wykonania, ale również smakiem. Przepis ten znalazłam w czasopiśmie "Ciasta domowe" i postanowiłam wypróbować, mimo że opis wykonania był niezbyt przejrzysty. Nie żałuję, gdyż odkryłam ciekawy pomysł na klasyczną szarlotkę. Między dwiema warstwami ciasta ukryte są jabłka - niby nic odkrywczego, ale ciasto nie jest kruche, jak w tradycyjnych szarlotkach, a ucierane, choć mąka krupczatka sprawia, że jego konsystencja odbiega nieco
Smakołyki Berenikiznam ciasta, które robi się szybciej. Przyszykowanie tej szarlotki zajęło mi dosłownie 10 minut – zrobiłam ją między gotowaniem zupy i drugiego dania. Prosta, szybka, elegancka i okrutnie aromatyczna. Potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty? Ciasto francuskie to genialny wynalazek. Najbardziej genialny jest fakt, że można dostać je w każdym większym sklepie i mieć w swojej lodówce zawsze. A nigdy nie wiadomo kiedy(...)miodowo-maślaną mieszanką – i jabłka, i rant ciasta. Jabłka posypujemy równomiernie mielonym cynamonem i imbirem. Pieczemy ciasto jeszcze około 10-15 minut, zmniejszając temperaturę do 190⁰C. Gotową szarlotkę wyjmujemy z pieca i studzimy. Kroimy ciasto na 8-10 porcji i sprawdzamy, jak szybko da się je zjeść. Bo o tym, że robi się je w oka mgnieniu już
Karo in the KitchenWiem, że dla wielbicieli szarlotek - jej ulepszanie jest zbędne, ale taka wersja jest przeeepyszna! Słodki wierzch z płatków kukurydzianych - z dodatkiem śmietany sprawił, że ciasto zyskało wyjątkowego charakteru. Całość jest niezwykle smaczna, puszysta i cudownie pachnąca. Żałuję jedynie, że upiekłam taką małą blaszkę, bo wystarczyła zaledwie na niecałe 2 dni... Radzę Wam - podwójcie proporcje składników! Pooolecam! (Tortownica o średnicy(...)niewielkim garnuszku i podgrzewać do momentu dokładnego połączenia się składników. Masę wymieszać z płatkami kukurydzianymi i delikatnie przełożyć na podpieczone ciasto. Piec dodatkowe 15-25 minut. Szarlotkę najlepiej kroić po ostudzeniu. Inspiracja z blogu: Przy kubku kawy - z moimi modyfikacjami
Di gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezon na jabłka w pełni, więc nie może w nim zabraknąć pysznych ciast z jabłkami. Szarlotka z kruszonką w tej wersji to szybki i prosty sposób na wypiek, idealny do kawy lub herbaty. Ciasto długo utrzymuje świeżość i kształt. Zapraszam. Post Szarlotka z kruszonką pojawił
Marta Gotujedobre surowe jak i w formie pieczonej. O czym tutaj może być mowa? Oczywiście, że chodzi o nasze cudowne, ukochane jabłka. Najbardziej tradycyjne ciasto w Polsce to z pewnością szarlotka i to właśnie na taka a`la szarlotkę jest dzisiejszy przepis. Myślę, że nawet tym, którzy w kuchni nie są orłami wyjdzie ona świetnie Trzymam kciuki. Jeśli zdecydujecie się
mecookswahałam się ani chwili; pierwszy raz w tym roku zebrałam jabłka z własnej jabłonki, i byłam z nich niezwykle dumna. Nie mogłam ich wszystkich ot tak, po prostu zjeść. Szarlotka była jedyną opcją. Przepis na jabłecznik z marcepanem znalazłam u Gosi . Wprost nie mogłam się oprzeć temu połączeniu! Już kiedyś próbowałam jabłek z marcepanem i wiedziałam, że to doskonale zgrany(...)ucierane ciasto mocno pachnące cytryną świetnie współgra z soczystą warstwą miękkich jabłek i marcepanową, delikatną pianką. Nuta cynamonu nadaje ciastu jesiennego charakteru i sprawia, że całość staje się pełnoprawną szarlotką. A może jabłecznikiem...? Chyba nigdy nie rozwikłam tajemnicy nazewnictwa ciast z jabłkami. Słodkości z jabłkami znajdziecie również u Ani , Mirabelki i Panny Malwinny . Jabłecznik z marcepanem Składniki: (na tortownicę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKażdy z Nas piecze szarlotkę i powiem Wam, że często o ile się da modyfikuję, każdy przepis. Tą szarlotkę również zmieniłam i wyszła pysznie. SKŁADNIKI 400 g mąki krupczatki 100 g mąki migdałowej 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 4 żółtka 2 łyżki jogurtu otarta skórka z 1 cytryny kakao 2 kg jabłek ( dałam antonówki) 3 łyżeczki
harrisaSzarlotka z lodami to klasyk wśród ciast. Co powiecie na urozmaicenie tradycyjnego przepisu o orzechową piankę? Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 1 łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść(...)Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor
