świąteczne potrawy - 1000 przepisów (strona:55/67)

Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 280

mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą(...)Upieczoną pierś wyjąć z rękawa, usunąć czosnek i macierzankę, odłożyć na deskę żeby soki się uspokoiły. Delikatnie odciąć skórę (można z niej wytopić tłuszcz i wykorzystać do innych potraw). Zimną pierś pokroić ukośnie w bardzo cienkie plastry, rozłożyć na talerzach. Kremem batatowym wyjąć z kokilek na talerze z gęsią, zieloną warstwą góry

SzczyptaSmaQ
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 217

wspierając w ten sposób rehabilitację Kubusia! Po raz kolejny blogerki i blogerzy kulinarni zaangażowali się w akcję pomocy dla Kuby. W kalendarzu znajdziecie wspaniałe przepisy i zdjęcia aż 13 potraw, w tym mój niepublikowany na blogu przepis na .... Tajemnica! Kto kupi, będzie mógł zrobić sam i chrupać! Pospieszcie się - kalendarzy jest niewiele, a tak wiele można zmienić na lepsze(...)pudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom. Lada dzień przyjdzie też pora na przygotowanie Szlachetnej Paczki. Każdego dnia przez magiczne okienko adwentowego kalendarza zaglądamy do zbliżającej się coraz bardziej krainy świątecznej radości. I nie ważne, czy spadnie śnieg czy nie; czy jesteśmy duzi czy mali, czy odwiedzi nas Mikołaj, Wielki Niedźwiedź, jak u Tygryska, czy może Osioł, jak wierzą Finowie, ważne

KUCHARNIA
ROGALIKI Z DOMOWYM POWIDŁEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 244

Zbliżają się święta - czas magii, czas dla rodziny, czas wspomnień... Nie może więc zabraknąć u nas pierwiastka bardzo bliskiej osoby, która odeszła od nas w 2005

Wypisz Wymaluj
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 235

odstawiamy na później do drugiej części punktu 5. Wątróbkę oczyszczamy z wszelakich błonek i żółtych akcentów – te sztuki, które całe pokryte są żółto-zielonkawymi refleksami wyrzucamy, gdyż nadadzą całej potrawie gorzkiego smaku. Kroimy ją na mniejsze kawałki (mniej więcej na połowę lub 3 części każdą). Obrobioną wątróbkę odkładamy na bok , wykorzystamy ją w punkcie 6. 5. OSTATNIA FAZA GOTOWANIA(...)płynu. Gdy będzie już miękka, niedbale rozdrabniamy ją widelcem, aby uzyskać gęstą konsystencje sosu z cząstkami owoców. Jeśli chcecie, możecie dodać do tego nieco mielonych goździków – wtedy zyska on świąteczny aromat. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia. PODANIE Pasztet można podawać na zimno lub ciepło (chociaż my zdecydowanie wolimy na zimno) z sosem z żurawin lub chrzanem. Danie jest na tyle

Nerds Kitchen
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 116

Barszcz czerwony z pieczonych buraków sprawdzi się w święta i na co dzień. Świąteczny barszcz musi mieć w sobie coś specjalnego. Powinien być aromatyczny, esencjonalny i wyjątkowo smaczny. Wszystkie te warunki spełnia barszcz czerwony z pieczonych buraków. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale zdecydowanie warto nieco poczekać, aby cieszyć się wyjątkową zupą. Co bardzo ważne, czas nie idzie tutaj(...)dużych oczkach (wówczas lepiej piec je w większych kawałkach). Po tym czasie odcedź wywar grzybowy oraz wywar buraczany. Zarówno warzywa, jak i grzyby mogą zostać wykorzystane do innych potraw, więc pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Oba wywary połącz ze sobą. Nie musisz dodawać całego bulionu grzybowego – jego ilość możesz dostosować wedle własnego upodobania. Do barszczu dodaj zakwas buraczany

okolicepalnika.pl
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 191

dojrzewający piernik już leżakuje w piwnicy a ja siedzę wygodnie na kanapie z moim kochanym rudo - białym futrzakiem i wertuję książki, gazety i własne bazgroły w poszukiwaniu łakoci na świąteczny stół :) No ale należałoby chociaż słówko wspomnieć o tych pysznych pierogach! Jak dla mnie bomba - dynia w połączeniu z cebulką i prażonymi orzechami to trio doskonałe. Musiałam się nieźle namęczyć(...)Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy. Przykładowo surówki wolę raczej łagodne, natomiast mięso, zupy czy dania z warzyw preferuję mocniej doprawione. 11. Czy lubisz owoce morza? Nie wiem, bo nie jadłam^^ Blogi, które nominuję: http://apetytprzepisy.blogspot.com

My simple kitchen
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 338

Jak co roku główne postanowienie noworoczne całej ludzkości, brzmi: schudnę, będę się zdrowo odżywiać, zacznę ćwiczyć. Jakie są tego efekty? A więc po co to robić

Brzuszki Łakomczuszki
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 238

Takie malutkie, takie niepozorne, a jakie pyszne! Każdy maleńki trapezik (czy inna bryła przestrzenna) naszpikowany jest smakiem, i to nie byle jakim. Delikatne, rozpływające się w

Wypisz Wymaluj
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 360

Kolejny wpis z serii porady, który przyda się każdej osobie, która chociaż raz w życiu miała problem w stylu "Nie wiem, co dzisiaj na obiad" lub

Cooking Monster
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 375

Według badania IQS 81 proc. Polaków zamierza przywitać Nowy Rok 2017. Część z nas spędzi tę noc na balach (8 proc.) lub na imprezach organizowanych przez

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania