szpinak - 15265 przepisów (strona:839/1018)

Chlebek dyniowy 149

Kiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa Przejrzałam szybciutko swoją listę „do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi

UgotujmyTo.pl
TALARKI Z BURAKA Z KOZIM SEREM, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 176

sera, połóż po pełnej łyżeczce żurawiny i udekoruj kawałkami orzechów włoskich. Możesz buraczane talarki podawać z rukolą lub liśćmi świeżego szpinaku. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sakiewki z ciasta francuskiego 402

domu nawinie ;)....i to jest w nich właśnie najfajniejsze. Wykonanie ich nie zabiera dużo czasu. Podam Wam 4 przykłady moich "wypełnień" tych pyszności. Z innego dania pozostał mi szpinak smażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą oraz pieprzem z dodatkiem kurczaka, ser parmezan starty na wierzchu W kolejnej sakiewce kryją się: czerwona papryka pokrojona w kosteczkę, pomidor, kurczak oraz kukurydza

upichcic
Krokiety 159

farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor. inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka. Schemat zawijania krokieta jest dokładnie taki sam, na końcu panierujemy i smażymy. na patelni smażymy

upichcic
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 158

bakłażanem jest jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni wręcz nie cierpią. Ja ego zagorzałą fanką napewno nie jestem , ale w sezonie letnim obowiązkowo kilka razy gości na moim stole. Pokazywałam Wam już przepyszne RIGATONI z jego dodatkiem , które totalnie zawładnęło podniebieniami domowników … a dziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana. Chrupiące ciasto pokryte

Ostra na Słodko
Ciasteczka z jabłkami i cynamonem 151

Pamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ? Wykorzystałam do nich rewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości. Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek! A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę

Ostra na Słodko
Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji 183

która dopełniała całość. Kurczak Bardzo miękki , soczysty , absolutnie nie przesuszony , z duża ilością farszu , który wyczuwalny był przy każdym kęsie – absolutnie nie ma co zarzucić. Świetnie przyrządzony szpinak i rewelacyjny sos porowy świetnie komponowały się z całością. Pieczone ziemniaki ok. , porcja zdecydowanie dla głodnego , bo w dwójkę nie mogliśmy sobie z nimi poradzić. Z pełnymi brzuchami wyczekiwaliśmy deseru , choć

Ostra na Słodko
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 157

świeżo robione , niesamowicie chrupiące , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami. Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam! Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku. Po przystawce przyszedł czas na obiad. Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie i dla T. to samo ) – 4 kokilki wypełnione

Ostra na Słodko
Tort naleśnikowy z wątróbką 189

wątróbką to jest tak jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni nienawidzą. Ja należę zdecydowanie do tej pierwszej grupy i wątróbkę zawsze zjadam z ogromną przyjemnością. Tym razem postawiłam na jej inne wydanie – połączyłam swoje ukochane naleśniki z farszem z wątróbki drobiowej , cebulki , jabłka i aromatycznych przypraw. Wyszło fantastyczne danie , które wszyscy zajadali z przyjemnością! Była nawet wersja podpieczona

Ostra na Słodko
KREWETKI , OŚMIORNICE, KARMAZYN I SKAKANIE W SZPILKACH PRZEZ OGRODZENIE czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W PAŁACU BONEROWS 169

Mistrza kuchni Grzegorza Fica z najświeższych składników przygotowuje wyśmienite potrawy jednej z najpopularniejszych kuchni świata, jak doskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem. Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw. ( info ze strony ). ______________________________________________________________________________________________________ 13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki

Ostra na Słodko
WIGILIA - Pasztet warzywny 315

marchewki ·          50 dkg kalafiora ·          50 dkg brokułów lub szpinaku ·          1 duża cebula ·          2 ząbki czosnku ·          1 szklanka śmietany kremówki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PIEROGI RUSKIE 151

Witajcie :) nie ma chyba takiej osoby która nie lubiła by pierogów :)  Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną  Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :)  ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z fetą, awokado i pomidorem posypana pestkami słonecznika 581

ukrywam, że najbardziej na świecie lubię jeść sałatki. Wystarczy jakaś zielona baza (rukola, szpinak, sałata lodowa) i dodatki (tutaj mamy ogromne pole do popisu!). Teraz czas na dressing, aczkolwiek według mnie nie jest on konieczny. W swoich sałatkach unikam dressingów lub polewam sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny... Po co dodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne

Mango Papaja
Fileciki drobiowe z jarmużem 201

prowansalskich  3 łyżki startego sera, np. gouda 2 ząbki czosnku  1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: Jarmuż podsmażyć na maśle z czosnkiem ( w podobny sposób jak się robi szpinak). Filety natrzeć solą, pieprzem, ziołami, papryką. Odstawić na godzinę. Smażyć na suchej patelni. Paprykę, pomidory, czosnek pokroić na drobno, dodać do jarmużu. Wszystko razem dusić pod przykryciem ok. 30 min.Posypa

pieprzny smaczek
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 169

również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy. Jak już wspomniałam, to ciasto wykorzystałam do przygotowania dwóch innych potraw: tarteletek z ananasem i pieczonych pierożków ze szpinakiem . Smacznego! baner autorstwa Magdy W tym miesiącu w naszej wspólnej akcji oprócz mnie wzięły udział: Marta www.magicznezyciemarty.pl Magda http:// only-my-simple-kitchen.blog spot.com/ Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Sabina http:// kobietywsieci.blogspot.com

Codzienna kuchnia niecodzienna