Jakiś czas temu publikowałam przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka smalcu 8 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżeczki rumu ½ torebki proszku do pieczenia 75 dag jabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera 5 dag masła
Tradycyjna KuchniaTradycyjna szarlotka, zwana również jabłecznikiem- z dodatkiem czarnej jagody. Prezentuje się wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Przepisy na szarlotki Składniki: 5 jabłek winnych 30 dag mąki ½ kostki masła ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 cytryna 1 cukier waniliowy 4 łyżki czarnych jagód 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Umyć 3 jabłka, wykroić środki
Tradycyjna KuchniaTradycyjny, pyszny jabłecznik. Polecam również inne przepisy na szarlotki --> tutaj Składniki na ciasto: ½ kg mąki krupczatki 20 dag masła 10 dag margaryny 5 ugotowanych żółtek 15 dag cukru pudru papier do pieczenia cukier puder do posypki Składniki na farsz jabłkowy (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki
Tradycyjna Kuchniaznowu szarlotka :) nie ostatnia! :D czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? ;) na tą przepis miałam od dawna, ale był tak długo nieużywany, że można powiedzieć "zakurzony"... Mam dużo takich przepisów - głównie na ciasta właśnie - które przepisałam sobie z zeszytu Mamy do swojego przepisownika. Niestety - nie wypróbowałam jeszcze nawet połowy... Bo u mnie nie ma tak, że nie powtarzam przepisów
Kolorowy PrzepisownikMmmm... :) chodziła za mną ta szarlotka całą sobotę, ale ponieważ miałam inne zajęcia na to już czasu i sił nie wystarczyło. W niedzielę, gdy tylko wstałam, zabrałam się za pieczenie :) uwielbiam taką na ciepło, na zimno - pod każdą postacią :D bardzo szybko znikała, aż dziwne, że jeszcze w poniedziałek było kawałek. Szarlotki są trochę pracochłonne, ale jak się lubi
Kolorowy PrzepisownikZostałam zaproszona przez Sarę - Pieczarkę MySię do wspólnego pieczenia szarlotki z jej przepisu. Do pieczenia nikt namawiać mnie nie musi, dlatego dziś mogę zaproponować wam smaczny i bezproblemowy przepis na szarlotkę. Serdecznie dziękuje za zaproszenie! Świetna akcja :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 125 g masła, 4 łyżki cukru Składniki
Plate of JoyPomysł na tę szarlotkę powstał, kiedy znalazłam w jednym z marketów, świetny dżem pomarańczowy z kawałkami owoców( razem ze skórką ) Miałam w planach upiec ciacho z budyniem i jabłkami, dodałam do niego dżem pomarańczowy.........to był strzał w dziesiątkę, doprawiłam dodatkowo aromatycznymi przyprawami...."miodzio". Jeśli lubicie pomarańczową nutę, to ten wypiek jest(...)poprawę humoru lub sprawienie przyjemności rodzince :) Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem Ciasto: 25 dag margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Ponadto 8 jabłek ( ilość zależy od wielkości) dżem pomarańczowy ( 16 łyżeczek) kupiłam w KLIK
Takie tam pichcenieLubicie jabłeczniki, szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek? Jeśli tak to zapraszam na szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie:D Tego ciasta po prostu nie można opisać w inny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!! Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 szklanka
Ciasteczkowy PotwórPrzepis ten dedykuję wszystkim wielbicielom szarlotek i jabłeczników. Kto raz spróbuje szarlotki w tej wersji, będzie ją piekł po raz kolejny. Ciasto za sprawą dużej ilości jabłek jest bardzo orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa
Tradycyjna kuchnia Kasicukru do ciasta oraz zamieniłam śmietanę na jogurt naturalny. Pomimo tych drobnych zmian ciasto nie straciło na smaku, nadal jest przepyszne. Sama dość często wracam do tego przepisu. Wypasiona szarlotka jest idealnym ciastem dla osób zabieganych, nie mających czasu, na jej przygotowanie wystarczy poświęcić tylko 60 minut a następnie delektować się jej wybornym smakiem. Oczywiście czas ten można skrócić(...)dzień wcześniej przygotować ciasto. Mam nadzieję, że Szarlotka przypadnie Wam do gustu ;) Polecam bardzo :) Przy okazji, chciałam Was prosić o głosy na mój tort. Bierze on udział w konkursie. Wystarczy wejść w link podany poniżej i pod zdjęciem dodać komentarz o treści "głosuję". Każdy oddany głos to szansa na wygraną a im ich więcej tym lepiej. Wygrana
Krakowskie smaki AniSzarlotka maślana, to jedna z najlepszych szarlotek jaką jadłam. Delikatne, maślane, kruchutkie ciasto rozpływające się w ustach z aromatyczną warstwą jabłek z cynamonem - to połączenie doskonałe. Podczas jej pieczenia w całym mieszkaniu unosi się niepowtarzalna, maślano - jabłkowa woń... Zdecydowanie zagości na stałe w moim ciastowym repertuarze. Idealnie nadaje się do serwowania na ciepło z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej
Świat Ciastaostatniego dnia. A to przecież był tylko tydzień! W domu w tym czasie piekłam niewiele - za dużo smakołyków przynosiłam ze sobą. Chciałabym się jednak podzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami. Połączyłam w niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka(...)tyle jest do zrobienia; albo po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego i pachnącego domem. Bazę do przepisu znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzepara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Już dawno przymierzałam się do upieczenia tej szarlotki, tym bardziej, że zachwalała ją moja córka. Dopiero teraz postanowiłam ją upiec. Przepis znalazłam tutaj . Z podanego przepisu wyszła duża tortownica ciasta. Składniki: 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka kaszy manny(...)jabłka ponownie wysypać 1/3 suchych składników i ponownie ½ jabłek. Na całość wysypać ostatnią część suchych składników. Zimne masło lub margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch szarlotki, czyli ostatnią część suchych składników. Masło lub margaryna powinny być rozłożone równomiernie Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z prażonymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-) Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka(...)część ciasta, tą która się mroziła. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut ( do czasu aż ciasto się zarumieni) w temperaturze 180 stopni C. Upieczoną szarlotkę wyjąć i wystudzić a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieMiałam coś upiec na zbliżające się uroczystości więc wybór padł na szarlotkę, gdyż pół lodówki było zawalone jabłkami od rodziców.. Przepis znalazłam na blogu Asi i rzeczywiście miała rację tak ją zachwalając. Polecam naprawdę jest przepyszna :-) Z podanego przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Przepis jest z małymi moimi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 całe jajko Dodatkowo 3 - 4 łyżki cukru pudru do posypania szarlotki 1 łyżka masła lub margaryny do natłuszczenia blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania blachy Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek ( dałam papierówki) 1 cukier waniliowy 12 łyżek cukru 1 łyżkę rodzynek
Na słodko lub wytrawnie