kurczaka/jogurt z wasabi Na dwie porcje: Placuszki buraczane: - 4 duże buraki - 2 jaja - 3 czubate łyżki mąki żytniej razowej (jeśli nie macie może być pszenna) - garść świeżego szpinaku - pół świeżej papryczki chili - duży ząbek czosnku - oliwa z oliwek - pieprz świeżo mielony + papier do pieczenia Jogurt z wasabi - 100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny(...)pastą wasabi. Idealny dodatek do placuszków! :) Zabieramy się za placuszki -> Buraki myjemy, obieramy, po czym płuczemy raz jeszcze w wodzie i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szpinak myjemy, osuszamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Dodajemy pokrojona drobna papryczkę chili, posiekany czosnek i przesmażamy jeszcze przez chwilkę. Studzimy, po czym kroimy wszystko
Sajkofanka smakutaki sposób, by było pachnąco, smacznie i kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również pięknych kolorów. I co - wystarczająco chyba Was już zapewniłam, iż cała niezwykłość tkwi w prostocie ;) Kolorowe risotto Na 2 porcje(...)200g ryżu do risotto Arborio duże cebula avocado 2 ząbki czosnku garść świeżego szpinaku suszone pomidory z zalewy - 10 sztuk 2 łyżki masła 100ml białego wina ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda) pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa tymianek, rozmaryn pieprz cayenne Wszystkie składniki przygotowujemy: cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno, pomidory kroimy na mniejsze
Sajkofanka smakuSkładniki : Ciasto francuskie Szpinak mrożony (ze śmietaną) Pierś z kurczaka Cebula Przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkuję nożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia. Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki(...)kurczaka zmieszana z olejem), wielkość zależna jaką masz formę/foremki. Kwadraciki z ciasta układam na blasze - pamiętać o podkładzie z pergaminu i dalej jak widać poniżej na zdjęciach ,,, łyżeczka szpinaku, kawałek piersi, cebulka i zamykamy wystające rogi ciasta. Zapiekam 15-20 minut w temperaturze 190-200 st.C Az się ciasto fajnie zarumieni bo wtedy mam pewność że pierś też jest
Mechanik w kuchniKUJAWSKI ZE SMAKIEM DO SAŁATEK . Moja propozycja sałatki jest lekka ale i pożywna za sprawą kurczaka. Jest też przepyszna, więc ciężko skończyć na jednej porcji! Składniki : * szklanka świeżego szpinaku * szklanka listków młodych buraczków * 2 pieczarki * papryka czerwona * 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju
Magiczne Życie Martyuwielbia). Często, gdy robi się cieplej poszukujemy czegoś smacznego, ale i lżejszego, dlatego my dziś proponujemy Wam sałatkę! Sałatka na bazie ryżu, piersi z kurczaka, mozarelli, suszonych pomidorów, szpinaku i awokado!W towarzystwie lekkiego dressingu na bazie octu balsamicznego, oleju z orzechów włoskich, jogurtu naturalnego, miodu oraz musztardy dijon! Brzmi prosto i smacznie? Spróbujcie sami :) Składniki (dla 2-4 osob(...)saszetka ryżu (100g) pół słoiczka suszonych pomidorów 1 średnie awokado pół opakowania szpinaku(+/- 200g)+ 2 ząbki czosnku + 1 łyżeczka świeżo starej gałki muszkatołowej(lub suszonej) 300g piersi z kurczaka garść obłuskanych nasion słonecznika 1 kulka sera mozarella garść listków świeżego tymianku lub innych preferowanych swieżych ziół 2 łyżki soku z cytryny świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz
Symfonia SmakówTęskno mi do wiosny a Wam? Dlatego zamiast karmić Was ciężkimi zimowymi daniami postanowiłam podzielić się z wami ostatnią sałatką jaką zrobiłam ze szpinaku. To nie tylko kolorowe, radosne danie, ale pełna witamin, oczyszczająca przekąska. A wiosna tu ż tu ż , wiec czas najwyższy zrzucać nasze oponki. A ta sałatka jest do tego idealna. Popey byłby dumny. Czy teraz już
