony ogórek szklarniowy sól pieprz
Garnkowe fanaberieSzukacie czegoś szybkiego, pysznego, chrupiącego do wieczornego filmu/serialu/książki/piwa/meczu itd.? Dobrze trafiliście. Zapiekanki u nas wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre, gdyż facet zaczął przygotowywać je sam :) Składniki: 2 bagietki łyżka masła pieczarki cebula starty ser żółty szynka sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Kroimy pieczarki w talarki, dodajemy do cebuli
NA MOIM TALERZUginęły za zasłoną z liści. Ciekawa jestem jakie miny mieliby grzybiarze gdyby zobaczyli nas wiklinowy koszyk wypełniony kasztanami? Przyjemne chwile na łonie natury szybko nam minęły. Po powrocie do domu czekała na nas pyszna zapiekanka z bakłażanów. Przepis zaczerpnąć z lipcowego wydania Mojego Gotowania. Zapiekany bakłażan składniki 2-3 bakłażany 2-3 kulek mozzarelli 150 g tartego parmezanu
Przysmaki Karolkiprzetworzenie jej w nowe, ciekawe i smaczne danie, nie wymagające wiele zachodu. Warzywa z rosołu bardzo przyjemnie aromatyzują sos, oddając smaki jakimi nasiąknęły podczas gotowania w rosole. Przepis na zapiekankę pasterską znajdziecie tutaj. Postępujcie zgodnie z zaleceniami z przepisu z dwoma wyjątkami: 1. Rezygnujemy z surowej włoszczyzny, bo mamy przecież już ugotowane warzywa, 2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego(...)zrobić z resztek pieczonego kurczaka – 5 sposobów Menu na tydzień: Zawsze jest pora na kalafiora Menu na tydzień: Fast and fryless czyli szybko i bez gotowania Menu na tydzień: Kurczak i jarmuż Smacznego! Artykuł Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDomowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam Was na szybki i błyskawiczny obiad. Wystarczy, że warzywa pokroicie na mniejsze części, z mięsa mielonego uformujecie pulpeciki i całość umieścicie w naczyniu żaroodpornym. Zapiekanka z pulpecikami, warzywami i kaszą pęczak to danie w 100% jednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie
Ugotowaćpasty mówimy czasem kluski. Pasta jest do butów:) Zapiekanka makaronowa Inaczej jest w Stanach, gdzie, tak jak we Włoszech, występuje wyraźny podział na pasty i macaroni, który stanowi podstawę narodowego, bardzo popularnego dania mac&cheese, czyli macaroni and cheese, czyli makaronu z serem. To niezwykle proste danie, czasem robione na szybko poprzez wymieszanie ugotowanych kolanek – koniecznie muszą(...)comfort food, czyli potraw łatwych i szybkich do zrobienia i my potwierdzamy, że tak właśnie jest. Makaron z serem jest daniem prościutkim a przy tym bardzo smacznym i pożywnym. Żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie życie zapiekliśmy mac&cheese w słoikach. Naszym zdaniem słoik jest absolutnie kapitalnym naczyniem do robienia zapiekanek, można go zamknąć i zabrać do pracy. Nie trzeba
Niedzielny kucharzgotowy. Ryba ze szpinakiem wyszła przepyszna. Jako, że połączenie szpinaku i pieczarek idealnie trafiło w mój gust w przypadku zapiekanki , to postanowiłam to zestawienie wykorzystać także tutaj. Ryba ze szpinakiem wyszła rewelacyjna; delikatna w smaku, aromatyczna. Polecam na szybki obiad lub kolację w wersji fit . Składniki: 50 dag filetów rybnych (u mnie dorsz) 20 dag świeżego szpinaku
Pobite gary BarbaryZapiekanka wyszła spontanicznie, ale bardzo smacznie. Zimno i mróz, a w związku z tym na szybkie ogrzanie co jest najlepsze? Praca w kuchni i odpalenie piekarnika. Upiekłam chleb, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo moje słodkie łasuchy zjedli pół bochenka. Jest to jednak powód do radości, bo to oznacza, że smakowało. Nagrzany piekarnik trzeba wykorzystać i na obiad powstała
O kuchni z uczuciemPyszne, kolorowe zapiekanki, które znikają ze stołu w oka mgnieniu :) Polecam na sycące śniadanie lub szybką kolację. SKŁADNIKI (4 szt.) 4 kromki chleba pełnoziarnistego ( u mnie graham) 4 plastry pomidora 8 plasterków cukinii 4 zielone oliwki 2 łyżki sera feta 4 plasterki mozarelli listki świeżej bazylii oliwa z oliwek świeżożmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kromki chleba delikatnie skrapiamy oliwą(...)oliwkami pokrojonymi w małe plasterki. Doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Układamy listki bazylii i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 min. Po wyjęciu z piekarnika układamy na zapiekankach listki świeżej bazylii. Smacznego
DefinicjaSmakuZapiekanka z tuńczykiem, oliwkami i warzywami to pożywny, zdrowy, a także smaczny i kolorowy obiad. Połączenie oliwek z tuńczykiem to idealna kombinacja, a reszta warzyw wraz
Słodka Stronalenistwo mnie dopadło na samym początku długiego weekendu. Za oknem zimno, szaro, a więc szybki obiad i wypoczynek z książką. Jeśli nie macie ochoty robić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj 1 mała główka młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu
O kuchni z uczuciem