szpinak - 15265 przepisów (strona:838/1018)

Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 215

różnymi dodatkami. Ponieważ w domu była jagnięcina wiec szukałam dalej, i tak trafiłam na przepis na blogu  Turcja od Kuchni . Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. składniki  (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki

Stare Gary
Sałatka makaronowa ze szprotem 242

Sałatka makaronowa ze szprotem nie dość że pyszna to bardzo łatwo i szybko można ją przyrządzić. Składniki : 20 dag makaronu wstążkowego 3 kolorowego (z pomidorem i szpinakiem) 20 dag pieczarek puszka szprota w oleju średnia cebula kilka gałązek pietruszki łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie : Makaron gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu, pieczarki oczyszczam i kroję w grubsze pół plastry

Mechanik w kuchni
Świąteczny rogal z niespodzianką 206

pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden problem szybko znika ze stołu ☺ SKŁADNIKI CIASTO

zielonacukinka
Lasagne.... warzywne 244

Lasagne kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe, bo warzywa będą grillowane. Składniki płaty lasagne, te przyjechały do mnie z Monflacone bukiet 9 warzyw Iglotex cukinia baby por bazylia i tymianek- świeże pieprz ziołowy Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim

Z Kuchni Do Kuchni
Jarmuż duszony-Grünkohl-Detoxfood-Właściwości zdrowotne jarmużu 128

sobie trochę trudu,bo nie tylko ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie,ale jest zwyczajnie pyszny.Duszony z cebulką i czosnkiem jest świetnym uzupełnieniem każdego drugiego dania.Jarmuż podobnie jak szpinak może być smakowitym farszem np. naleśników.Patrz przepis tutaj. JARMUŻ DUSZONY Z CEBULĄ I CZOSNKIEM: Składniki: 1 kg jarmużu cebula czosnek pieprz,sól ocet winny i cukier do smaku/opcjonalnie około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 251

Wrzucic na patenie z rozgrzanym maslem ghee i kilka minut poddusic,az straciobjetosc.Dodac smietanke,przyprawy-sol i curry chwile przemieszac razem do zgestnienia smietanki. Swietnie nada sie tu rowniez szpinak ( dodac wtedy sol i kilka lyzek chrzanu ze sloiczka) Rybe podawac z przygotowana jarzynka no i butelka dobrego bialego wina np.blanc sauvignion lub bialego rieslinga. Zycze smacznego! Jedna porcja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poznaj buraka lisciowego-Mangold 184

sadzic na ozdobnych rabatach kwiatowych.Ponadto jest bardzo latwy w uprawie. Nie tylko zdobi ogrody,ale jest naprawde smaczny,nieklopotliwy i szybki do przygotowania.Jak smakuje? Zielone czesci smakuja jak szpinak i podobnie pachna w trakcie przyrzadzania.Natomiast lodyzki chrupia jak kalarepki.Wygladem przypomina chinska kapuste pok-choi. CZY ZDROWYJEST BURAK LISCIOWY ? Owszem,to cenne zrodlo bialka,zelaza.wapnia,witaminy K,A i C.Jest rowniez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 206

rybe zje ze smakiem kazdy,nawet ten nie przepadajacy specjalnie za rybami. Skladniki na 4 porcje: 4 odfiletowane kawalki dorsza a ca.150 g 500 -700 g buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee 1/2 peczka tymianku 1 lyzka maki 200 ml mleka 100 ml bialego wina lub bulionu 5 lyzek startego parmezanu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo jajeczna 122

Coś na szybko na kolację lub śniadanie do pieczywa. Zwykła ale jednak smaczna pasta serowo jajeczna. 5 jajek ugotowanych na twardo 300 g półtłustego twarogu 1 garść świeżego szpinaku 1 szk rzeżuchy kawałek pora 5 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny do smaku sól himalajska do smaku Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne 156

Farsz : 300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą 150 g pieczarek 1 mała cebula 10 cm kawałek pora 1 solidna garść szpinaku 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego sól do smaku Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Filet z mozzarellą i zieleniną 188

prostu nadziany filecik. Podałam go z sałatą, na którą przepis znajdziecie w poprzednim poście. 3 pojedyncze filety z kurczaka Nadzienie : 1 garść świeżego szpinaku 1/3 szk posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 150 g mozzarelli w bloku 1 łyżka majonezu pieprz kolorowy do smaku sól himalajska do smaku Dodatkowo : bułka tarta

Ewa w kuchni
Jajecznica z warzywami 106

jajka 1/8 czerwonej papryki ( dużej ) 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 2 różyczki brokuła ( jeśli małe to 4 ) 1/2 cebuli 1/2 pomidora 1 garść świeżego szpinaku sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kotleciki drobiowo warzywne 128

duże udko z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 50 g mozzarelli w bloku 1 duże jajko 1,5 łyżki bułki tartej 100 g cukinii 1 garść świeżego szpinaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku dodatkowo : bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Krokiety pieczarkowo - warzywne 141

łyżeczka soli 2 szczypty cukru 3 szk mąki pszennej typ 450 50 ml oleju 1 łyżeczka kurkumy Farsz 400 g pieczarek 1 cebula 1/2 cukinii 2 garście świeżego szpinaku 1/3 blanszowanego brokuła 100 g sera feta sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 kostki masła Dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do panierowania 3 duże jajka 50 ml mleka

Ewa w kuchni