kurzczaka, przygotowalam szpinak, podsmazylam pieczarki, ser starty mozzarella, brie oraz zblanszowalam brokuly. Wylozylam to na rozwalkowany prostokat ciasta, posmarowany pasta z pomidorow. Zrolowalam. Drugie Stromboli przygotowalam z miesa mielonego z cebulka, I z grilowanej papryki, mozzarella Wlozylam do nagrzanego piekarniaka do 180 C, na 25 min Przygotowalam dwa dippy- czosnkowo-bazyliowy oraz pomidorowy Podawalam z salatka Zycze smacznego
Smaki EdytyMamy wiosnę to i odnośnie jedzenia nasuwa nam się tylko jedno określenie: ŚWIEŻOŚĆ. Dania z makaronem cieszą się dużą popularnością ze względu na szybkość ich przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaSałatka stworzona z myślą o moim mężu, zatem musiała powstać szybko, być dość tania i przede wszystkim cytuje "z tego co jest w lodówce":) Jedynym warunkiem
Kuchnia Pełna PasjiDziś trochę bardziej się trzeba będzie napracować :) ale też będzie smaczniej :). Zawita sos podobny do tatarskiego ale jak zawsze w wersji lekkiej bez majonezu. Zarumienione połówki
Kuchnia PROzdrowotnapleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1. Na dnie talerza/miski ułóż(...)skórką). 2. Posyp borówkami i orzechami. 3. Przygotuj sos - składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką lub w małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny. 4. Polej sałatkę. Smacznego! Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 509 kcal 7,5 g 28,7 g 60 g 8,8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom nieSezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C
Kuchnia Pełna Pasjiugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem(...)warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSałatki to bomba witamin! Są zdrowe, smaczne i cieszą oko swoimi kolorami. Łącząc je z garścią orzechów i odpowiednim dressingiem możemy uzyskać całkiem ciekawy posiłek. Polecam szczególnie podczas wzmożonej pracy umysłowej lub podczas nauki, gdyż orzechy włoskie znacznie wpływają na pracę naszego mózgu. Nie bez powodu mają swój kształt, który przypomina mózg. Składnik (2 porcje(...)gram mix sałat z rukolą lub szpinaku 1 pomidor śliwkowy garść prażonych orzechów włoskich 1/2 zielonej papryki 50 gram sera koziego "Les Croises Sainte-Maure" lub innego koziego sera, dość twardego 2-3 jaja ugotowana na twardo/ półmiękko opcjonalnie cebula dymka dressing: 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Mango Papajamądry wstęp o zdrowym żywieniu a potem bardzo apetyczne zdjęcia i przepisy niezbyt trudne w przygotowaniu. Córcia sama była w stanie przygotować koktajl i placki, ja zrobiłam już sałatkę, granolę i ciasteczka. Mnóstwo inspiracji i wspaniałych zdjęć. I faktycznie są to propozycje do śniadaniówki! a na końcu książki takie właśnie lunchboxowe zestawienia! Dzisiaj koktajl, który Córcia bardzo chciała(...)był dla niej nieznośny i napoju nie wypiła. Za to Syncio wypił cały kubas i pytał o jeszcze. Zielony koktajl dwa banany, bardzo dojrzałe dwie solidne garści umytych listków szpinaku, bez ogonków łyżka soku z cytryny szklanka soku jabłkowego, mętnego, najlepiej świeżo wyciśniętego lub z kartonu z kranikiem ew. kilka kostek lodu Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórypieprz i sól himalajska różowa Mama umyła i pokroiła na drobno wszystkie składniki. Polała sosem i podała mi pod sam nos. Nie mieszała, bo jak mawia, wszystko by sflaczało! Sałatka została skonsumowana z prędkością światła, pyszna i zaskakująca dzięki dodatkowi brokuła i liści z rzodkiewki.Cytując.."Są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Zawartość tych składników jest kilka(...)korzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin. Jest to około 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny a także wapnia i żelaza niż szpinak." Smacznego
Z Kuchni Do KuchniJeżeli nie macie pomysłu, do czego wykorzystać kostkę twarogu to przygotujcie kuleczki na słono. Świetny dodatek do sałatki lub kanapki. Twarogowe kulki obtoczcie w ulubionych przyprawach czy ziołach :) Jestem pewna, że taki sposób podania twarogu zachęci do jedzenia nabiału. Składniki: kostka twarogu półtłustego sól, pieprz świeży koperek, pietruszka ulubione przyprawy, np. papryka ostra, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem Twaróg(...)przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować kulki wielkości piłeczek ping-pongowych. Każdą kulkę obtoczyć w ulubionych przyprawach/ziołach. Podawać, np. na szpinaku, sałacie lub przyprawioną kulką posmarować kawałek pieczywa. Po lewej - kulki bez przypraw, po prawej - obtoczone w mieszance pomidorów suszonych, czarnuszki i czosnku niedźwiedziego Po lewej - kulki obtoczone w ostrej papryce, środkowe- pokryte posiekaną zieleniną
UgotowaćPowiem tak. Na ta sałatkę czekałam kilka lat żeby ją zrobić. Ale ciągle zapominałam. W końcu jak ją znów znalazłam, to przestałam jeść mięso. Sałatkę jednak zrobiłam. Jadł ją mój syn. Ja zamieniłam kaczkę na tofu. Mnie do niej przekonuje to, że jest rozgrzewająca w sam raz na dziś, a tofu smakuje z nią świetnie(...)posmarowałam tofu olejem i przywarło. Więc polecam zanim zaczniecie tofu grillować posmarować lekko olejem. 2 piersi z kaczki / opakowanie naturalnego tofu 2 cm siekanego drobno świeżego imbiru opakowanie szpinaku baby dymka świeża kolendra ( dużo) sos: z z limonki i połówki pomarańczy 2 łyżki sosu rybnego ( ja dałam mniej bo nie przepadam za nim) papryczka chilli pokrojona w kawałeczki kilka
AZgotuj!jemy. Przychodzi wtedy ochota na cięższe, gęste, pikantne i grzejące brzuszki potrawy. Niestety nie są one ani najzdrowsze, ani najlepsze dla sylwetki ;) Nawet ja kręcę nosem na sałatki, kiedy za oknem temperatura spada poniżej zera, dlatego muszę kombinować tak, by i wilk był syty, i owca cała. Danie, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, może spokojnie zastąpić gęsty, tłuściutki gulasz, fasolkę(...)pory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny, brązowy ryż i szpinak. Zapraszam. Sola ze szpinakiem i brązowym ryżem (porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany
Ratunku obiadostatnio bazyliową manię. Mogłabym jeść same liście bazylii, tak jak np.sałatę. Dodaję również duże liści do zupy pomidorowej i ogromne do caprese, bardzo przypadła mi również do gustu sałatka z fig z mozzarellą posypana świeżą bazylią. Po trochę innym pesto, które robiłam już jakiś czas temu, zajadamy się teraz wersją wzbogaconą dodatkowo o awokado. Dla mnie jest to jeszcze(...)przepis wart wypróbowania. Idealne zarówno do kanapek (taka kanapeczka z pesto i plastrem pomidora- mniam, pyszności! ) jak również do makaronu.Składniki:- listki oberwane z 2 doniczek bazylii- olbrzymia garść szpinaku baby- 150g płatków migdałów- 1 dojrzałe, miękkie awokado- 3/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek- 1-2 ząbki czosnku- sól i pieprz do smakuW misce umieszczamy liście oberwane z bazylii
Smaczne Zdrowe