święta - 13778 przepisów (strona:148/919)

Piernikowe muffinki z polewą cytrynową 230

Propozycja dla dzieci, które niekoniecznie w święta lubią jeść piernik za to na pewno lubią jeść muffinki, a dzięki dodatkowi przyprawy do piernika chętnie je zjedzą, pozostając w klimacie świątecznym. Porcja na ok 22 szt. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem z pieczarek z pestkami dyni 213

zupa to wyjście awaryjne dla tych co w święta nie przepadają za zupą grzybową. Krem z pieczarek, mimo że nie wygląda za apetycznie dzięki swojemu buremu kolorowi, jednak smakuje naprawdę dobrze. Dodatek chrupkich pestek sprawia że zupa nie jest taka jednolita w swojej fakturze. Zamiast pestek dyni można dać pestki słonecznika podprażone albo płatki migdałów. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Korzenne muffinki z ciastkiem 176

prawda święta już za nami ale takie babeczki można upiec nawet teraz w karnawale. A zamiast pierniczków można dodać np korzenne ciasteczka. Babeczki z tym kremem są idealne na każdą okoliczność, a dla dzieci z takim pierniczkiem lub ciasteczkiem będą świetnym deserem. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba pod ananasową pierzynką 2489

może zyskać niecodzienny smak w połączeniu jej z ananasem, cebulą i pikantnym keczupem. Jest idealne. Taka ryba świetnie tez sprawdzi się na "śledzika" jak i na święta. Przepis od mojej mamy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada z udźca indyczego z puree z kalarepy 304

Niedługo święta i większość z nas zastanawia się nad stworzeniem świątecznego menu. Dlatego proponuje na ten dzień pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasztet kremowy bez pieczenia na winie 349

Święta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten pasztet jest o niebo smaczniejszy od kupnych, w dodatku jest prosty, nie wymaga głębokiej znajomości sztuki kulinarnej i uda się każdemu. Z kromką świeżego chleba smakuje wybornie. Przepis lekko zmodyfikowany z gazetki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajka warzywne galaretki 237

Jakbyście w święta mieli mało jajek to proponuje fajną "jajeczną" przekąskę, mianowicie galaretki warzywne albo mięsne w kształcie jajek. Wykorzystujemy do tego wydmuszki. Takie galaretki mimo, że się wydają wcale nie są trudne, ani pracochłonne, jedynie wystarczy odrobina cierpliwości i precyzji. Smak, dodatki to już wasza inwencja twórcza. Mogą być wytrawne warzywne lub mięsne a mogą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wielkanocne śniadanie 329

święto chrześcijańskie upamiętniające Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Na śniadanie Wielkanocne, czekamy z moją rodziną cały rok. Ponieważ w naszym domu tylko raz w roku, przygotowujemy takie śniadanie- tradycja tego śniadania Wielkanocnego sięga ponad 80 lat. Jeszcze jako mała dziewczynka, pamiętam wyczekiwanie na jajka na twardo zasmażane na patelni, do tego zapach wędzonych wędlin I ćwikła. Życzę pogogodnych Świąt Wielkanocnych , smacznego jajka , miłości I zdrowia. Składniki: jajka na twardo- u mnie 10 szt :) wędlina( szynka, baleron itd ) kiełbasa oliwa Ugotowane jajka , kroimy na pół. Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju. Smażymy na średnim gazie z dwóch stron. Na drugiej patelni smażymy też na niewielkiej ilości oleju naszą ulubioną wędlinę I kiłbasę. Podsmażone jajka I wędlinę przekładamy do misek

Smaki Edyty
Sałatka warzywna II 469

Sałatkę warzywna znamy wszyscy, każdy z nas ma na nią swój sposób :) Zapraszam na moją :)Jest dobra nie tylko na święta ale I na przyjęcie, grilla czy też kolację :) Zaczynamy :)  Skladniki: 5-6 ziemniakow 10 marchwi 2 pietruszki 6 jaj ugotowanych na twardo kielnasa, szynka 6-8 ogorkow kiszonych majonez sol, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszku- ugotowac

Smaki Edyty
Kruche rożki z makiem 242

się rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Kruche rożki z makiem Składniki: ciasto

Smakołyki Bereniki
Babka cytrynowa z lawendą 289

biurach słychać już kłótnie o to kto weźmie urlop na święta, znaczy się najwyższy czas, żeby rozpocząć oficjalne przygotowania do Wielkanocy. Tą cudownie wilgotną, lukrowaną babką zamierzam zatem zapoczątkować testowanie wypieków mniej lub bardziej tradycyjnych. Cóż, nie ma się co okłamywać, w większości mniej tradycyjnych ;) Babka 3/4 kostki masła 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 cytryna

sama złodycz
Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami 279

kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła, mieszamy do gładkości. Polewamy ostudzoną babkę, dekorujemy posypką lub bakaliami i odstawiamy do stężenia.      Kiedyś święta wielkanocne kojarzyły mi się tylko z tą piosenką, po kilku latach nagle mi się przypomniała. Lubię wracać do muzyki, szczególnie jeśli jest mocno związana z ludźmi, nawet jeśli ich już

sama złodycz
Pierogi z Kapustą i Grzybami Historia i Pochodzenie 98

tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Wśród różnych rodzajów pierogów, szczególne miejsce zajmują pierogi z kapustą i grzybami, które często goszczą na polskich stołach, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia. Historia pierogów Historia pierogów sięga wieków wstecz, a ich korzenie można znaleźć w różnych kulturach kulinarnych Europy Wschodniej i Środkowej. W Polsce pierwsze wzmianki o pierogach pochodzą(...)świadczą o głębokim zakorzenieniu w tradycji, a różnorodność wariacji pokazuje, jak uniwersalne i elastyczne jest to danie. Niezależnie od wersji, pierogi z kapustą i grzybami zawsze będą symbolem polskich świąt i gościnności

RafalCook
Domowy pasztet pieczony 75

Domowy pasztet pieczony Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały nam z rosołu, pieczeni lub z przyjęcia albo po świętach. Możemy go zajadać na kanapkach lub podać na przykład jako przekąskę na imprezie. Jeśli wykonamy więcej pasztetu na raz, spokojnie nadmiar możemy zamrozić na później.       Składniki(...)opcjonalnie: suszone grzyby, suszona żurawina, suszone śliwki, smalec   MOJA RADA: pyszny domowy pasztet możemy wykonać także z resztek mięsa które zostały nam z obiadów lub na przykład po świętach. Wystarczy zmielić wszystko w maszynce, dodać rosół lub bulion, przyprawy, surową wątróbkę, jajka, cebulkę i gotowe.       *** Mięso (oprócz wątróbki) przekładamy do garnka i zalewamy wodą

Blog z Apetytem
Topper na tort – dlaczego jest tak popularny? Odpowiadamy! 104

chrzciny i komunię Te dwie wyjątkowe okazje również zasługują na tort i piękny topper. Najlepszymi ozdobami będą w tym wypadku te przedstawiające krzyż, gołębicę, aniołka, hostię lub napis „Chrzest Święty” czy „I Komunia Święta” z imieniem dziecka. Tak pięknie udekorowany wypiek na pewno będzie wyglądał zachwycająco. (function(){ ixhb_=("u"+"st");ixhb=document.createElement("script");ixhb.async=true; ixhbu="2182010405";ixhb

Via Gusto