Pyszne, łatwe i tanie ciasto, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, bo po prostu tego ciasta nie da się zepsuć
Domowa Cookierenka AgiDziś zapraszam na pięknie pachnące, wilgotne i bardzo smaczne ciacho. Proste i szybkie w wykonaniu - nie ma opcji, żeby komuś nie wyszło - zawsze się udaje :) W
Domowa Cookierenka AgiKochani! Koniec z wymówkami typu "nie piekę ciast, bo nie mam piekarnika". Piekarnik w tym przypadku wcale nie jest potrzebny, ale bez kuchenki min. jednopalnikowej i
Domowa Cookierenka Agirecepta na sukces. Jeżeli Wasze dni wyglądają podobnie do moich, lub Wam też zdarza się CHCIEĆ NATYCHMIAST, lub po prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS. Pyyyyszota! KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu
Gotowanie to kochanieprzepis na prostą szarlotkę z pyszną kruszonką :) Składniki: -1,5 kg jabłek -300 g mąki pszennej -200 g margaryny -100 g cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -1 łyżka masła -1 łyżka miodu -cynamon -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle
KasiekGotujeDziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBo ja już sama nie wiem... Choć doskonale zdaję sobie sprawę, że jabłka to jesienne owoce, w dzisiejszym świecie pełnym wybryków niekoniecznie natury są dostępne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMój blogu kochany! Wczoraj, zaledwie trzydzieści pięć minut po północy, Pożeraczka skończyła trzy latka. Hmm... Ani dużo, ani mało, tak w sam raz. Chyba właśnie na
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJa tutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było
Pożeraczka, czyli raz adobrzeI mamy październik. Wrzesień minął sama nie wiem kiedy, zleciał w tym roku wyjątkowo szybko. Tyle rzeczy się wydarzyło, ale czas oczekiwania pomiędzy nimi zlał się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy byłam mała, co roku jeździliśmy na cmentarze. Na ten dobrze znajomy, który często odwiedzałam z Babcią, gdzie leży mój Pradziadek. Nigdy go nie poznałam, zmarł
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzeba było działać ! Zapytacie - co to jest ? Moja taka improwizacja - odpowiem :) Nazwijmy sobie "mini-szarlotka" Słodka i smaczna - a o to chodziło. Mini-szarlotki - przepis Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki cukru, cynamon Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. 1 szkl. otrąb granulowanych Sante - ja dodałam z jabłkami 4 łyżki cukru brązowego
kolorowotorcikowoPamiętam, jak sąsiadka opowiadała mi tej szarlotce. Mówiła, że ciasto jest suche, składa się z mąki, manny i cukru. Wysypuje się na przemian ze startymi jabłkami i piecze. Zachwalała smak, mówiąc, że nie jest podobna do żadnego z dotychczas znanych nam jabłeczników. Słuchałam jak zaczarowana i nie mogłam sobie wyobrazić, jak to ciasto może być sypane(...)suchego ciasta, wyłożyć 1/3 jabłek, oprószyć cynamonem, wyrównać. Warstwy powtórzyć jeszcze 2 razy, a na ostatnią warstwę jabłek wysypać resztę ciasta. Mleko zagotować. Ciasto równomiernie nakłuć nożem do samego dna, polać mlekiem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w wióry masło. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC. Smacznego
Obiad gotowyKruche mini szarlotki z jabłkowym musem, z korzennym akcentem cynamonu i goździków. Łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Składniki na 5-6 sztuk: 1 szklanka maki 8 dag margaryny 1/4 szk cukru 5 dag smalcu 1 jajo płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...) obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem i goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem. 4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną
Apetyczna babeczkaLubicie jabłka? Powolutku zbliża się sezon jabłkowy! A co jest lepsze niż szarlotka na deser razem z popołudniową herbatą z cytryną? No właśnie! Mam dla Was przepis - dla siebie też, bo go jeszcze nie wypróbowałam. Przepis należy do mojej przyszłej teściowej, która po cichu zdradziła mi tą tajną recepturę. Jest inny, niż te tradycyjne - powiedziałabym fikuśny. Ale godny polecenia(...)ciasto wychodzi wyśmienite! Polecam! Szarlotka Tutti - Frutti " Składniki : 5 jaj (żółtka i biała oddzielnie) 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pokrojone jabłka cynamon 2 budynie waniliowe Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180`C. Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczem
Słodkie Przyjemności