PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 180Niedługo święta Wielkanocne. Ja co roku szukam pomysłów na urozmaicenie świątecznego pasztetu. Coś dodaję, coś zmieniam w wypróbowanych już przepisach, by powstało coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota! Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka
Z Majeczką w kuchni
Wielkanocny food wine pairing 201pikantnymi i owocowymi, np. Roero od Giuseppe Bordone. Przepis na schab nadziewany tuńczykiem tutaj. Dolce vita Nie jestem fanką mazurków. Dla mnie królową wielkanocnych deserów jest Pascha. Pasuje do świątecznego śniadania, jest idealnym deserem na obiad i często też to o niej myślimy, gdy idziemy coś łasuchować w nocy do lodówki. Co będzie do niej pasować, jeśli wypiliśmy już całe
Ugotowane pozamiatane
„Bałkańska ” sałatka śledziowa 172majonezem . Bałkańska sałatka , jest chrupiąca , dzięki korniszonom , aromatyczna od pora i smakowita za sprawą śledzia . Idealna na imprezę lub kolację . Wielkanoc , to także dobre miejsce dla sałatki śledziowej , na świątecznym stole Składniki : 6 matiasów w zalewie olejowej 6-7 ogórków korniszonów 1 średni por , tylko biała część 6 jajek ugotowanych na twardo 1 dość duże słodkie jabłko 3 -4 ziemniaki
Ogrodnik w podróży
Sernik z czekoladowym kajmakiem wg Aleex 214odpowiedzialność za nasz własny los. Wtedy, jak napisał Bułhakow : „Wszystko będzie, jak być powinno, tak już jest urządzony świat”. A skoro obchodzimy święto, to na stole powinno znaleźć się świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały. Także na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: Spód
W mojej kuchni
Gulasz na winie z marchewką 217moim repertuarze kulinarnym . Razem z rodziną lubimy go jadać chociażby z okazji przeróżnych świąt lub zgromadzeń pokoleniowych, a to ze względu na jednogarnkowe, nieskomplikowane przygotowanie (nadmiarem czasu przy świątecznym rozgardiaszu przecież nie dysponuję) , a jednocześnie wyborny w smaku efekt końcowy (z powodzeniem zachwyci gości) :) Składniki na porcje dla minimum 4 osób: 1 kg mięsa na gulasz - u mnie akurat wieprzowe
Grunt to przepis!
Wielkanocna sałatka z kurczaczkami. 579Już czas pomyśleć o świątecznym menu. Moją pierwszą propozycją jest pyszna i kolorowa sałatka. Jest to mój pomysł i wyszedł naprawdę świetnie! :) Prosta, szybka i efektowna! :) Składniki: I. Sałatka: 1 główka sałaty lodowej 3 duże pomidory sparzone i obrane ze skórki mała puszka kukurydzy 350 g kruchej wędliny 1/2 słoiczka cebulki perłowej 2 jaja kurze 6 jaj przepiórczych
DominikaDolci
Wesołych Świąt i tort czekoladowy z wiśniami. 178Wesołych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w rodzinnym gronie! :) Z tej okazji przedstawiam Wam mój świąteczny tort. Jest on również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie. Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :) Składniki: I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki
DominikaDolci
Świąteczny talerz niejadka 173Składniki na talerz ze zdjęcia foremka do ciastek zajączek plasterek serka żółtego plasterek szynki słomki z surowej marchewki 2 kulki mini sera mozarella 2 pomidorki … Czytaj dalej Świąteczny talerz niejadka
gotuj ze mną
Sałatka świąteczna 469soku z cytryny. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na obrzeżu talerza i posolić. Obłożyć odsączonym brokułem i ćwiartkami pomidorów, oprószyć pieprzem, polać majonezem i podawać na stół świąteczny
Tradycyjna Kuchnia
Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny 201Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Nadszedł czas na trochę świątecznych propozycji. Na początek dla odmiany od tradycyjnych jaj, babek i mazurków proponuję kilka hiszpańskich inspiracji. Hiszpanie, zwłaszcza w rejonach Salamanki i Avili w wielkanocny poniedziałek na festiwalu zwanym "Lunes de Aguas" ("Poniedziałek wód") delektują się drożdżowym faszerowanym "chlebem" zwanym Horanzo. Farsz składa się przede wszystkim z gotowanych na twardo
Zielona Kuchnia
Piernik staropolski 232wiem, wiem ;) Wielkanoc za progiem, a ja tu z piernikiem wyskakuję, ale obiecałam sobie, że dodam zaległe wpisy, właśnie świąteczne jeszcze, żeby nie odkładać ich do listopada. Obawiam się, że zapomniałabym o nich całkowicie przez te kilka miesięcy ;) Piernik przyznaję bez bicia, że robiłam po raz pierwszy i po raz pierwszy jadłam, bo w moim domu nie był pieczony. Bynajmniej
Kuchnia w czekoladzie
Sernik wiosenny.... z cytrynowym musem, kandyzowaną skórką i pokruszoną bezą 203nigdy mi dosyć. Lubie je ja, i moje dzieci, lubią przyjaciele i znajomi, więc jest dla kogo piec i wymyślać nowe kombinacje. Ten dzisiejszy sernik śmiało można nazwać świątecznym, bo taki właśnie jest w smaku. Wielkanocny chciałoby się powiedzieć. Lekki, orzeźwiający, łączący w sobie wiele smaków. Spód jest z ciasteczek oreo, które nadają mu delikatnej goryczy
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kutia 201Świąteczna kutia Kutia kojarzy mi się z dzieciństwem, którą robiła moja mama zawsze w okresie świąt, dlatego w tym roku postanowiłam powrócić do tych smaków. Wiem też, że często szukacie przepisów na kutie, dlatego może skorzystacie z mojego przepisu. Uwielbiam orzechy dlatego w mojej kutii jest ich sporo, ale dobranie dodatków tak na prawdę jest indywidualną sprawą
Mój pomysł na
Sałatka z makaronem 256sałatek, a prostota w wykonaniu sprawia, że można ją robić często. Wszystkie składniki w połączeniu tworzą bardzo dobrą kompozycję smakową. Sałatka ta nadaje się na różne świąteczne okazje, kolacje, śniadanie. Porcja sałatki jest duża, ale oczywiście można zmniejszyć proporcje składników. Na prawdę polecam! Przepis: Składniki: 350 g makaronu mini muszelek, lub innego drobnego makaronu
Mój pomysł na
Szynka z rękawa 204Taka szynka umili każdy dzień. Idealna na Świąteczny stół. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i natrzeć mięso. Włożyć mięso razem z całą marynatą do woreczka. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Zostawić tak przygotowane mięso na 48 godzin w lodówce. Po 12 godzinach odwrócić mięso, poruszać folią i nacierać mięso. Po następnych 12 godzinach czynność powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej
Kuchnia Pokoleń