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsta i pyszna zupa pomidorowa z soczewicą i szpinakiem. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem wyrazistych przypraw nie tylko zaspokoi nasz głód ale zapewni nam wartościowy węglowodanowy posiłek zgodny z dietą Montignaca, jeśli się odchudzamy. Jeśli nie to możemy użyć wywaru mięsnego, ale taka jest równie pyszna zapewniam. W mojej dodatkowo pływa
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj obiad zaproponowany przez mojego męża w ramach naszych odchudzonych obiadów. Piersi, szpinak, nasiona i warzywa, wszystko co jest łatwo dostępne, proste do przygotowania, ładnie wygląda i będzie wam smakowało mimo, że się jest na diecie. Bo dieta nie może być ani nudna ani niesmaczna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem. Czas : 30 minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania ) 6 czubatych łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak
Buniabaje w kuchniróżnymi dodatkami. Mimo, iż to przepis dla cierpliwych, bo ciasto wyrasta aż 8 godzin, to późniejsza radość przy jedzeniu jest warta oczekiwania ;-). Wersja, którą Wam prezentuję jest ze świeżym szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą. Można ją zastąpić np. fetą. Idealny chleb dla szpinakożerców! Dobrze smakuje sam, z masłem, serkiem ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćokno, jak tylko otwieram oczy. Aż mierzi mnie, kiedy po raz kolejny widzę te parszywe, bure obłoki. Znalazłam. Kojarzycie może szczaw? Przez wiele lat myślałam, że to taki szpinak o innym smaku, że pewnie Babcia i Mama dodają coś, aby zmienić go, bym zjadła. Nie lubiłam szpinak przez bardzo długi czas. Później wpadłam na to, że może to inna odmiana(...)szpinaku? I też znienawidziłam zielone liście o specyficznym, kwaśnym smaku. Jednego weekendu wybrałam się na chwilę za miasto, aby odpocząć od tego całe zgiełku, od nieustannego biegu w monotonnym rytmie życia. Spacerując tak w promieniach słońca, natknęłam się na ogromny obszar obfitujący właśnie w szczaw. Jako zaradna Polka, miałam ze sobą plastikową torbę foliową. Do domu, nie dość
W kuchni Karmel-itkipobyć ze swoją połówką serca. Nie przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką. Łosoś w cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto(...)papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim
W kuchni Karmel-itkidaniem jest tak samo ;) Potrzebna jest tylko wielka chęc skonsumowania czegoś przepysznego :) Składniki dla 4 osób: 1 podwójma pierś z kurczaka ok. 60 dag pół opakowania szpinaku mrożonego brykieta 2 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka masła jajko i bułak tarta do panierowania olej do smażenia Szpinak należy rozmrozic na sicie. Pierś myjemy i formujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy(...)masło , wrzucamy rozmrożony szpinak i podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. W piersi ostrym , spiczastym nożem z grubszej strony, robimy kieszonki (nacinamy wzdłuż ). Do takiej kieszonki napychamy łyżką ostudzony farsz szpinakowy. Na talerzu roztrepujemy jajko moczymy w nim roladki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy
Słodkości i nie tylkozeberka szpinak 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3 liscie laurowe jarzynka jajaka Zagotowywujemy mieso Dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por i zabek czosnku) i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe i 2 lyzki jarzynki(...)Gotujemy jakies 45 min W tym czasie szatkujemy szpinak odcinajac badyle Po 45 min wyciagamy mieso i dodajemy szpinak Gotujemy wszsytko ok 20 min Na koniec dodajemy smietane i wylaczamy zupe Osobno gotujemy jaka Wszystko razem podajemy Smacznego
Klaudynkowa kuchniaSałatka ze szpinaku, z truskawkami, szynką, selerem i stokrotkami - czyż to nie brzmi pysznie i wiosennie ? Do tego jeszcze pyszny, zielony sos i mamy zdrowe danie. Do tego ładne i cieszące oko. Taką sałatkę można podać na lunch, kolację czy nawet na śniadanie. Jest pyszna i lekka. Spróbuj koniecznie ! Zobacz także przepis na Wiosenną zupę szparagową ze stokrotkami . ROZWIŃ
Smaczna Pyza