Dziś podzielę się z Wami jeszcze jednym słodkim przepisem, który możecie przygotować w ostatniej chwili – szybkie kokosanki z marmoladą. U nas w domu uwielbia się
Słodkie okruszkiPomysł na pierniczki bezglutenowe. Pierniczki są kruche, delikatne i bardzo smaczne. 220 g mąki owsianej 100 g mąki gryczanej 140 g miodu 100 g masła klarowanego
KucharzycaŚledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie
Codziennik KuchennyZawsze marzyłam, żeby taką zrobić! :D Wszędzie pachnie cudownym aromatem piernika! Okazało się, że to świetna zabawa i sposób na odstresowanie się podczas gorączki świątecznych przygotowań
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOto moja niecodzienna propozycja na potrawę wigilijną. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnym śledziem w zalewie lub "pod pierzynką" - ten przepis jest właśnie dla was! Na porcję na
Kolejny blog o gotowaniuZ kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował
Mango PapajaZa typowym piernikiem bez nadzienia średnio przepadam, ale znalazłam przepis na tradycyjny piernik z Yorkshire, który różni się od tego nam znanego tym, że jest miękki
greenscarfRyba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy. Zaś przekąski
Kulinarne PrzebojeDziś zapraszam Was na pyszny czekoladowo-orzechowy deser kremowy, który przygotujecie dosłownie w kilka chwil. W przedświątecznej „gorączce” przygotowań, gdy nagle mają Was odwiedzić
Słodkie okruszkiKolejna propozycja na świąteczne ciasteczka, to czapeczki krasnali o wspaniałym orzechowym smaku z lekko wyczuwalną nutą kawy. Końce czapeczek możemy udekorować kolorowym lukrem, ale moim zdaniem
Smaki Na TalerzuOlaboga! Zrazy zrobić? Toż to strasznie, przeraźliwie trudne! - i tak mijały lata, a zrazów nie robiłam. Ale w końcu zrobiłam dla mojej głodomory, bo "zrób zrazy
dobra gospodyni dom wesołym czyniDzisiaj będzie krótko, ale niekoniecznie zwięzłowato, bo słabo w tym momencie ogarniam rzeczywistość. A właściwie nie ogarniam wcale 🙂 Nie wiem, czy to przez ostatnie ekspresowe świąteczne
gotować!Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest
Smakołyki Berenikikapusta z suszonymi grzybami W bardzo wielu domach na wieczerzy wigilijnej zagości kapusta z grzybami.
Miód i pieprzJuż sama nazwa odkrywa wszystkie składniki tej przekąski, która będzie idealną propozycją na wigilię, a ponadto robi się ją szybko, więc nie zabierze nam czasu,
Malinowo w kuchni