szybka babka - 1821 przepisów (strona:24/122)

Wielkanocna babka cytrynowa z oliwą i tymiankiem - prosta i wilgotna 165

listki wyrastające teraz na krzaczkach. Nawiasem mówiąc, czy Wy również o tej porze roku chętnie otaczacie się zielonymi gałązkami i żółtymi kwiatami?  Nie przepadam za tradycyjnymi babkami piaskowymi, które bardzo szybko robią się suche. Dlatego do mojej wielkanocnej babki dodałam grecki jogurt oraz oliwę aromatyzowaną cytryną od Monini.  Dzięki temu babka jest mokra, ma intensywnie cytrynowy smak(...)pięknie pachnie. Ozdobiłam ją cytrynowym lukrem oraz cytrynową skórką i listkami tymianku. Tak przystrojona prezentuje się bardzo pięknie i odświętnie.  Przepis na babkę cytrynową jest prosty, a wykonanie ciasta szybkie. Możecie ją upiec w wersji tradycyjnej, na białym cukrze i pszennej mące, lub też zdecydować się na wersję bardziej fit - z ksylitolem i mąką orkiszową. Szczerze polecam wykorzystanie ksylitolu

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka cytrynowa 696

Babka cytrynowa to kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku.Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy

Smakołyki Bereniki
Piegowata babka świętokrzyska 153

Dodałam też kilka łyżek mleka więcej, bo masa była zbyt gęsta jak dla mnie. Babkę możecie podać z cukrem pudrem, polukrować lub udekorować polewą czekoladową. Drukuj Piegowata babka wielkanocna Pyszna, szybka i prosta do zrobienia babka z dodatkiem maku. Składniki 250 g masła 3/4 szkl drobnego cukru 1,5 szkl. mąki pszennej 1 czubata szkl. mąki ziemniaczanej dałam

Mieszam w Garnku
Babka z rabarbarem i żurawiną 126

Szybka do zrobienia i smaczna babka,mięciutka, wilgotna i na drugi dzień taka sama..polecam..ja do babki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowa babka kakaowa 144

Przepis na babkę kakaową - łatwy i dość szybki w wykonaniu. Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodzi SKŁADNIKI 1 szklanka mleka   2 czubate łyżki ciemnego kakao (musi być dobrego gatunku) 1 czubata łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżki bułki tartej

Moje Kuchenne Rewelacje
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 230

Szybka i prosta - jak większość babek :)  W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :))  Polecam gorąco! Składniki: 20 dag margaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego

Walijskie Pichcenie
Pyszna babka cytrynowa 217

Bardzo lubimy wypieki z dodatkiem cytryny.Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę cytrynową.Szybka i prosta do zrobienia. Składniki: margaryna 1 kostka cukier 1 szk jajka 4 szt mąka pszenna 2 szk proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta cytryna 1 szt cukier puder do oprószenia babki Przygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać

Ala piecze i gotuje
Szybkościowiec pana Gienka 119

Czas Przygotowania : 20 min Czas Gotowania : 45 min Gotowe w : 1 h Liczba porcji : 10 kawałków   Babka szybkościowiec gości na naszym rodzinnym stole już od

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Dwukolorowa babka białkowa 246

Takie zamrożone białka dają się przechowywać nawet do kilku miesięcy, w oczekiwaniu na moje natchnienie kulinarne i pomysł ich spożytkowania . Świetnym sposobem na utylizację nadmiaru białek jest właśnie babka białkowa - szybka do przygotowania i z łatwo dostępnych składników . Wymaga jedynie ciut wcześniejszego planowania i wyjęcia z wyprzedzeniem z zamrażarki odpowiedniej ilości białek - zwykle wyjmuję je wieczorem i zostawiam(...)powolnego rozmrożenia w lodówce . Babka wchodzi dość zwarta w konsystencji , ale jest wystarczająco wilgotna by długo zachować świeżość . Jest niezbyt słodka w smaku, stąd raczej konieczny będzie dodatek polewy na wierzchu. Ja zwykle wykorzystuję tu mój patent na Idealną polewę czekoladową do ciast . Babkę piekłam w ramach akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę pt. Wypieki na białkach jaj . Składniki

Grunt to przepis!
Babka marcepanowa 135

metalowej kratce. Lukier migdałowy:  Do mleka dodać olejek migdałowy i stopniowo dosypywać cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć dosyć gęstą konsystencję by nie spływał za szybko z babki. Zimną babkę polać lukrem posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i udekorować cukrowymi jajkami

Ala piecze i gotuje
Cukiniowa babka z cytryną i bakaliami 72

Czas Przygotowania : 10 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1:10 h   Cukinię marynujemy albo kisimy, a dlaczego by nie upiec ciasta? Ja postanowiłama

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Przepis na bajaderki 159

Dzisiaj robimy bajaderki. Bajaderki zrobiłam z ciast, które upiekłam w tym tygodniu, z ciasta drożdżowego i babki kakaowej. Szybkie, tanie i łatwe do zrobienia. Przepis na polewę 1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Składniki na bajaderki ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe

Kurnikowo
Babka piaskowa bezglutenowa 100

Święta za pasem... dla nas będą one zdecydowanie zdrowsze niż zazwyczaj, bo po pierwsze z bezglutenowymi wypiekami, lekkimi mięsami czyli głownie indykiem, ograniczonym majonezem. Dlatego na początek przedstawiam szybką, prostą babkę, bezglutenową. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kolorowa babka z białek 417

przypada. Białka przechowuję w ten sposób w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy, w oczekiwaniu na natchnienie i pomysł do ich spożytkowania. Świetnym sposobem na utylizację nadmiaru białek jest babka białkowa - szybka do przygotowania i z łatwo dostępnych składników. Wymaga jedynie ciut wcześniejszego planowania i wyjęcia z wyprzedzeniem z zamrażarki odpowiedniej ilości białek - zwykle wyjmuję je wieczorem i zostawiam(...)wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, ostatnią część zostawić białą, dokładając do niej jedynie łyżkę mąki. Silikonową formę do babki natłuścić olejem, obsypać mąką lub kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta. Kolejność

Grunt to przepis!