kochać. Nie można jej nie pragnąć. Jej wykwintność i smak zawdzięcza prostocie i całemu temu ludzkiemu zamieszaniu, które towarzyszy Włochom już od wczesnych godzin rannych. Poranne caffe, cornetto, prasa. Święty spokój przynajmniej rankiem, nawet gołębie nastawione przyjaznie! Południowy makaron, frutti di mare pachnące plażami tak cudnymi, że trudno oderwać oczy. Chrupiące i pełne tradycji łakocie do kawy ,choćby
Z Kuchni Do Kuchnidelegację. Na jeden dzień przeniosłam się do innego świata. Do świata dyniowego czyli na XII Dolnośląski Festiwal Dyni do wrocławskiego Ogrodu Botanicznego. Wyruszyłam skoro świt by móc zobaczyć święto tego wspaniałego warzywa. Oprócz doznań wizualnych miałam też okazję być jurorem w konkursie na najsmaczniejszą dynię. Poniżej kilka migawek z Festiwalu i Ogrodu samego w sobie. Warto było pędzić
Dzieje kuchennej Wiewióryprodukcji pisco rozpoczyna się w połowie lutego, zaczynając od najwcześniejszej odmiany – muskatu austriackiego – po te, których okres dojrzewania kończy się najpóźniej. Winobranie jest uznawane w regionie za moment święty, który wpływa bezpośrednio na późniejsze etapy produkcji pisco. Z zebranych winogron tłoczony jest sok. Podobnie jak przy produkcji win, cukier zawarty w moszczu przechodzi proces fermentacji pod wpływem drożdży, w wyniku
królestwo garówdobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa
Kuba Gotujenabiera ciemnobrazowego koloru. Tego rodzaju sosem polewa sie zazwyczaj ugotowanego lub upieczonego indyka lub kurczaka, glownei na weselach, urodzinach, chcinach czy podczas Swiat Bozego Narodzenia, a takze podczas swieta Cinco de Mayo, ktore jest waznym swietem jedynie w rejonie Puebla. Sosy mole moge miec rozne smaki i skladniki, jednakze podstawowym elementem jest papryczka chili. Wedlug legendy pierwsze mole zostalo przygotowane
Codzienne GotowanieDziś przypada irlandzkie święto św. Patryka, które powszechnie kojarzy się z kolorem zielonym. Dlatego te ż postanowiłyśmy wsp ó lnie z Gin , Lejdi , i Mopsem przygotować zielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosn ą , która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście
Codzienne Gotowaniepodłużną zachomikowane; zastanawiam się, jak najlepiej je wykorzystać... A pomysłów, jak co roku, mam mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś sobie zrobiłam prawdziwe święto i wyspałam się za wszystkie czasy- spałam aż do 11.00 ;-) a co tam od czasu to czasu można sobie pozwolić na takie lenistwo. Ale jak już wstałam to zaczęłam się zastanawiać co tu zrobić na obiad. Przeglądając przepisy na grupach kulinarnych natknęłam się na Krupnik Ukraiński. Od razu mi się spodobał. Zwłaszcza, że razem
Passion of CookingDzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków. Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe. Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym. Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również
Dzieje kuchennej Wiewióryserek. Na półmisku układamy nasz tulipanowy bukiet: ze szczypiorku tworzymy łodyżki i układamy na nich przygotowane już pomidorki. Całość związujemy szczypiorkiem, wtykając jeszcze dla ozdoby natkę pietruszki. Podajemy. Dziś święto naszych Mam, a w Lidlu z tej okazji duży wybór pięknych kwiatów. Zapraszam do przejrzenia aktualnej gazetki
Podróż w kulinariadobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa
Kuba GotujeDziś ponoć święto jabłka...i u mnie jest coś z jego dodatkiem...robiłam je w sumie w niedzielę..wszyscy w domu..a takie ruchanki najlepiej smakują od razu na ciepło, chociaż na zimno też można zjeść..ja już kiedyś je robiłam , ale dawno, dawno temu..Fajna nazwa , no nie ? Przepis gdzieś z netu.. zaczyn: 2 - 3 dag drożdży
Moje domowe kucharzenieZupy jadam niesamowicie rzadko. Jak już zjem to albo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby
Jedzeniomaniakrótkim rękawie nie jest zbyt rozsądne :) Likier, na jaki chcę Was dzisiaj zaprosić, kojarzy mi się własnie z chłodnymi wieczorami. Jest rozgrzewający, bardzo słodki i ...kobiecy :) Niebawem moje święto i planowana babska impreza, więc może własnie ten likier na niej zagości :) Składniki: 0,5 litra wódki 1 puszka masy kajmakowej 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% 3 łyżki esencji
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na truskawki dopiero się zaczyna a ja już się rozkręcam.Uwielbiam te owoce,są przepyszne. We wtorek Dzień Matki, wyjątkowe święto.Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na ciasto skorzystajcie z mojej propozycji. U mnie spód to biszkopty bo nie miałam czasu na pieczenie....pomagałam kuzynce przy imieninowej imprezce.Polecam jednak biszkopt. Masa budyniowa: 1/2 l słodkiego mleka
Niespełnione zdolności kulinarne