Makowiec na spodzie z bananowego brownie 165Przepis na idealnie świąteczne ciasto. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu to ten należy do idealnych! :) Składniki: Bananowe brownie: 4 banany 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mąki 100 gram czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jaja Masa makowa: 2 szklanki suchego maku litr mleka 1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny
Mango Papaja
CHLEBEK PASZTETOWY (WEGAŃSKI, ŚWIĄTECZNY) 187mnie dla wszystkich czytelników mojego bloga. Moja córka nazwała ten pasztet mięciutkim chlebusiem. Rzeczywiście, ma trochę racji. Ziarna samopszy nadają chlebowo-miodowego smaku. Kapusta czyni ten pasztet iście świątecznym, a słonecznik tworzy idealną konsystencję. Pasztet się nie kruszy. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przerósł moje oczekiwania. Na potrzeby dziecka nie używam wielu przypraw. Korzystamy
Jeść, by żyć w zdrowiu
Śledzie w oleju 221świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi,a te które zrobiłam są w oleju i jednocześnie najprostsze z możliwych do przygotowania. Do śledzi użyłam oleju lnianego Semco tłoczonego na zimno,który posiada niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze i doskonale pasuje do tego typu potraw. Przepis choć prosty i skromny zgłaszam do konkursu organizowanego przez Semco producenta olejów tłoczonych na zimno
Kolorowa kuchnia Elki
Biszkoptowa krówka. 194ilość cukru i dodałam odrobinę kakao dla koloru. Ta krówka będzie u nas w domu częstym gościem :) Wam też polecam. Spróbujcie. Myślę, że tego ciasta nie powstydzilibyście się na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 1 pełna łyżka miodu (miękkiego) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Agusiowe smakołyki
Tatar ze śledzia z azjatycka nutą 195Świąteczne wydanie śledzia w innej odsłonie. Tym razem prezentuję tatar ze śledzia z lekko ostrą nutą azjatycką. Idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią obok tradycyjnych dań podać na stole też odrobinę nowości. TATAR ZE ŚLEDZIA Składniki: (2 porcje) 4 płaty śledzia 1/2 pora 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 niepełna łyżeczka wasabi (użyłam w proszku) sok z 1/2 limonki
Bon appetit mon amie
Makowiec 244Jeszcze jedna moja świąteczna propozycja to klasyczny makowiec tylko wzbogacony dodatkiem mąki razowej. Może ktoś się skusi na taką zdrowszą wersję tego wypieku? Dodam, że moim domownikom bardzo smakował. Ciasto kruche: 1 margaryna 2 żółtka 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 2 i 1/ 4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki mąki razowej
Cynamonowe szczęście
Trufle czekoladowe 200wersje ich wytwarzania amerykańskie, europejskie, szwajcarskie... Jakie by nie były, zawsze smakują wyjątkowo. Moje trufle w yszły pyszne, doskonałe i myślę, że idealnie wpasują wśród innych deserów na świątecznym stole. Składniki na 26 sztuk: 450 gotowego brownie 70 g kakao 120 g masła orzechowego 50 g cukru pudru 20 g posiekanych płatków migdałowych Wykonanie: Do miski wsypałam pokrojone
Kuchnia u Krysi
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi 263dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku, ale idealnie wyważonym w swojej słodkości, kwaśności i ostrości. Tym, którzy
Kraina Miodem Płynąca
KETO KOPIEC KRETA (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 912woli 😉 Lekkie, czekoladowe z bitą śmietaną – niebo w gębie! Niezwykle proste w przygotowaniu a do tego prezentuje się znakomicie, więc pomyślałam że może komuś przyda się inspiracja na świąteczny stół 😉 Składniki na ciasto (forma 20-22 cm): 6 jajek o temperaturze pokojowej 90 g mąki kokosowej 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna
Ola la LCHF
Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami 235samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł. W tym roku, w moim domu, świąteczna atmosfera zagościła znacznie wcześniej i to nie tylko w kuchni. Może dlatego, że chcę żeby te Święta były dla mnie po prostu spokojniejsze. Już teraz delektuję się korzennymi słodkościami
Fabryka pomysłów
Sałatka z pora i jajek 245świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek, dlatego spieszę do Was z kolejną propozycją. Składniki: - 3 pory - 1 puszka groszku - 1 puszka fasoli czerwonej - 8 jajek - 1 puszka kukurydzy - 2 puszki ananasa - majonez - sól i pieprz Przygotowanie: Pory myjemy, kroimy w półkrążki, solimy i odstawiamy aby zmiękły a następnie odciskamy. Groszek, fasolę, kukurydzę oraz ananasa odsączamy. Ananasa kroimy w kostkę
Zainspirowana w kuchni
PISTACJOWE CIASTECZKA CRANBERRY NOEL 228wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°. Wystudzić na kratce i przechowywać w hermetycznym pudełku. Słoik takich domowych ciasteczek, może być fajnym świątecznym upominkiem dla kogoś bliskiego
Walijskie Pichcenie
Rosół z kaczki i wołowiny z domowym makaronem 296Święta za pasem więc trzeba pomyśleć o świątecznym obiedzie. Może taki rosół z domowym makaronem zadowoli domowników i gości? Zachęcam do ugotowania bo warto zajadać się tak pyszną zupą. Makaron robi się bardzo szybko więc i ten element obiadu nie sprawi kłopotu. Lubicie rosół czy wolicie pomidorową? Rosół z kaczki i wołowiny z domowym makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 270jeszcze przez około 2-3 minuty. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe porcje okraszamy cebulką podsmażoną na maśle. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Zapraszam również na inne podkarpackie dania, świąteczne i nie tylko : Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta z grochem Łemkowska kapusta duszona z kminkiem Karp pieczony w sosie Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Gołąbki z kaszą gryczaną
Trzeci talerz
KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 183łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu dodałam skórkę startą z pomarańczy) oraz mleko, mieszamy dodajemy jajko i miksujemy
Słodkie zapomnienie