Tradycyjna Kuchnialubi domu pachnącego pieczoną szarlotką? To dla mnie zapach dzieciństwa, do którego z chęcią powracam. Zapraszam na pyszną szarlotkę z różową pianką. Idealna na co dzień i od święta. Składniki (na dużą blachę 25 na 36 cm): 0,6 kg mąki pszennej kostka margaryny 0,5 łyżki smalcu 5 jajek 0,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1 kg kwaśnych
Cukiernia Pychotkisiebie. Fotele fryzjerskie działają na mnie bardzo odprężająco, a tego w ostatnim czasie było mi trzeba ;) Odpręża mnie także pieczenie, uwielbiam to ;) W ramach ostatniego, kuchennego relaksu zrobiłam szarlotkę... Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam :) Dużo jabłek, mało ciasta - oto przepis na idealny jabłecznik ;) Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z pokrojonymi i lekko oprószonymi cynamonem, plasterkami jabłek, smakuje wybornie
Domowa cukiernia EwySzarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami? Zastanawialiście się kiedyś czym się różnią te ciasta? Ja tak i powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich
SMYKWKUCHNIBył już dietetyczny sernik , teraz pora na szarlotkę! ;) Zamiast cukru czy miodu możecie użyć innych słodzideł, np. stewii lub ksylitolu. Pamiętajcie tylko o tym, żeby przeczytać na opakowaniu, ile takiego słodzidła można dziennie spożyć, to zabezpieczy Was przed problemami z brzuszkiem ;) Wracając do szarlotki, jest bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i ma cudowną kruszonkę na wierzchu. Zakochałam się! ;) Warto
Czerwona PorzeczkaJambudvipa. Dzięki zgubnej ciekawości Adama i Ewy, którzy skusili się na "zakazany owoc", jabłko dzisiaj jest traktowane jako afrodyzjak. A w kuchni wykorzystujemy je na wiele sposobów: pieczemy pyszne szarlotki, dodajemy do deserów, niekiedy stają się dodatkami do mięs. Lubimy je. A w tym roku, przez niebezpieczne zamieszanie polityczne blisko naszej wschodniej granicy, będziemy ich mieć pod dostatkiem. Ze względu(...)jednak zmienić tę jego cząstkę, która jest wokół mnie. I dlatego tak robię – kupuję jabłka, zwracając uwagę, by były to polskie owoce. W tym roku odświeżę dawne przepisy na szarlotki i znajdę też nowe. Będę podawała jabłka moim chłopcom i każdego dnia zabiorę chociaż jedno ze sobą do pracy. Jabłkom przypisano wiele znaczeń, mają różnorodną symbolikę. Od tego roku niech
W mojej kuchniwprawdzie także mają swoją rutynę, pewne powtarzalne elementy, ale nie przeszkadza mi to. Zawsze znajdzie się coś, co uatrakcyjnia ten weekendowy czas. W tym tygodniu było to pieczenie szarlotki jesiennej. Cudownie było zanurzyć się w mojej kuchni, która szybko wypełniła się zapachem smażonych jabłek i cynamonu oraz mruczeniem Hugo siedzącego na stołeczku i śledzącego każdy mój ruch. Już dawno pieczenie(...)Ostudzone ciasto posmarować surowym białkiem z 1 jajka i posypać tartą bułką Nałożyć na nią mus jabłkowy, a na wierzchu ciasta ułożyć szachownicę. 7. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. 8. Szarlotkę piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. 9. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. 10. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty. Świetnie smakuje też z waniliowymi lodami. Smacznego
W mojej kuchnistolicy. Gwiazdeczka pakowała się do Lublina. Zdążyłam jeszcze włożyć jej do torby kawałek ciasta w pudełeczku. Polecam je gorąco, bo jest idealne na jesienne dni, których sporo przed nami. Szarlotkę na kruszonce, jedną z najłatwiejszych, jakie piekłam, taką, która nie ma prawa się nie udać, już doskonale znacie. Dziś zapraszam na jej odmianę, z dodatkiem piany. Do tej pory pozostające(...)białka zamrażałam i zostawiałam do późniejszego wykorzystania. Tym razem zrobiłam inaczej – oprócz warstwy jabłek, dodałam warstwę puszystej pianki. Dzięki temu szarlotka wygląda nieco bardziej odświętnie. Jest wysoka, świetnie się prezentuje na stole i naprawdę doskonale smakuje. Takie były opinie wszystkich gości, którzy ją jedli podczas spontanicznego, bardzo miłego spotkania w jesienny, słoneczny dzień przy ognisku. To co? Skusicie się? Zapraszam
W mojej kuchni